Suolan sisältämä natrium on ihmiselle tärkeä mineraali, mutta sen tarve ei ole suuri. Liiallinen suolankäyttö voi aiheuttaa huomattavia terveyshaittoja, jos natriumia kertyy kehoon liikaa. Taistelu suolaa vastaan onkin käynyt jo monen vuoden ajan kiivaana. Lähinnä ollaan huolissaan siitä, että liika piilosuolan saaminen ja kertyminen elimistöön aiheuttavat pitkällä tähtäimellä terveyshaittoja. Piilosuola tarkoittaa elintarvikkeiden sisältämää teollisesti käsiteltyä ruokasuolaa. Samalla on kuitenkin muistettava, että urheilija tarvitsee enemmän suolaa kuin sohvaperuna. Hikoilu haihduttaa elimistöstä suoloja, jolloin kehon suolatasapaino saattaa laimentua liikaakin.
Suolaa vai ei, mitä siis pitäisi tehdä? Miten saada suolatasapaino optimaaliseen tilaan? Tulisiko keskittyä rahkan syöntiin vai vetäistä sipsipussi treenin päätteeksi? Nyt on hyvä avata suolan saloja, jotta hikitreenit jaksaa tehdä kuumallakin kelillä!
Elintärkeä
Emme voisi elää ilman suolaa. Jokapäiväinen suola-annos on kehomme toiminnan edellytys. Suoloja tarvitaan erityisesti lihasten toimintaan, nestetasapainon säätelyyn, ja hermoimpulssien kuljetukseen. Niin ikään ruoansulatusjärjestelmä ja hengittäminen toimivat suolojen voimalla. Suola on elimistössämme jokapaikan höylä, sillä sitä tarvitsevat myös solumme, luumme ja verinesteemme.
Sopivasti paras
Suolan tarve on 1,3 grammaa päivässä. Määrä on pieni, ja täyttyy reilusti jos ruokavalio on monipuolinen ja terveellinen. Vaikka suola on elimistöllemme hyvin tärkeä tekijä, ei suolan syömistä tule kasvattaa rajusti ilman erityistä syytä. Suolan terveysvaikutukset katoavat, ja kääntyvät elimistöä vastaan, jos sitä syö liikaa. Suomen sydänliiton mukaan suolan saantisuositus on enintään 5 grammaa päivässä eli vajaa teelusikallinen.
Terveyshaittoja
Väistämätön fakta on se, että liika suolan syöminen nostaa verenpainetta. Kohonnut verenpaine on puolestaan yhteydessä sydän- ja verisuonitauteihin. Muita liiallisen suolan saamisen seurauksia pitkällä tähtäimellä voivat olla aivohalvaus, osteoporoosi ja munuaissairaudet. Taudit ilmenevät useimmiten vasta vanhemmalla iällä, mutta jo nuorempana tehdyt valinnat vaikuttavat pitkälle tulevaan. Suolan liialliseen käyttöön liitetyt sairaudet ovatkin Suomessa valitettavan yleisiä. Kiinnitä siis huomioita siihen, ettei piilosuolaa tule nautittua liikaa.
Luonnonsuolaa, kiitos
Suurin osa saamastamme suolasta tulee siis piilosuolana elintarvikkeista. Piilosuola on useimmiten tavallista ruokasuolaa, joka on teollisesti käsiteltyä. Teollinen ruokasuola ei sisällä yhtä paljon kivennäisaineita kuin luonnonsuolat, joita saadaan suoraan merestä tai louhimalla vuoristoista. Luonnonsuolat (kuten Himalajan suola ja kuvassa oleva Ruususuola) sisältävät arvokkaita mineraaleja ja hivenaineita muun muassa rautaa, magnesiumia, kalsiumia, kaliumia, mangaania, sinkkiä, booria, kromia, seleeniä ja jodia. Nämä mineraalit ovat poistuneet ruokasuolasta teollisen käsittelyn myötä. Tavallinen ruokasuola koostuu lähinnä natriumista ja kloridista, ja se on saatettu jodioida. Keskity siis määrän lisäksi myös laatuun.
Turvottaako?
Keho reagoi liialliseen suolaan sitomalla nestettä. Suolapitoisuus kehossa pienenee, kun elimistö ei päästä kaikkea saamaansa nestettä pois, vaan varastoi sitä itseensä. Keho ikään kuin laimentaa suolaa. Liiallisen suolan saannin voi siis huomata nesteen kerääntymisenä kehon eri osiin. Erityisesti turvotus nilkoissa, sormissa ja silmien alla ovat merkkejä liiallisesta suolan käytöstä. Suolan määrää kehossa voi vähentää juomalla vettä, jolloin liika suola poistuu elimistöstä. Kehon hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta sopivan suolankäytön löytää tutkimalla omia tuntemuksia.
Suola ja urheilu
Raskaan fyysisen suorituksen aikana keho menettää vettä ja suoloja. Suolaa katoaa elimistöstä hikoilun seurauksena, ja etenkin pitkät urheilusuoritukset heiluttavat kehon suolatasapainoa huomattavasti. Pyörryttävä tunne, lihaskrampit, päänsärky ja pahoinvointi suorituksen aikana ja sen jälkeen kertovat liian vähäisestä suolapitoisuudesta kehossa. Erityisesti aineenvaihdunta ja ruoansulatus kärsivät, jos suolatasapaino heittää. Ratkaisu suolatasapainon oikaisuun on lisätä ripaus luonnonsuolaa juomapulloon, imeskellä suolakidettä, tai ottaa treenin oheen nautittavaksi urheilujuomia. Urheilujuoma täyttää suorituksen aikana huvenneet kivennäisainevarastot, nesteyttää ja antaa energiaa.
Saatat pitää myös: Miten eroon makeanhimosta?