Selkäkivut ovat yksi yleisimpiä syitä työpoissaoloihin. Passiivisen istumatyön hintalappu on yhteiskunnalle miljoonia euroja. Nuoret ovat kasvaneet tietokoneiden ääressä, toimistotyö on lähes jokaisen arkea ja istuminen on enemmän sääntö kuin poikkeus. Se näkyy myös tilastoissa, kun monella nuorella selän kunto on kuin vanhuksella.

Miksi istuminen on haitallista?

 

Istuessasi kehosi on passiivinen ja energiankulutus on vähäistä. Tämä vaikuttaa negatiivisesti myös sokeri-ja rasva-aineenvaihduntaan. Passiivisuus ja liikkumattomuus saattaa ajan kuluessa kerätä ylimääräistä vyötärölle. Tuki-ja liikuntaelimistö rasittuu jatkuvasta ja pitkään kestävästä istumisesta. Olemme usein selkä kumarassa, nojaamme selkä pyöreänä tai hartiat kasassa työpisteellä. Istuminen kuormittaa alaselkää ja aiheuttaa usein niska-selkäkipuja. Tyypillistä on myös jalkojen pakotus ja turpoaminen, kun veri ei kierrä istuessasi yhtä tehokkaasti.

Etukumara aiheuttaa niskanikamille ja välilevyille painetta sekä rasittaa kaularankaa, kun päätä kannatellaan vahvasti etukumarassa katse alaspäin kohti älylaitetta. Vältä ”someniska” korjaamalla asentoa ja nosta pää pystyyn välttäen yhtäjaksoista etukumaraa. Ääniviestit ovat helppo ja nopea tapa kommunikoida eikä niska väsy.

Lisää aiheesta: Miten välttää ”someniska”?

Tarkista onko työergonomia paras mahdollinen ja työpöytäsi korkeus oikea. Tsekkaa: Ergonominen työasento – 8 vinkkiä

Onko älylaitteilla vietetty aika päivittäin liiallista? Voisitko kommunikoida kenties enemmän kasvotusten ja viettää aikaa olemalla läsnä.

Selkänikamien välissä olevat välilevyt tarvitsevat liikettä. Sen sijaan että ISTAHDAT kuntosalilaitteisiin taas pitkään ISTUTUN työpäivän päätteeksi, ei auta asiaa. Selkä tarvitsee liikettä, jossa selkä ojentuu. Selkä tarvitsee liikettä, jonka teet seisten keskivartalon lihaksia samalla aktivoiden. Ihmisen luontainen asento on seisoma-asento.

Tee selällesi palvelus

 

Jatkuvan ja pitkään kestävän istumisen terveyshaittoja voidaan vähentää mm. seuraavin keinoin:

  1. Nouse työpäivän aikana ylös. Hoitaessasi asioita puhelimessa voit istumisen sijaan seistä.
  2. Ajaessasi pitkiä matkoja auton ratissa pidä hyvällä omallatunnolla kahvitauko ja nouse hetkeksi jaloittelemaan. Selkä kiittää!
  3. Inspiroidu askelmittarin kertomasta askelmäärästä päiväsi aikana. Käytä siis hissin sijaan rappusia.
  4. Tee selällesi palvelus: taivuta työpäivän aikana selkää eteenpäin, taaksepäin, oikealle sekä vasemmalle. Toista vielä molempiin suuntiin.
  5. Julkisilla kulkiessasi seiso ja anna istumapaikka vanhuksille.
  6. Tuo työhuoneeseesi keppi, jolla voit tehdä päivän aikana muutaman keppiliikkeen ja saat samalla liikettä niska-hartiaseudulle.
  7. Rentouta niska-hartiaseutu pyörittämällä hartioita ympäri molempiin suuntiin.
  8. Venytä työpäivän aikana itsesi suoraksi nostamalla kädet mahdollisimman ylös, venyttäen pituutta selkään. Roiku leuanvetotangossa aina kun mahdollista.
  9. Seisomakonttori luo paremman työergonomian. Sähköpöytä voidaan säätää mittasuhteiden mukaisesti. Satulatuolilla istuessasi puolestaan aktivoit selkääsi.
  10. Tee treeni keskellä työpäivää, jos vain mahdollista. Saat istumatyöhösi taukoa ja voit virkeänä ja energisenä jatkaa taas hommia.

 

Kirjoittaja: Marjo Pietilä, personal trainer ja valmentaja Helsingistä, jonka erityisosaamistaan ovat elämäntapamuutokset sekä juoksuvalmennus.


Vahvista selkää, pysy liikkeessä ja inspiroidu Tikiksen SELKÄ KUNTOON -valmennuksesta. Mikäli tavoitteesi on kivuton selkä ja kiinteämpi vartalo, tartu tilaisuuteen!


Lisää artikkeleita selän hyvinvoinnista:

Selkäkipujen ennaltaehkäisy – 5 vinkkiä 

Istumatyöntekijä, lisää liikettä arkeesi!

Duoball – tehokas apuväline rintarangan avaamiseen

Lisää kiinnostavia artikkeleita:

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: