Uudenvuodenlupaus olla tikissä? Näin onnistut!

Vuosi on vaihtunut ja on aika punnita uudenvuodenlupaukset toden teolla. Kun kysytään kuinka moni on luvannut laihduttaa, kuntoilla enemmän tai syödä terveellisemmin, nousee käsiä ylös hyvinkin paljon. Tavanomaista on kuitenkin se, että leikki loppuu lyhyeen.

Muutokseen tarvitaan motivaatiota ja motivaatiosta puolestaan seuraa päätös. Onko vuosiluvun vaihtuminen uuteen kuitenkaan riittävä motivaattori? Taustalla on oltava sisäinen motivaatio, kun taas vuoden vaihtuminen on ulkoinen motivaattori. Jollei sisäinen motivaatio sysää sinua eteenpäin, et tee ulkoisilla mitään.

Yksinkertainen ratkaisu otsikossa esitettyyn lupaukseen on jättää roskaruoka ja herkut syömättä ja mennä sinne salille, lenkkipolulle tai jumppaan. Vaikka muutos onkin näin yksinkertainen, on muutamia seikkoja, jotka sitä helpottavat.

Löydä motivaatiosi

 

Ota esille kynä ja paperia ja kirjoita se syy, jonka takia päätät ja haluat tehdä muutoksen. Kysy itseltäsi syyn kirjoitettuasi “Miksi?”. Kirjoita vastaus ylös. Jokaisen vastauksen jälkeen kysy uudestaan sama kysymys. Lopulta pääset siihen syvimpään ja pohjimmaiseen syyhyn, jota et ollut aluksi ehkä ajatellutkaan.

Totuttele rutiineihin

 

Monella päätös ja sinnikkyys kariutuvat ensimmäisten viikkojen jälkeen joko kyllästymiseen, motivaation puutteeseen, tulosten näkymättömyyteen tai laiskuuteen. Muista kuitenkin, että menee noin kolme viikkoa, jotta muutoksesta tulee rutiini. Ensimmäisten viikkojen jälkeen muutos muuttuu rutiiniksi ja helpotusta on luvassa. Jos homma lopahtaa muutosten näkymättömyyteen, muista, ettei nykyistä kroppaasikaan ole tehty muutamassa viikossa – tai edes kuukaudessa.

Etsi vaihtoehtoja

 

Jos ennen iltarutiineihin kuului pussillinen karkkia television ääressä, on kyseessä ollut tapa, ei tarve tai mieliteko. Toki voit asettua edelleen iltaisin television ääreen, mutta mieti, millä karkkipussin voisi korvata. Omenoita? Marjoja? Kasviksia? Naposteluvaihtoehtoja on enemmän kuin uskoisikaan. On kyse pelkästään valinnoista.

Sama pätee mihin tahansa ruokaan, jonka pistät suustasi alas. Mieti, millä terveellisemmällä vaihtoehdolla voisit sen korvata. Nykymaailma on täynnä herkkujen terveellisiä versioita.

Aiheesta lisää: 5 naurettavan helppoa tapaa syödä terveellisemmin 

Muutos täytyy tehdä itse, muttei yksin

 

Jos sinusta tuntuu, ettet kykene pysymään ruodussa yksin vaikka sisäinen motivaatiosi on kunnossa, älä emmi palkata ammattilaista tueksesi. Personal trainereiden määrä on kasvussa koko ajan ja heidän työnsä on auttaa ihmisiä ja tehdä itsestään tarpeettomia asiakkailleen eli opettaa terveelliseen elämään toivottavasti koko loppuelämäksi.

Jos rahkeet tai halut eivät riitä personal trainerin palkkaamiseen, ota ystävä mukaan projektiisi. Olkaa toistenne trainereita, tukekaa ja piiskatkaa toisianne eteenpäin. Myös nettivalmennus on oiva vaihtoehto saada ammattilaisten apua muutosprojektiin.

Etsi syitä, älä tekosyitä

 

Ihminen on käsittämättömän taitava huijaamaan itseään. Paras hetki tehdä asiat on aina ”huomenna”. Ei huippu-urheilijoidenkaan tee aina mieli treenata, mutta he treenaavat silti. Syy heidän treenaamiseensa löytyy lopputuloksesta, ei siitä, huvittaako treeni juuri sillä kellonlyömällä. On todettu, että huonolla fiiliksellä aloitettu treeni voi muuttua, ja usein muuttuukin, pirun hyväksi treeniksi ja pelastaa jopa loppupäivän fiiliksen.

Muuta suhtautumisesi ruokaan

 

Terveellisesti syöminen on kaikkea muuta kuin tylsää! Onlinemaailma on pullollaan terveellisiä reseptejä, jotka varmasti lyövät rasvassa, kermassa ja/tai sokerissa uivat ruuat mennen tullen! Ja kun syö pääasiassa terveellisesti, voi joskus herkutella hyvällä omallatunnolla. Käytännön kokemusten kautta on todettu, että tällöin näistä aterioista nauttii entistä enemmän. Tai vaihtoehtoisesti ne saattavat maistua jopa kamalalta, tätäkin on tavattu.

Muista ettei kysymys ole vain ulkonäöstä

 

Tehty päätös saattaa olla hengenpelastus – liikunta ja terveelliset elämäntavat kun ovat paras lääke moneen vaivaan. Kuinka mukava olisikaan luopua verenpaine- tai verensokerilääkkeistä, jos parannus olisi niinkin yksinkertainen kuin terveellinen elämä, joka ei varmasti maksa sen enempää kuin tähänastinenkaan elämäsi? Tai kuinka paljon mukavampaa olisi saada jopa lisää vuosia elämään näinkin yksinkertaisella tavalla?

Kyse on lopulta vain valinnoista ja ne sinä teet itse.

 

 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: