Superkompensaatio pähkinänkuoressa

On kolme asiaa, jotka kulkevat aina käsi kädessä: treeni, ruoka ja lepo. Jokainen niistä on riippuvainen toisistaan, jotta kunto nousisi ja tapahtuisi kehitystä. Yhdessä ne muodostavat superkompensaation eli ylikorjaantumisen, joka kuvaa eri treenien välissä tapahtuvaa kehitystä, mikäli kaikki nämä kolme välttämätöntä seikkaa toteutuvat.

Alla oleva kaavio (klikkaa kuvaa suuremmaksi) alkaa siis hetkestä, jolloin aloitamme treenin. Treenin aikana ja sen jälkeen kunto laskee ja vastustuskyky heikkenee alle lähtötason. Kunnon ollessa alhaimmillaan treenin jälkeen, tulee se hetki kun kunto lähtee nousemaan. Tällä hetkellä meidän tulisi nauttia ravintoa, jolloin kunto jatkaisi nousuaan kohti lähtökuntoa. Tämä vaatii kuitenkin sen, että ravinto sisältää tarpeeksi hiilihydraattia ja proteiinia.

Saavutettuamme lähtökunnon, on se hetki, kun kolmas välttämättömyys, eli lepo, astuu kuvioihin. Nautittuamme treenin jälkeen päivän aikana tarpeeksi oikeanlaista ravintoa ja saadessamme tarpeeksi lepoa, etenkin unta, kunto jatkaa nousemistaan yli lähtötason.

superkompensaatio

Jotta kunto nousisi entisestään tai pysyisi saavutetussa tasossa, on meidän toistettava sama kaava uudestaan eli on uuden treenin ja palautumistoimien aika. Tällä tavalla jatkettaessa kuntotaso on lähtöjään kerta toisensa jälkeen korkeampi ja kehitystä tapahtuu. On kuitenkin muistettava, että kaikkien kolmen, treenin, levon ja ravinnon, on toteuduttava, jotta superkompensaatio onnistuu. Mikäli yksikin näistä jää puutteelliseksi, ei kunto nouse yli lähtötason, ainakaan pysyvästi.

Esimerkiksi jos treenaa epäsäännöllisesti tai treenien välissä on liian pitkä aika, kunto ehtii laskea samaan lähtötasoon kuin edellisellä kerralla. Tällöin treeni ikään kuin lähtee samalta viivalta eikä toivottua kehitystä tunnekaan. Treeniä ei saa kuitenkaan aloittaa liian aikaisin edellisen kerran jälkeen, koska tällöin palautuminen ja sitä myöten myös superkompensaatio ei toteudu optimaalisesti. Treeni olisi siis parasta ajoittaa käyrän ylimpään vaiheeseen, jotta treenin lähtötaso olisi korkeampi kuin edellisellä kerralla ja suorituskyky parempi. Ajankohtaa on melkein mahdotonta arvioida, sillä jokainen keho on erilainen ja toiset palautuvat nopeammin kuin toiset. Kuuntele siis omaa kehoasi!

 

 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: