3 hyvää syytä aloittaa salsatanssi 

joulu 17, 2015 | Lifestyle miehet, Lifestyle naiset | 0 Kommenttia


Tämä on Mikko Kempen tarina jäykästä oululaisesta koripalloilijasta notkeaksi salsatanssijaksi.

Aikoinaan pääsin toteuttamaan yhtä unelmaani Yhdysvalloissa ja pelaamaan 1-divisioonatasolla yliopistokoripalloa stipendillä. Lähdin siis 19-vuotiaana Oulusta Jenkkeihin pelamaan koripalloa. Louisianassa useammankin yli 2 metrisen ja satakilosen joukkuetoverin kanssa korinalla painittua aloin sitten kuitenkin kyseenalaistamaan uravalintaani. Olin siinä vaiheessa ehtinyt myös hajoittamaan etummaisen ristisiteeni vasemmasta polvesta kaksi kertaa.Kuulin yliopiston kampusalueella ohimennen salsamusiikkia ja näin pari kolumbialaista kaunista tyttöä tanssimassa. Joku aspekti siinä sai sydämeni lyömään eri tahtia. Oliko se karibilaisten polyrytmien ansioita vai kauniiden kolumbialaisten tyttöjen niin siitä en ole ihan varma. 🙂

Mutta yksi asia oli varma – siitä hetkestä hurahdin salsatanssiin täysillä eikä loppua ole näkynyt. Muistan vielä hyvin, kun koriskaverit Suomessa hieman nauroivat asialle, että miten se Kemppe, tunnetusti Oulun (ehkä koko Suomen) jäykin koripalloilija oli nyt siirtynyt huipputason koripalloilijasta tällaiseen hieman ns. “feminiinisempään” lajiin.

Muistan erinomaisesti myös tässä ihan vielä pari kuukauttakin sitten, kun yksi ilta juttelin asiasta yhden tunnetun hyvinvointivalmentajan (ja ex-suomenmestari tason painijan) kanssa. Esitin itse kuitenkin kysymyksen, että miten ihmeessä meille Suomessa (varsinkin miehille) on jotenkin aivopesty se idea, että yleisesti ottaen meidän yhteiskunnassamme pidämme esim. kahden lihaksikkaan miehen yhteistä hikistä painia tiukoissa pienissä trikoissa kumitantareella jotenkin maskuliinisempana lajina kuin esim. tanssiparketilla kauniiden naisten vientiä salsamusiikin soidessa? 😉

Yksi salsaoppilaani ja ex-ammattitason nyrkkeilijäkin viime vuonna minulta esitti mielestäni myös oivallisen kysymyksen: “Mikko, miksi se on niin, että nyrkkeilykehään tappelemaan meneminen jonkun satakiloisen karjun kanssa ei pelota yhtään, mutta tanssilattialla jonkun hennon kauniin tytön käsivarsille ottaminen alkaa heiluttaa mun polvia hallitsemattomasti puolelta toiselle?”

Tästä päästäänkin mielestäni loistavasti ensimmäiseen syyhyn aloittaa salsa välittömästi!

Syy #1 – salsatanssi tekee hyvää itseluottamukselle ja itsetunnolle

Tämä syy on totta niin miesten kuin naisten kohdalla ja myös monella eri tasolla.

SALSA - ITSELUOTTAMUS

Mikä on mielestäsi se syvempi syy miksi monet haluavat päästä kovaan TIKKIIN ja näyttää hyvältä? Uskoisin, että olemme ainakin jossain määrin samaa mieltä, että treenattu ja hyvännäköinen kroppa tuo myös enemmän itseluottamusta ja hyvää oloa. Hienossa treenatussa ja varsinkin terveessä vartalossa usein tunnet myös henkisesti olosi paremmaksi, eikö vain?

Salsatanssin oppiminen ja oman kehon tietoisuuden parantaminen (esim. ryhdin parantaminen, kehonhallinnan kehittäminen, terveyden ja kunnon kohentuminen jne.) on myös erinomainen tapa kehittää itsetuntoasi ja saada lisää itseluottamusta. Kun kuntosi kasvaa, kehontietoisuutesi lisääntyy ja terveytesi kehittyy, tunnet olosi paremmaksi myös henkisesti.

Uusien haasteiden kohtaaminen (kuten esim. salsatanssin oppiminen) auttaa sinua kehittämään itsetuntoasi monella eri tapaa. Salsatanssissa myös upeasti yhdistyy sosiaalinen kanssakäyminen vastakkaisen sukupuolen kanssa turvallisessa ja hauskassa ympäristössä, mikä kehittää myös meidän sosiaalisia taitoja. Kaiken tämän oppiminen ja hallitseminen kohottaa tietenkin myös itseluottamustasi.

Haastamalla itsesi epämukaavusaluiden ulkopuolelle valmistat itseäsi myös kohtaamaan helpommin muita elämäsi haasteita.

Tästä päästään myös seuraavaan harvemmin mainittuun mutta silti loistavaan syyhyn aloittaa salsatanssi!

Syy #2 – salsatanssi on loistava tapa nauttia perinteisempien sukupuoliroolien hyvistä puolista

Länsimaalaisessa nyky-yhteiskunnassamme (varsinkin Suomessa) olemme ajautuneet kummalliseen tilanteeseen. Miehiä on esim. Suomessa jossain määrin feminisoitu siihen pisteeseen asti, että maskuliinisuuden ilmentämistä saatetaan usein katsoa jopa hyvin negatiiivisena asiana.

Kärjistettynä esimerkkinä esim. jos miehenä haluan kokea nautintoa ja tuntea hyvää oloa ns. ”maskuliiniselta” puoleltani ja olla avuksi ja avata jollekin ohikulkevalle naiselle oven pahimmassa tapauksessa se koetaan jotenkin sukupuolisyrjinnäksi. Yhdysvalloista palanneena sainkin yllätten kerran yhdeltä naiselta oven avaessa viestin, että hänen mielestä yritän näin jotenkin sortaa naisia ja vihjata, että naiset eivät olisi tarpeeksi vahvoja aavaaman itse oveaan.

Naiset puolestaan useasti Suomessa kokevat että omasta naisellisuudesta tai seksikkyydestä nauttiminen olisi jotenkin heikkoutta tai itsensä halventamista. Vaikka toki tasa-arvo on upea ja hieno asia, olemme mielestämme vanhojen perinteiden ja varsinkin niiden hyvien puolien ymmärtämisessä menneet monessa suhteessa naurettavan pitkälle väärään suuntaan.

Vaikka salsatanssissakin sallitaan ja hyväksytään kaikki sellaisina kun he ovat, ja kaikkia kannustetaan ilmaisemaan itseään niin kuin itsestä parhaalta tuntuu, myös perinteisiä roolimalleja arvostetaan enemmän kuin lähes melkein enää missään muualla nyky-yhteiskunnassa.

Toisin ilmaistuna, tanssilattialla sinulla on naisena ns. ”hyväksyttävä lupa” täysin rinnoin nauttia omasta seksikkyydestäsi ja naisellisuudestasi, koska se myös kuuluu osana tämän tanssin ilmaisua. Miehenä sinulla on lupa olla kontrollissa ja viedä naista ja nauttia siitä, että naisesi (joka on seuraajasi) jopa nauttii siitä, että voi olla täysin sinun vietävänäsi.

Salsatanssi on siis loistava tapa toteuttaa myös monesti jo unohdettuja vanhoja roolimalleja, jotka itse asiassa voi monelle meistä olla myös tärkeä tapa ilmaista itseämme ja tulla arvostetuksi hyväksyttävällä tavalla.

Tässä pääsemmekin, viimein kolmanteen ja ehkä siihen parhaimpaan syyhyn aloittaa salsatanssi. Salsatanssi on maailman paras tapa pysyä loistavassa kunnossa ja huipputerveenä. Jep, sanoin salsaa maailman parhaaksi liikuntamuodoksi.

SALSA - KUNTO

Syy #3 – salsatanssi on erinomainen tapa pysyä loistavassa kunnossa

Moni urheilu- ja liikuntamuoto voi olla hyväksi terveydelle ja auttaa pääseemään erinomaiseen kuntoon. Väittäisin kuitenkin, että montaa salsatanssia parempaa tapaa pudottaa painoa huomaamatta, tuottaa hyvänolon hormooneja ja kehittää terveyttä, tuskin löytyy.

Kuten monet hyvin ymmärtävät ensinnäkään fitness-urheilijan veistetty vartalo ei välttämättä ole suoranaisesti merkki hyvinvoivasta terveellisestä ihmisestä (selvennykseksi uskon, että totta kai fitness-urheiluakin voi terveelisesti harjoittaa). Isoin urheilun tai liikunnan tuoma terveydellinen hyöty on yleensä kuitenkin yksinkertaisuudessaan hapenoton lisääntyminen. Salsa on liikuntamuoto, joka nostaa pulssia ja lisää hengityksen syventymistä ja hapenottoa kuitenkin tavalla, joka ei yleisesti ottaen usein rasita kehoa tai mieltä liikaa.

Lähes mikä tahansa tanssi on yleisesti ottaen myös hyvää harjoitusta tulla hyvin monipuoleisesti tietoiseksi kehostaan. Myös salsatanssi kannustaa sinua keskittymään hyvään ryhtiin, selkärangan liikkuvuuteen ja tasapainoisesti liikkuvaan ja toimivaan kehoon. Kaikki nämä aspektit liikunnassa ovat yleisesti ottaen niitä kaikkein tärkeimpiä asioita kehon terveyden suhteen. Näin ei kuitenkaan aina välttämättä ole monessa muussa urheilulajissa, jossa vaara yksipuoliseen kehon ja lihaksiston harjoitteluun on paljon suurempi.

Tanssissa tietenkin myös upeasti yhdistyy musiikki, joka tuo täysin eri ulottuvuuden keho-mieli-yhteiden kehittämiseen. Salsamusiikin karibialaissyntyiset rytmit ovat myös paljon monimutkaisempia kuin yleinen helpommin ymmärrettävä pop-musiikki. Salsatanssin oppiminen tarjoaakin sinulle siis useasti paljon paremmin haastetta mielesi ja lihasmotoriikan kehittymiselle kuin moni muu tanssi tai musiikki. Oppimalla koordinoimaan kehoasi salsatanssin rytmeihin harjoitat siis aivosi ja kehoasi erinomaisella tavalla.

Salsatanssi on myös todella sosiaalinen aktiviteetti. Samalla kun tulet hyvään kuntoon, kasvatat itseluottamustasi ja kehität aivojasi. Teet tätä tavalla, joka on mielekästä ja hauskaa yhdessä muiden ihmisten kanssa.

Salsa onkin siis oikeasti enemmän kuin pelkkä tulinen kastike. Salsa on ehkä yksi parhaimmista hyvänolon hormoneista ja aivovälittäjäainekemikaalikoktaaleista, joita voit nauttia hyvillä mielin. Salsa onkin siis oikeastaan se liikumisen superfood.

Varoituksen sanana: sivuvaikutuksena saatat arjessakin huomata lisää täysin “selittämätöntä” hyvää fiilistä, huomata kuinka kehosi paino putoaa ilman puntaria, ja ystäväpiirisi kasvaa iloiseksi joukoksi tanssivia ihmisiä.

Ja kuinka kuin melkein sattumalta sinulla tässä piileekin myös pieni onni ;). Meillä on täällä Helsingissä koulu kehittynyt niin hurjaa vauhtia, etä tammikuussa meidän toiminta on jälleen laajentumassa niin Vantaalla, Espoossa kuin Helsingissäkin. Koulumme toiminnan ja oppilaiden fiiliksen ja määrän puolesta voin sanoa, että koskaan ei ole mielestäni ollut parempaa aikaa oppilailla tulla mukaan kuin nyt!

Nyt siis ensimmäistä kertaa myös sinä voit tulla mukaan menoon ensin esimerkiksi vain tutustumaan meidän 7 tunnin intensiivileirille alkaen lauantaina 9.1.2016. Kaikki nämä leirit on tarkoitettu vasta aloitteleville tanssijoille, jotka haluavat heti saada pienen kivan sykäyksen salsamaailmasta. Koodilla “SALSATIKIS” pääsetkin meidän toiminnan laajentumisen ansiosta kokeilemaan salsaa 50% alennuksella.

SALSA_940x400_2-2

Tervetuloa ja kaikkea parasta!

Kirjoittaja: Mikko Kemppe/ Helsinki Salsa Academy

 

ARTIKKELIT

Treenaaminen

Treeniosiossa keskitytään nimensä mukaisesti treeneihin – olipa kyseessä sitten rasvanpoltto, parhaat liikkeet pyöreiden pakaroiden kasvatukseen, asiaa suoritustekniikasta tai aerobisen merkityksestä. Motivoidu, opi uutta ja ota parhaat vinkit käyttöön seuraaviin treeneihisi.

ARTIKKELIT

Ravinto & Palautuminen

Ravinto ja palautuminen jaksavat puhuttaa aina. Mitä, miten ja kuinka usein tulisi syödä? Entä puolestaan lepääminen – montako lepopäivää viikossa on tarpeeksi? Tsekkaa täältä kaikki artikkelimme, jotka käsittelevät näitä tärkeitä teemoja.

ARTIKKELIT

Reseptit

Haluatko syödä hyvin ja monipuolisesti, mutta samalla terveellisesti? Tikiksen supersuositut reseptit ovat terveellisiä ja boostaavat treeniä, mutta hivelevät myös makunystyröitä. Löydä oma suosikkisi muun muassa aamupala-, ja herkkureseptien joukosta! Nam!

ARTIKKELIT

Lifestyle

Treenaaminen ei ole ainoastaan harrastus, se on elämäntapa! Olipa kyseessä sitten “meal prepping”, vinkit parhaisiin treenivaatteisiin tai lahjavinkit treenaavalle, kaikki lifestyle-sisältö löytyy täältä. Varoitus! Jotkut artikkeleistamme saattavat aiheuttaa suupielten kääntymistä ylöspäin.

TIKIKSEN 6 KK TREENIOHJELMA
Tikiksen suosituin verkkovalmennus sopii parhaiten henkilölle, jolla on jo hiukan kokemusta kuntosaliharjoittelusta.
 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: