Miten muuttua aamuvirkuksi?

marras 17, 2014 | Lifestyle miehet, Lifestyle naiset | 0 Kommenttia

Se on jo paljon, jos jaksaa aamukuudelta tarttua kahvikuppiin. Aamut saattavat olla karuja joillekin meistä, mutta vältä silti torkuttelua. Aamuenergisyydestä on hyötyä ja tässä on muutamia vinkkejä, miten muuttua aamuvirkuksi helpommin!

Älä nuku onnesi ohi

Tuttu ”olen aivan liian väsynyt” -fraasi saattaa olla muutakin kuin tekosyy nukkua pitkään. Tutkimukset osoittavat, että aamuvirkkujen ja yökukkujien välillä on biologisia eroja. Eräs tutkimus todistaa, että yli puolet amerikkalaisista kuuluu aamuvirkkujen kategoriaan, ja tuntevat olonsa aktiivisimmaksi aamulla kello viidestä kahteentoista. Iän myötä aamuherääminen muuten usein helpottaa, sillä kehon sisäinen kello muuttuu vuosien karttuessa.

Vaikuttaa siltä, että aikainen lintu saattaa napata muutakin kuin madon. Yliopisto-opiskelijoiden itsearviointien mukaan ne, jotka heräävät ajoissa, tuntevat olonsa optimistisemmiksi ja proaktiivisemmiksi kuin ne, joille uni maittoi pitkään. Tutkimuksissa on käynyt ilmi myös, että aamuvirkut tapaavat olla ahkerampia ja tunnollisempia työntekijöitä kuin yökukkujat (tosin ei kuitenkaan ole selvää tekeekö pelkkä aikaisin herääminen jostakusta tuotteliaamman ja optimistisemman.) Toinen yliopisto-opiskelijoille tehty tutkimus osoitti, että aamuvirkut saivat parempia arvosanoja verrattuna iltaihmisiin. Ehkä salaisuus hyviin numeroihin ei olekaan pelkässä pänttäämisessä? Tämä ero saattanee selittyä sillä, että aamuvirkut todennäköisemmin ehtivät tunneille ajoissa tai jättävät edellisillan bileet väliin. Tutkimuksissa on myös näyttöä sille, että muisti kehittyy unen aikana, joten nukkumaanmeno aikaisin saattanee auttaa muistamaan ne tunneilla tehdyt muistiinpanot paremmin.

Aamuvirkkuus saattaa olla jopa terveydelle hyödyllistä. Brittitutkijoiden tekemässä kyselyssä selvisi, että niitä, jotka viipyvät vällyjen välissä ysiin asti, vaivaa todennäköisemmin stressi, ylipaino ja masennus verrattuna seitsemältä herääviin. Eräässä toisessa tutkimuksessa taas ilmeni, että myöhään valvovat ja pitkään nukkuvat teinit olivat vähemmän taipuvaisia treenaamaan ja suuremmalla todennäköisyydellä ylipainoisia kuin ne teinit, jotka menivät ajoissa nukkumaan ja heräsivät aikaisin.

Huomenta päivänsäde – toimintasuunnitelmasi

Yökukkujien toivo ei kuitenkaan ole menetetty. Yhdessä tutkimuksessa on osoitettu, että yöihmiset ovat aamuihmisiä tuotteliaampia yöaikaan. Joka tapauksessa aamuvirkkuus taitaa kuitenkin olla edullisempaa suurimmalle osalle meistä yhteiskunnan aikataulujen vuoksi – työpäivä kun usein alkaa aikaisin. Tilanteesta riippumatta on mahdollista säätää sisäistä kelloa niin, että aamulla herääminen helpottuu:

Nuku tarpeeksi. Tämä saattaa tuntua itsestäänselvyydeltä, mutta kun oikeasti nukut 7-9 tuntia yössä, herääminen on helpompaa. Huippuvinkki? Pidä läppäri ja muut työt poissa sängystä.

Pysy rytmissä. Yritä asettaa herätyskello soimaan joka aamu samaan aikaan -mukaan lukien viikonloput. Tottuminen vakioherätysaikaan saattaa helpottaa heräämistä ennen pitkää.

Aloita rauhallisesti. Valitse uusi herätysaika ja tee asteittain töitä sen eteen. Haluat herätä seitsemältä, mutta olet jumissa aamukasissa? Aloita asettamalla herätys kello 7:45, ja aikaista herätystä aina vartilla, kunnes tavoite on saavutettu.

Älä torkuta. Unen häiritseminen ennen kuin oikeasti pitäisi herätä voi häiritä REM-unta, jonka tehtävä on stimuloida kognitiivisuuteen liittyviä aivoalueita. Aseta herätys siihen aikaan, kun on välttämätöntä herätä -ja ehkä varuiksi toinen viiden minuutin päähän, jos kaikesta huolimatta torkahdat!

Herää iloisiin ääniin. Skippaa piipitykset ja railatukset, ja valitse jotain rauhoittavaa tai hauskaa herätysääneksi.

Valaistu. Tutkimukset osoittavat, että kehonsisäisen kellon uudelleenasettaminen saattaa vaatia vain pilkahduksen valoa. Helppo ratkaisu on pitää kaihtimet auki yön ajan. Tai mikset tervehtisi uutta päivää vaikkapa harjaamalla hampaat ulkosalla? Kirkasvalolampun hankintakin voi olla hyvä idea.

Syö aamupala. Unisuus ei taltu pelkästään juomalla kahvia. Varaamalla aamulla aikaa kinkkumunakkaalle tai jogurtille, saat energiaa ja boostaat aivojen tehokkuutta.

Ryntää salille. Unihiekat saattavat karista silmistä, kun tiedossa on kunnon aamutreeni. Treenaminen antaa satavarmasti energiaa alkavaan päivään!

Hemmottele itseäsi. Käytä jotakin palkintoa kannustimena aamuheräämiseen. Nauti vastaleivottua sämpylää tai sujahda lämpimään kylpyyn pikaisen suihkun sijasta.

J.F.D.I. Joskus ei auta muu kuin: just f*cking do it. Tutkimuksissa on käynyt ilmi, että luovuus saattaa kukoistaa, kun olo on tokkurainen, joten älä anna pienen uneliaisuuden häiritä päivääsi.

Lähde: Greatist

Lue myös: Urheilijan aamupalavinkit ja 10 hyvää syytä juoda kahvia

 

ARTIKKELIT

Treenaaminen

Treeniosiossa keskitytään nimensä mukaisesti treeneihin – olipa kyseessä sitten rasvanpoltto, parhaat liikkeet pyöreiden pakaroiden kasvatukseen, asiaa suoritustekniikasta tai aerobisen merkityksestä. Motivoidu, opi uutta ja ota parhaat vinkit käyttöön seuraaviin treeneihisi.

ARTIKKELIT

Ravinto & Palautuminen

Ravinto ja palautuminen jaksavat puhuttaa aina. Mitä, miten ja kuinka usein tulisi syödä? Entä puolestaan lepääminen – montako lepopäivää viikossa on tarpeeksi? Tsekkaa täältä kaikki artikkelimme, jotka käsittelevät näitä tärkeitä teemoja.

ARTIKKELIT

Reseptit

Haluatko syödä hyvin ja monipuolisesti, mutta samalla terveellisesti? Tikiksen supersuositut reseptit ovat terveellisiä ja boostaavat treeniä, mutta hivelevät myös makunystyröitä. Löydä oma suosikkisi muun muassa aamupala-, ja herkkureseptien joukosta! Nam!

ARTIKKELIT

Lifestyle

Treenaaminen ei ole ainoastaan harrastus, se on elämäntapa! Olipa kyseessä sitten “meal prepping”, vinkit parhaisiin treenivaatteisiin tai lahjavinkit treenaavalle, kaikki lifestyle-sisältö löytyy täältä. Varoitus! Jotkut artikkeleistamme saattavat aiheuttaa suupielten kääntymistä ylöspäin.

TIKIKSEN 6 KK TREENIOHJELMA
Tikiksen suosituin verkkovalmennus sopii parhaiten henkilölle, jolla on jo hiukan kokemusta kuntosaliharjoittelusta.

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: