Harva laittaisi sanat terveellinen ja herkku edes samaan lauseeseen. Me laitamme ja osoitamme, että ne on tarkoitettu yhteen! Tässä terveelliset herkut!
Hedelmät ja marjat
Hedelmät ja marjat ovat luonnon omia herkkuja. Ne ovat jo luonnostaan makeita, joten tarvetta sokerin lisäämiselle ei ole. Vain taivas on rajana sille, miten hedelmät ja marjat nauttii. Ne ovat hyviä myös sellaisenaan, mutta esimerkiksi kuivaamalla niistä saa pitkään säilyviä naposteltavia.
Lue lisää: Vireyttä luonnosta – Suomen supermarjat
Itse tehty jäätelö
Etenkin kesäisin tekee mieli jotain raikasta ja kylmää. Monet kalorit ja hiilihydraatit säästää vaihtamalla jäätelökioskien sokeripommit itse tehtyyn jogurttijäätelöön, mehujäähän tai sorbettiin. Jogurttijäätelö valmistuu helposti kreikkalaisesta tai turkkilaisesta jogurtista, johon voi halutessaan lisätä kananmunan valkuaista. Sokeria ei tarvita kuin ruokalusikallinen ja senkin voi halutessaan korvata vaikka stevialla. Jogurttijäätelön voi tehdä myös rahkasta ja tuunata vaikka aiemmin mainitulla herkulla eli marjoilla.
Tsekkaa: Yhden raaka-aineen herkku: banaanijäätelö
Letut
Ohukaisia ja pannukakkuja saa tehtyä nykyään jos millä tavalla ja aina ei tarvitse itse jaksaa edes tehdä. Ohukaisten ei tarvitse olla jauho- tai sokeripommeja, jotka on paistettu rapeareunaisiksi voissa, jotta ne voivat olla taivaallisen hyviä. Helpoin terveellinen pannukakku on varmastikin soseuttaa banaani parin kananmunan kanssa ja paistaa. Ei mitään muuta. Ja toimii takuuvarmasti!
Nykyään pannukakkuja saa toki myös proteiiniversioina melkein valmiina eli jauheena, johon lisätään vain maitoa. Näissä on päästy jo todella lähelle tavallisten pannukakkujen makua ja toimivat mainiona makeanhimon taltuttajina.
Tsekkaa resepti: Herkulliset proteiiniletut
Leivonnaiset
Kahvipullat on usein hankala korvata millään terveellisellä senkään takia, että kahvittelijat ovat usein erilaisia ja moni katsoo pahalla kun ihana voisilmäpulla on korvautunut hedelmillä tai ei-niin-sokerisilla proteiinimuffineilla.
On kuitenkin leivonnaisia, joista saa suhteellisen terveellisiä erilaisilla valinnoilla. Esimerkkinä juustokakku: nykyään tuorejuustoissa on alhaisimmillaan rasvaa vain 3% ja miksei korvata osa juustosta vaikka rahkalla. Sokeria voi vähentää tai sen voi korvata makeuttajilla. Pohjaan käy täysjyväkeksimurut (osan korvata vaikka pähkinärouheella) ja voin sijasta voi siihen sekoittaa vauvoille tarkoitettua hedelmäsosetta.
Raakasuklaa
Jos rakastat suklaata, löytyy siihenkin terveellisempi vaihtoehto – raakasuklaa. Raakasuklaan tekoon käytetyt ainesosat tulevat suoraan luonnosta ja niiden joukkoon ei ole lisätty turhia lisäaineita. Lisäksi raakasuklaan mineeralirikkaiden raaka-aineiden ravinteet ovat tallella sen valmistustavan ansiosta. Pala raakasuklaata toimii myöskin hyvänä treenin buustaajana!
Sipsit
Jos mieli halajaa enemmän suolaisia herkkuja, kuten sipsejä, ratkaisu löytyy edelleen juureksista. Mistä tahansa juureksista saa mainioita sipsejä siivuttamalla ne todella ohuiksi ja levittämällä uunipellille. Suolaa pintaan ja uuniin noin 200 astetta kunnes ovat rapeita.
Ravinnerikkaampia sipsejä saa lehtikaalista. Kurkkaa resepti: Lehtikaalisipsit
Dipin voi valmistaa vaikka avokadosta, kreikkalaisesta jogurtista ja mausteista.
Pizza
Myös pizzasta saa pienellä vaivalla terveellisen version: Yhden ainesosan pizzapohja – ei hiilareita
Kokeile myös valmistaa pizzapohja kukkakaalista tai porkkanoista!
Lisää gluteenittomia vaihtoehtoja: 3 parasta pizzareseptiä ilman jauhoja
Vain taivas on rajana kun puhutaan terveellisistä herkuista. Kokeile, tuunaa ja ylläty!