Tiedätkö sen tunteen salilla tai lenkkipolulla, kun tuntuu että haluaisit luovuttaa, ei ole energiaa jaksaa maaliin asti? Mikä saa sinut siinä vaiheessa jatkamaan?
Tahdonvoimaa voi ja kannattaa kehittää. Voidaan ajatella, että mieli on myös “lihas”. Samalla tavalla kun kehitämme muita lihaksiamme, tulisi meidän treenata myös ajatuksiamme, mieltämme. Kestävyyslajit ovat muun muassa suuria koitoksia niin lihaksille kuin mielelle. Puolimaraton ja maraton vaativat sisua jatkaa loppuun asti, vaikka kroppa kehottaisikin luovuttamaan. Silloin mitataan mielen kovuutta saavuttaa asetetut tavoitteet. Mieli on usein se, joka haluaa luovuttaa ennen kuin lihaksista loppuu voima.
Usein sillä, mitä ajattelemme, on vaikutusta esimerkiksi treenisuoritukseen tai mihin tahansa elämän osa-alueeseen. Kilpaurheilijat treenaavat yhtä lailla mentaalipuolta kuin lihaksiaan. Heidän täytyy kilpailupaikalla osata sulkea pois kaikki muu ja keskittyä vain omaan suoritukseen. Samalla tavalla tavoitteitaan kohti pyrkivän kuntoilijan, täytyy hyödyntää tahdonvoimaa kuntosalilla tai lenkkipolulla – satoi tai paistoi. Usein esimerkiksi riidan aikana, ei treenistä tule mitään, mutta silloin täytyy osata keskittää ajatukset vain siihen sen hetkiseen suoritukseen ja sulkea pois kilpailijan tavoin muu hälinä ympäriltä.
Se, mitä ajattelemme asioista, käy usein toteen. Jos ajattelet, että ei ole voimia treenata, on niitä voimia vaikea kerätä. Olet tällöin jo valmiiksi päättänyt, että on huono päivä tai treeni ei kulje. Yritä jokaisella kerralla antaa itsellesi lupa kokeilla miten jokin sujuu, ilman ennakkokäsityksiä asiasta. Saatat yllättyä kuinka hyvin asiat sujuvatkaan, kun antaa mahdollisuuden!
Sanontakin kuuluu: “Ne ketkä eivät ole ikinä epäonnistuneet, eivät ole koskaan yrittäneet tosissaan.” Epäonnistumiset kasvattavat, etenkin luonnetta. Tahdonvoimaa löytyy jokaiselta, jos todella tahtoo saavuttaa jotain, epäonnistumisista huolimatta!
– Petra
Lue myös:
Miksi jokaisen urheilijan tulisi meditoida
Näin pääset yli pettymyksestä – 6 vinkkiä