Kello näyttää vasta aikaista iltapäivää ja teet kaikkesi taistellaksesi haukottelua ja silmäluomien kiinni painumista vastaan – tuttu tunne?
Ei syytä huoleen, sillä tämä on meille kaikille täysin luonnollinen ilmiö, joka perustuu ihmiskehon ”sisäiseen kelloon”. Suurimmalle osalle lounaan jälkeinen väsymys iskee voimakkaimmin kello 14–16, jolloin kehon lämpötila laskee ja vireystila heikentyy. Tästä piristyäkseen moni turvautuu kupilliseen kahvia tai pieneen sokeriseen välipalaan nopean energiapiikin toivossa. Vaikka lounaan jälkeinen väsymys perustuu osittain ihmisen biologiaan, on silti olemassa muutamia keinoja, joiden avulla voit välttää nuokkumisen työpöydän äärellä iltapäivisin.
1. Syö fiksusti
Runsaasti sokeria ja nopeita hiilihydraatteja sisältävät ruuat ja naposteltavat saattavat tarjota hetkellisen helpotuksen väsymyksen kukistamiseen, mutta niiden aikaan saama energiapiikki verensokerissa laskee yhtä nopeasti kuin nouseekin. Sen sijaan runsasproteiiniset, hyviä rasvoja ja hitaita hiilihydraatteja sisältävät ruuat pitävät verensokerin tasaisena ja antavat näin ollen energisen ja virkeän tunteen useiksi tunneiksi. Seuraavassa muutamia esimerkkejä, mitä kannattaa valita välipalaksi, jos väsymys iskee:
– Runsaasti proteiinia sisältävät raaka-aineet kuten keitetyt kananmunat, kalkkuna, savustettu lohi tai mantelit
– Omena, appelsiini, mustikat sekä muutama pala tummaa suklaata (tai vielä parempi: raakasuklaata), jotka sisältävät runsaasti flavonoideja
– Musta ja vihreä tee sisältävät runsaasti vireystilaa kohottavia ainesosia kuten kofeiinia (tsekkaa myös 7 terveellistä vaihtoehtoa kahville)
– Myös runsas vedenjuonti auttaa pysymään valppaana
Viisaasti syöminen kannaattaa aloittaa jo heti aamulla: valitse aamiaiseksi hitaita ja hyviä hiilihydraatteja, kuten täysjyväpuuroa tai –leipää, joka pitää verensokerin pitkään tasaisena sekä antaa kylläisyyden tunteen, jolloin vältyt myös ylensyönniltä lounaalla.
Lisää aiheesta: Miten koota täysipainoinen lounas? ja Urheilijan aamupalavinkit
2. Nuku pikapäiväunet
Oikein ajoitettuna ja mitoitettuna, päiväunet antavat uutta potkua iltapäivään. Kokeile ottaa 10–20 minuutin tehonokoset, kun iltapäivän väsymys iskee – ei sen pidempiä! Aseta varmuuden vuoksi herätyskello herättämään ja varaa valmiiksi lasi kylmää vettä juotavaksi heti nokosten perään.
3. Lähde liikkeelle
Ei ole ihme jos väsymys iskee tuntikausia samassa asennossa istuessa. Pieni happihyppely raittiissa ulkoilmassa tai kevyt sykkeennostatus työpaikan portaikossa on omiaan kropan herättelyssä. Kun veri on saatu kiertämään, ajatuskin juoksee taas huomattavasti kirkkaammin, eikä pienestä jumpasta ole koskaan haittaa – varsinkaan istumatyötä tekevälle!
Aiheesta lisää: Istumatyöntekijä, lisää liikettä arkeesi!
4. Laita lämmintä ylle
Jos palelet muutenkin helposti, ei ruokailun aikaansaama kehon lämpötilan muutos ainakaan helpota virkeänä pysymistä. Kun elintoiminnot keskittyvät ruuansulatuselimistön tehostamiseen, ääreisverenkierto heikentyy ja vilun tunne ja sen myötä väsymys iskevät entistä helpommin. Varaa siis työpisteellesi lämmin neule tai muu pusero, jonka voit kiskaista yllesi jos sormia alkaa paleltaa.
5. Lisää valoa
Myös kirkkaus ja valoisuus vaikuttavat kehon vireystilaan – mitä valoisampaa ympärillä on, sitä helpompi on pysyä virkeänä. Kesäaikaan jo pelkkä ikkunan lähellä työskentely todennäköisesti riittää, mutta pimeämpinä vuodenaikoina kannattaa tehostaa työhuoneen valaistusta.
6. Naura
Kyllä vain, nauru on ihmiskehon oma piristysmenetelmä. Vai oletko koskaan huomannut haukottelevasi kesken kunnon naurunremakan? Nauraminen nostaa mielialaa sekä vapauttaa aivoissa kemiallisia yhdisteitä, jotka tuovat hyvää oloa ja lieventävät stressiä tehden ihmisestä samalla valppaamman. Ei siis ole väärin poiketa pikaisesti Youtubeen katsomaan yksi (huom! YKSI) kyynelet silmiin nostattavan hauska videoklippi tai pyytää työkollegaa kertaamaan työpaikan bileiden hauskimmat yksityiskohdat.
7. Nuku kunnon yöunet
Itsestäänselvyys, joka kuitenkin on useimmiten iltapäivästä iskevän väsymyksen takana. Ilman kunnon yöunia, on mahdotonta pysyä pirteänä koko 8 tunnin työpäivän ajan. Suurin osa aikuisista kaipaa vähintään 7 tuntia unta yössä – osa enemmän, osa hieman vähemmän. Myös säännöllinen uni- ja vuorokausirytmi sekä selkeät nukkumiseen valmistavat iltarutiinit edesauttavat kunnon yöunien ja niiden myötä entistä virkeämmän olon saavuttamisessa.
Lähde: Lifehack