Retkelle luontoon – 5 vinkkiä onnistuneeseen vaellukseen

elo 30, 2016 | Lifestyle miehet, Lifestyle naiset | 0 Kommenttia

Kiinnostaako sinua retkeily tai vaeltaminen? Luonnossa liikkuminen on monelle ihana tapa nollata arjen kiireet ja hengähtää rauhallisessa ympäristössä. Olit sitten lähdössä päivän kestävälle retkelle tai viikon vaellukselle, on hyvä huomioida muutamia asioita.

1. Valitse sopiva reitti

 

Päiväretkelle lähdettäessä reittiä ei tarvitse suunnitella niin tarkkaan jos maastot ovat tuttujua ennestään. Vieraammissa maastoissa lyhyemmät retketkin kannattaa suunnittella aikataulun sekä jaksamisen mukaan, jollet halua että retki venähtää pidemmäksi kuin olit ajatellut.

Pidempiä vaelluksia on helpoin suunnitella valmiiksi suunnitelluille retkeilyreiteille, sillä niiden varrelle on valmiiksi rakennettu liikkumista helpottavia rakenteita ja palveluita, kuten nuotiopaikkoja sekä autiotupia.

2. Pukeudu kerroksittain

 

Kerroksittain pukeutuessa pysyt aina kuivana, eikä elimistöstä pääse poistumaan lämpöä, mikä puolestaan säästää energiaa. Pystyt näin myös säätelemään helposti vaatetusta sään mukaan, ja kylmyys tai kuumuus ei pääse iskemään yllättäen.

Tärkeitä kerroksia ovat: alusasu, lämmittävät kerrokset, tuulta ja vettä eristävä kuorikerros sekä tauoille lämpimämpi kerros.

3. Panosta hyvään reppuun/rinkkaan

 

Hyvä reppu tai rinkka on tärkeä varuste retkeilijälle tai vaeltajalle ja siihen kannattaa panostaa. Reppu keikkuu selässä suurimman osan retkestä, joten on pitkälti repusta ja sen painosta kiinni, miten pitkään pystytte etenemään yhtä juoksua.

Alkuun lyhyemmille retkille riittää normaalikokoinen selkäreppu, mutta siinä olisi kuitenkin hyvä olla pehmusteet selässä sekä hihnoissa. Jos olet suunnitellut pidempikestoista vaellusta, on rinkka oikea vaihtoehto, sillä silloin mukaan tarvitaan myös enemmän retkivarusteita.

4.  Muista hyvät kengät

 

Toinen matkamukavuutta lisäävä ja erittäin tärkeä varuste on hyvät vaelluskengät.

Matka tehdään jalan, joten on erityisen tärkeää, että jaloista myös löytyy kunnolliset kengät. Kengät eivät saa olla liian painavat, ja ne kannattaa ”ajaa sisään” ennen vaellusta, esimerkiksi lyhyemmillä lenkeillä. Kengissä tärkeimmät ominaisuudet ovat käyttömukavuus, vedenpitävyys sekä tukevuus.

5. Pysy lämpimänä nukkuessa

 

Hyvät yöunet vaelluksella takaavat kunnollinen makuupussi sekä teltta.

Teltta on näppärä kaveri retkellä yövyttäessä, sen kun voi pystyttää juuri silloin, kun tuntuu että päivän matka on pulkassa. Telttaa hankittaessa kannattaa kiinnittää huomiota sen käyttötarkoitukseen, kestävyyteen sekä vedenpitävyyteen.

Teltassa nukkuessa myös makuupussi on retkeilijän ehdoton varuste, johon kannattaa panostaa pysyäkseen lämpimänä. Sopivaa makuupussia valitessa on tärkeintä ottaa huomioon sen käyttötarkoitus, oliko ajatuksena matkata lämpimässä kesäsäässä vai ajoittuuko retki kenties talven kylmille ilmoille? Kannattaa myös pitää mielessä, että Suomen yöt voivat vuodenaikaan katsomatta olla melko viileät. Näitä miettiessä voit punnita tarvitsetko kenties kevyemmän vai paksumman ja lämpimämmän makuupussin.

 

Vaellusvrusteet voi helposti ostaa verkosta. Addnature on verkkokauppa, josta löytyy makuupusseja, telttoja ja muita varusteita retkeilyyn.

 

ARTIKKELIT

Treenaaminen

Treeniosiossa keskitytään nimensä mukaisesti treeneihin – olipa kyseessä sitten rasvanpoltto, parhaat liikkeet pyöreiden pakaroiden kasvatukseen, asiaa suoritustekniikasta tai aerobisen merkityksestä. Motivoidu, opi uutta ja ota parhaat vinkit käyttöön seuraaviin treeneihisi.

ARTIKKELIT

Ravinto & Palautuminen

Ravinto ja palautuminen jaksavat puhuttaa aina. Mitä, miten ja kuinka usein tulisi syödä? Entä puolestaan lepääminen – montako lepopäivää viikossa on tarpeeksi? Tsekkaa täältä kaikki artikkelimme, jotka käsittelevät näitä tärkeitä teemoja.

ARTIKKELIT

Reseptit

Haluatko syödä hyvin ja monipuolisesti, mutta samalla terveellisesti? Tikiksen supersuositut reseptit ovat terveellisiä ja boostaavat treeniä, mutta hivelevät myös makunystyröitä. Löydä oma suosikkisi muun muassa aamupala-, ja herkkureseptien joukosta! Nam!

ARTIKKELIT

Lifestyle

Treenaaminen ei ole ainoastaan harrastus, se on elämäntapa! Olipa kyseessä sitten “meal prepping”, vinkit parhaisiin treenivaatteisiin tai lahjavinkit treenaavalle, kaikki lifestyle-sisältö löytyy täältä. Varoitus! Jotkut artikkeleistamme saattavat aiheuttaa suupielten kääntymistä ylöspäin.

TIKIKSEN 6 KK TREENIOHJELMA
Tikiksen suosituin verkkovalmennus sopii parhaiten henkilölle, jolla on jo hiukan kokemusta kuntosaliharjoittelusta.
 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: