Liiallinen istuminen on terveysriski

mennessä | tammi 31, 2017 | Lifestyle miehet, Lifestyle naiset | 0 Kommenttia

Selkäkivut ovat yksi yleisimpiä syitä työpoissaoloihin. Passiivisen istumatyön hintalappu on yhteiskunnalle miljoonia euroja. Nuoret ovat kasvaneet tietokoneiden ääressä, toimistotyö on lähes jokaisen arkea ja istuminen on enemmän sääntö kuin poikkeus. Tämä näkyy myös tilastoissa – monella nuorella selän kunto on kuin vanhuksella.

 

Miksi istuminen on haitallista?

 

Istuessasi kehosi on passiivinen ja energiankulutus on vähäistä. Tämä vaikuttaa negatiivisesti myös sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan. Passiivisuus ja liikkumattomuus saattavat ajan kuluessa kerätä ylimääräistä vyötärölle. Tuki- ja liikuntaelimistö rasittuu jatkuvasta ja pitkään kestävästä istumisesta. Olemme usein selkä kumarassa, nojaamme selkä pyöreänä tai hartiat kasassa työpisteellä. Istuminen kuormittaa alaselkää ja aiheuttaa usein niska-selkäkipuja. Tyypillistä on myös jalkojen pakotus ja turpoaminen, kun veri ei kierrä istuessasi yhtä tehokkaasti.

Etukumara aiheuttaa niskanikamille ja välilevyille painetta sekä rasittaa kaularankaa, kun päätä kannatellaan vahvasti etukumarassa katse alaspäin kohti älylaitetta. Vältä ”someniska” korjaamalla asentoa ja nosta pää pystyyn välttäen yhtäjaksoista etukumaraa. Vinkki: ääniviestit ovat helppo ja nopea tapa kommunikoida eikä niska väsy!

Lisää aiheesta: Miten välttää ”someniska”?

Tarkista, onko työergonomiasi paras mahdollinen ja työpöytäsi korkeus oikea. Tsekkaa: Ergonominen työasento – 8 vinkkiä

Onko älylaitteilla vietetty aika päivittäin liiallista? Voisitko kommunikoida kenties enemmän kasvotusten ja viettää aikaa olemalla läsnä?

Selkänikamien välissä olevat välilevyt tarvitsevat liikettä. Se, että ISTAHDAT kuntosalilaitteisiin taas pitkään ISTUTUN työpäivän päätteeksi, ei auta asiaa. Selkä tarvitsee liikettä, jossa selkä ojentuu. Selkä tarvitsee liikettä, jonka teet seisten keskivartalon lihaksia samalla aktivoiden. Ihmisen luontainen asento on seisoma-asento.

 

Tee selällesi palvelus

 

Jatkuvan ja pitkään kestävän istumisen terveyshaittoja voidaan vähentää mm. seuraavin keinoin:

  1. Nouse työpäivän aikana ylös. Hoitaessasi asioita puhelimessa voit istumisen sijaan seistä.
  2. Ajaessasi pitkiä matkoja auton ratissa pidä hyvällä omallatunnolla kahvitauko ja nouse hetkeksi jaloittelemaan. Selkä kiittää!
  3. Inspiroidu askelmittarin (löytyy myös useimmista puhelimista) kertomasta askelmäärästä päiväsi aikana. Käytä siis hissin sijaan rappusia.
  4. Tee selällesi palvelus: taivuta työpäivän aikana selkää eteenpäin, taaksepäin, oikealle sekä vasemmalle. Toista vielä molempiin suuntiin.
  5. Julkisilla kulkiessasi seiso ja anna istumapaikka vanhuksille.
  6. Tuo työhuoneeseesi keppi, jolla voit tehdä päivän aikana muutaman keppiliikkeen ja saat samalla liikettä niska-hartiaseudulle.
  7. Rentouta niska-hartiaseutu pyörittämällä hartioita ympäri molempiin suuntiin.
  8. Venytä työpäivän aikana itsesi suoraksi nostamalla kädet mahdollisimman ylös, venyttäen pituutta selkään. Roiku leuanvetotangossa aina kun mahdollista.
  9. Seisomakonttori luo paremman työergonomian. Sähköpöytä voidaan säätää mittasuhteiden mukaisesti. Satulatuolilla istuessasi puolestaan aktivoit selkääsi.
  10. Tee treeni keskellä työpäivää, jos vain mahdollista. Saat istumatyöhösi taukoa ja voit virkeänä ja energisenä jatkaa taas hommia.

 

Kirjoittaja: Marjo Pietilä, personal trainer ja valmentaja Helsingistä, jonka erityisosaamistaan ovat elämäntapamuutokset sekä juoksuvalmennus. Marjo toimii valmentajana myös TIKIS 10 viikossa-valmennuksessa!

TIKIKSEN 6 KUUKAUDEN TREENIOHJELMA NAISET

Tikiksen suosituimmasta valmennuksesta on nyt tehty saamamme palautteen perusteella täysin oma versio NAISILLE
– Hanki itsellesi tiukka vatsa, timmit käsivarret ja muhkeat pakarat!

Lisää artikkeleita selän hyvinvoinnista:

Selkäkipujen ennaltaehkäisy – 5 vinkkiä 

Istumatyöntekijä, lisää liikettä arkeesi!

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: