Ruumiillinen työ on vähentynyt tekniikan vallankumouksen myötä ja nykypäivänä yhä useampi meistä tekeekin toimistotyötä. Näin ollen, sinäkin olet todennäköisesti istumatyöntekijä. Työpäivän lisäksi saatamme istua myös työmatkat ja iltaisin rentoutua istumalla sohvalla televisiota katsellen. Istutko sinäkin juuri nyt lukiessasi tätä artikkelia?

Pitkäaikainen istuminen on osoittautunut useiden eri tutkimusten mukaan erittäin vaaralliseksi – tutkijat vertaavat sen haittoja tupakoinnin aiheuttamiin haittoihin. Päivässä 6-8 tunnin istuminen altistaa muun muassa diabetekselle, sydän- ja verisuonitaudeille sekä lisää riskiä sairastua syöpään.

Mitä kehossamme tapahtuu, kun istumme?

 

Istuminen aiheuttaa kehossamme paljon erilaisia asioita. Energiankulutus laskee lähes lepotasolle ja sen myötä aineenvaihduntamme hidastuu. Usein työpäivän jälkeen tunnemmekin itsemme todella väsyneiksi. Istuessamme pitkiä aikoja, kroppamme painuu kasaan, niskamme työntyy eteenpäin ja ryhtimme huononee. Pidemmän päälle istumatyö rappeuttaa koko selkämme rakennetta. Ensimmäisiä oireita istumatyön haitoista ovat tyypillisimmin niska- ja hartiavaivat, jotka usein muodostavat myös päänsärkyä ja näön hetkellistä sumentumista. Lisäksi reisi- ja pakaralihakset joutuvat puristuksiin, mikä heikentää verenkiertoa jaloissamme. Myös jalkojen suonikohjuvaivat syntyvät herkemmin istuma-asennossa.

Haittavaikutusten lista on todellakin masentavan pitkä ja sitä voisi jatkaa lähes loputtomiin, mutta lyhyesti tiivistettynä: istumatyö on yksi vaarallisimmista töistä – usko tai älä.

Apua, minä teen istumatyötä! Jos teet istumatyötä, tunnistit varmasti yhden tai useamman edellä mainituista ”oireista”. Ei hätää, Tikis kertoo, miten voit ehkäistä istumatyön aiheuttamia haittoja ja pysyä paremmassa kunnossa pienillä arkisilla teoilla ilman, että vaihdat ammattiasi.

1. Ole aktiivinen!

 

Harrasta vapaa-ajallasi liikuntaa. Näin saat energiankulutuksesi nousemaan ja aineenvaihduntasi hyrräämään. Liikunta lisää siis vireystasoasi ja tunnet itsesi pirteämmäksi.

2. Lisää liikettä työpäivään pienillä teoilla

 

Nouse ylös säännöllisesti työpäivän aikana, jotta saisit katkaistua pitkät istumisjaksot. Pumppaa jalkoihin verta muutamalla kyykyllä, pyörittele hartioita, avaa rintakehää ja venyttele lihaksiasi. Kun puhut puhelimessa, voit hyvin nousta ylös seisomaan tai kävelemään. Voit myös ehdottaa työpaikallasi yhteistä, muutaman minuutin mittaista taukojumppaa.

Lue myös: Miksi kannattaa työskennellä seisten?

3. Tarkista työergonomia

 

Kiinnitä työpäivän aikana huomiota istuma-asentoosi. Onhan selkäsi suorassa, niska pitkänä, hartiat alhaalla ja jalat hyvin tuettuina maahan? Muista tehdä tarkistus useita kertoja päivässä. Jos mahdollista, työskentele välillä myös seisaaltaan, jolloin lihakset aktivoituvat.

Katso video: Miten istua oikein

4. Harrasta hyötyliikuntaa

 

Mahdollisuuksien mukaan, kulje työmatkat (tai edes osa niistä) pyörällä tai kävellen. Valitse hissin sijasta portaat, käy kaupassa kävellen ja kanna ostokset kotiin jne. Älä anna väsymyksen olla tekosyy hyötyliikunnan skippaamiseen!

Aiheesta lisää: Miksi kannattaa pyöräillä töihin

Oma hyvinvointisi on siis pitkälti sinusta itsestäsi kiinni. Turha syyttää huonoa työtuolia tai pitkiä työpäiviä, sillä voit työpäivän aikana huoltaa kehoasi monella eri tapaa. Älä enää siis jumitu työtuoliisi, vaan käytä mielikuvitustasi ja huolla kroppaasi työpäivän aikana.

Istumatyöntekijän kehonhuollon voi kiteyttää yhteen lauseeseen:
“Liike on lääke!” Olethan muistanut jo nauttia oman päiväannoksesi?

 

 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: