Superfoodit – lyhyt oppimäärä (osa 1)

Superfoodit eli superruoat ovat nousseet viime aikoina suosituiksi koko kansan keskuudessa – macaa, spirulinaa ja pakuria saa jo useasta lähikaupasta. Kerromme tässä artikkelissa miksi, ja kuinka niitä kannattaa käyttää.

Superruoat eivät ole uusi keksintö – pikemminkin päinvastoin. Useilla nykyään superruoaksi kutsuttavalla aineella on pitkä historia, ja niitä on käytetty useissa kulttuureissa jo satoja (ellei tuhansia) vuosia. Yksinkertaisesti superfoodeilla tarkoitetaan ruoka-aineita, joilla on erittäin korkea ravinnetiheys. Toisin sanoen superfoodit sisältävät paljon ravinteita (runsaasti vitamiineja, hivenaineita ja mineraaleja) tiiviissä ja helppokäyttöisessä muodossa. Superfoodit tunnistaa usein tummasta ja syvästä väristä, eikä niistä löydy E-koodien täyttämää tuoteselostetta, sillä superfood on mahdollisimman luonnollista, usein villinä kasvavaa ravintoa.

Koska näitä superfoodeja on käytetty ravintona jopa vuosituhansia sitten, niihin liittyy usein jonkinlaista mystiikkaa. Superfoodeja on käytetty myös vaihdannan välineenä rahan asemasta! Monet superfoodit kasvavat haastavissa ja karuissa olosuhteissa, jonka vuoksi niillä on terveyttä tehokkaasti boostaavia vaikutuksia. Esimerkiksi kermaisen makeaa Lucuma-hedelmä kasvaa yli tuhannen metrin korkeudessa Andeilla.

Tässä artikkelisarjan ensimmäisessä osassa Tikis esittelee superfoodeja, joita on saatavilla jauheena. Näitä superfoodeja on siis helppo lisätä esimerkiksi smootheihin.

Maca

Perun Andeilla kasvava Maca on juurikasvi, joka tunnetaan parhaiten sen suorituskyvyn ja elinvoimaisuuden lisäämisestä. Macaa käytetään usein myös stressin lievittämiseen ja urheilusuoritusten parantamiseen.

Sisältää: aminohappoja, vitamiineja (B1, B2, B6, C, E), kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, fosforia, sinkkiä, rautaa, jodia, piitä, mangaania, kuparia, kasvisteroleja ja sekundäärimetaboliitteja (esim. alkaloideja ja tanniineja).

Kuinka käyttää: smoothieissa, mehuissa, lämpimissä juomissa, puuroissa, raakasuklaassa ja jälkiruoissa.

Huomioi: Aloita käyttö vähitellen, jotta elimistö ehtii tottua uuteen ruoka-aineeseen. Alussa sopiva määrä on max. 1 teelusikallinen päivässä. Pidä yhden viikon tauko jauheen käytöstä joka kuukausi, jotta sen teho säilyy. Macan juurta pidetään adaptogeeninä, eli sen käytöllä pyritään avittamaan kehoa mukautumaan hankaliin olosuhteisiin.

maca

Lucuma

Lucuma on Perun Andeilta kotoisin oleva energiapitoinen hedelmä. Lucuma-kasvia kasvaa Perun lisäksi myös muun muassa Brasiliassa, Boliviassa, Laosissa ja Vietnamissa. Se sisältää erittäin runsaasti beetakaroteenia, joka on A-vitamiinin esiaste. Beetakaroteeni muun muassa lisää vastustuskykyä, suojaa ihoa UV-säteiltä, ehkäisee muistihäiriöitä ja sydäninfarkteja sekä pienentää todennäköisyyttä sairastua syöpään. Myös rautaa on lucumassa runsaasti. Rauta osallistuu elimistössä esimerkiksi hapen kuljetukseen. Ektrana hedelmäisen makea maku!

Sisältää: beetakaroteenia ja rautaa.

Kuinka käyttää: jäätelön kanssa, smoothieissa, leivonnassa, puuroissa, raakasuklaassa.

lucuma

MSM

Lyhenne MSM tulee sanasta metyylisulfonyylimetaani, joka on rikkiyhdiste. Tätä yhdistettä esiintyy kehossamme luontaisesti. MSM osallistuu muun muassa ihon, hiusten, kynsien, sidekudosten ja nivelten terveyden ylläpitämiseen. Se vaikuttaa myös elimistön entsyymi- ja hormonitoimintaan sekä vahvistaa immuunijärjestelmää. Sopii oivallisesti liikuntaa harrastaville, sillä MSM vaikuttaa kollageeni-proteiinin muodostumiseen, jolloin se nopeuttaa lihasvammojen paranemista ja lievittää lihasarkuutta.

Sisältää: metyylisulfonyylimetaania.

Kuinka käyttää: sekoitettuna veteen tai (c-vitamiinipitoiseen) mehuun.

Huomioi: Aloita käyttö vähitellen puolesta teelusikallisesta ja nosta hiljalleen kokonaiseen teelusikalliseen. Nauti yhdessä C-vitamiinipitoisen ruuan kanssa, jolloin MSM:n teho nousee.

Psyllium

Psyllium on gluteeniton ravintokuitu, joka pitää huolta vatsan hyvinvoinnista ja hoitaa ummetusta.

Sisältää: liukoista ravintokuitua.

Kuinka käyttää: ruoanlaitossa, leivonnassa, smoothieissa, puuroissa, jugurtin seassa.

psyllium

Camu camu

Camu camu on pensasmainen puu, jota kasvaa Etelä-Amerikan sademetsissä. Camu camun punaiset marjat sisältävät runsaasti C-vitamiinia -jo reilu gramma camu camu -jauhetta täyttää päivän saantisuosituksen. C-vitamiini on tehokas antioksidantti. Se muun muassa edistää elimistön immuunijärjestelmän toimintaa ja raudan imeytymistä, vähentää väsymystä, edesauttaa hermoston toimintaa, kollageenin muodostumista ja normaalia energia-aineenvaihduntaa.

Sisältää: c-vitamiinia, kalsiumia, fosforia, rautaa ja fenoleja.

Kuinka käyttää: lisää maitotuotteisiin, puuroon ja smoothieihin.

camu camu

Acai

Acai-marja on varsinainen vitamiinipommi, ja sen runsaasti sisältämä antosyaani on tehokas antioksidantti. Antosyaani antaa sinertäville marjoille niiden värin, ja alustavan näytön mukaan ehkäisee tulehduksia, syöpää, neurologisia sairauksia ja diabetesta.

Sisältää: antosyaania, omega-3, -6- ja -9-rasvahappoja, aminohappoja, kasvisteroleja, rautaa, kaliumia, magnesiumia, kuparia, sinkkiä, booria, mangaania, A-, C- ja E-vitamiineja, katekiineja, kuitua ja antioksidantteja.

Kuinka käyttää: Sekoita puuroon, jogurttiin, smoothiesiin tai vaikkapa jäätelöön.

acai

Baobab

Baobab eli apinanleipäpuu on alkuperäisenä Afrikassa, nykyisin myös Australiassa, kasvava puu, joka tuottaa hedelmiä. Vanhimpien baobab-puiden arvioidaan olevan jopa 6000 vuotta vanhoja. Baobab-hedelmän C-vitamiini-, kalsium-, kalium-, magnesium- ja rautapitoisuudet ovat erittäin suuret. Esimerkiksi sadassa grammassa baobab-jauhetta on kalsiumia noin 170 mg, kun samassa määrässä maitoa sitä on 120 mg. Suositeltu käyttömäärä vuorokautta kohden on yhdestä teelusikallisesta ylöspäin.

Sisältää: C-, B1- ja B6-vitamiineja, kalsiumia, rautaa, magnesiumia, sinkkiä, kaliumia, fosforia, beetakaroteenia ja kuitua.

Kuinka käyttää: Lisää jogurttiin, puuroon, smoothieen tai vaikka jäätelöön. Sopii myös kastikkeisiin antamaan koostumusta.

Ginseng

Ginseng on kotoisin saman nimiseltä alueelta Itä-Aasiasta. Sitä viljellään Kiinassa, Venäjällä, Japanissa ja Koreassa. Ginseng on yksi maailman vanhimmista ja tutkituimmista superfoodeista, ja sitä onkin käytetty Itä-Aasiassa kansanlääketieteessä jo tuhansien vuosien ajan. Ginseng-kasvista käytetään juuret, jotka sisältävät vitamiineja, steroleja, sapokiineja sekä aminohappoja. Ginsengin kerrotaan vahvistavan immuunipuolustusta ja lisäävän elinvoimaa. Kliinisesti on myös todistettu sen parantavan verenkiertoa, jolla on vaikutusta esimerkiksi suorituskykyyn. Juurien sisältämät sapokiinit vaikuttavat piristävästi ja vastustuskykyä parantavasti. Ginsengin ansioihin luetaan myös muistin ja seksuaalisen terveyden boostaaminen.

Sisältää: vitamiineja, steroleja, aminohappoja ja saponiineja (ginsenosideja)

Kuinka käyttää: Sekoita juomiin tai jogurtin tai smoothien joukkoon.

Huomioi: Ginsengin suositeltua annostusta ei tule ylittää, sillä siitä voi seurata vatsaoireita sekä jopa rasitusta munuaisille ja maksalle. Ei sovi myöskään verenpainetaudista kärsiville, eikä veren hyytymistä estävää lääkitystä (esim. Marevan) käyttäville. Ginsengin vaikutuksista ei ole tutkimustietoa raskauden tai imetyksen aikana, joten raskaana olevien tai imettävien naisten ei kannata tätä käyttää. Suositeltu annoskoko on ¼ teelusikallista päivässä.

ginseng

Ohranoras

Ohranoras kasvatetaan ohran siemenestä. Ohra on erittäin ravitsevaa, vitamiini- mineraali- ja proteiinipitoista ravintoa. Ohranoraan lehdet sisältävät paljon lehtivihreää, jolla on piristävä vaikutus. Ohranoras sisältää yhteensä 18 aminohappoa, ja kaikkia kahdeksaa ihmiselle välttämätöntä aminohappoa. Ohranoras puhdistaa elimistöä, ja sen sisältämä kuitu edesauttaa suoliston normaalia toimintaa.

Sisältää: B1-, B2-, B5-, B6- ja C-vitamiineja, beetakaroteenia, foolihappoa, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, rautaa, kuparia, fosforia, mangaania, sinkkiä, entsyymejä (esim. superoksididismutaasia, SOD), klorofylliiniä ja proteiineja.

Kuinka käyttää: Sekoita mehuun, jogurttiin tai smoothieen.

Huomioi: Aloita käyttö varovasti puolella teelusikallisella, ja nosta hiljalleen 1-2 teelusikalliseen päivässä, koska muuten seurauksena voi olla pahoinvointia.

Vehnänoras

Vehnänoras kasvatetaan vehnän siemenestä. Se sisältää paljon mineraaleja, kasvua edesauttavia aminohappoja, vitamiineja ja muita tärkeitä ravinteita. Vihreä väri kertoo sen myös sisältävän paljon klorofylliiniä eli lehtivihreää, joka parantaa vireystilaa. Vehnänoraalla on elimistöä puhdistava vaikutus.

Sisältää: A-, K-, E-, C-vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja, koliinia, tiamiinia, riboflaviinia, pyridoksiinia, niasiinia, pantoteenihappoa, biotiinia, lykopeenia, beetakaroteenia, luteiinia, foolihappoa, klorofylliä eli lehtivihreää ja kuitua.

Kuinka käyttää: Sekoita mehuun, smoothieen tai jogurttiin.

Huomioi: Aloita käyttö ½ teelusikallisella ja nosta annostusta hitaasti 1-2 teelusikalliseen vuorokaudessa, sillä muuten käyttö saattanee aiheuttaa pahoinvointia.

Spirulina

Spirulina on makean veden levä, joka voimaannuttavan vaikutuksensa lisäksi muun muassa suojaa solujamme UV-säteilyltä. Spirulina sisältää myös paljon proteiinia tehokkaasti hyödynnettävässä muodossa!

Sisältää: proteiinia, vitamiineja (B1, B2, B3, B6, B9, A, E, K), beetakaroteenia (A-vitamiinin esiaste), kalsiumia, rautaa, magnesiumia, fosforia, rikkiä, seleeniä, gammalinoleenihappoja (GLA) ja välttämättömiä rasvahappoja.

Kuinka käyttää: sellaisenaan veteen tai mehuun sekoitettuna, salaattikastikkeeseen, vihersmoothieen.

spirulina

Chlorella

Chlorella on myöskin makeassa vedessä kasvava levä. Chlorellan proteiinipitoisuus on korkea, ja sen sisältämästä proteiinista jopa 60 % on imeytyvää proteiinia! Chlorellalla on elimistöä puhdistava vaikutus, ja sen kerrotaan kelatoivan elimistöstä muun muassa keskushermostoon ja aivoihin kerääntyvää elohopeaa.

Sisältää: omega-3 -ryhmän rasvahappoja, vitamiineja (C, E, B), folaattia, beetakaroteenia, lysiiniä, lehtivihreää, proteiinia, klorofyllaasi ja pepsiini -entsyymejä (vaikuttavat ruuansulatuksessa), rautaa ja kalsiumia.

Kuinka käyttää: mehun sekaan, smoothieissa.

Huomioi: Aloita käyttö varovasti, ja nosta määrää vähitellen (liian nopea lisääminen voi aiheuttaa ripulia).

Spirulina ja Chlorella ovat molemmat makean veden leviä, jotka sisältävät tehokkaita ainesosia ja paljon proteiinia. Erona näillä on yksinkertaistettuna se, että spirulina toimii enemmän rakentavana, ravitsevana ja voimaannuttavana superfoodina, kun taas chlorella pääasiassa puhdistaa kehoa kuona-aineista ja raskasmetalleista.

Tutustu rohkeasti erilaisiin superfoodeihin ja täydennä niillä ruokavaliotasi. Superfoodit ovat oiva tapa saada keholle tarpeellisia raviteita suoraan ruoasta, kokeilla uusia (ehkä eksoottisia) makuja ja lisätä ravinnerikkaita ainesosia jokapäiväisessä ruoanlaitossa.

 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: