Saliohjelma – treenaatko liian monijakoisesti?

Oletko asettanut itsesi tilanteeseen, jossa hidastat kehittymistäsi treenaamalla yksittäisiä lihasryhmiä liian harvoin? Seuraavassa artikkelissa saat vinkkejä treeniviikkosi rakentamiseen siten, että saat oikeasti tuloksia aikaan – monijakoinen saliohjelma kun ei ehkä olekaan aina se optimaalisin vaihtoehto kehityksen kannalta.

Millaisella treenijaolla treenaisin?

Mietitkö joskus, olisiko sinun parempi treenata treeniohjelmalla jossa jaat lihasryhmät monelle eri päivälle?

Jos käytössäsi on monijakoista saliohjelma, täytyy sinun varmistaa että viikkotasolla jokainen lihasryhmä saa tarpeeksi ärsykettä – muuten kehitystä ei tapahdu. Monijakoisella ohjelmalla treenatessa täytyy olla varma että pääsee treenaamaan riittävän usein. Lihaksen olisi optimaalista saada parikin ärsykekertaa joka viikko, jotta se kehittyy!

Yksi- tai kaksijakoista treeniohjelmaa on helpompi toteuttaa treenikertojen ollessa harvempia, jonka vuoksi näitä suositellaankin aloittelijoille ja 2-4 kertaa viikossa treenaaville. Kuitenkin on hyvä muistaa, että myös kehittyneemmät treenaajat ovat saaneet aikaan huikeita tuloksia niinkin yksinkertaisella kuin 2-jakoisella treeniohjelmalla!

Lihas tarvitsee kehittyäkseen ärsyketttä tarpeeksi usein

Kun annat kohdelihakselle ärsykkeen, se rikkoutuu ja on harjoituksen aikana heikompi kun ennen treeniä. Tämän jälkeen lihas tarvitsee palautumista. Kun annat sille sopivasti palautumisaikaa, lihaksesta tulee vahvempi kuin edellistä harjoitusta aloittaessasi. Kuitenkin –lihaksen on saatava uusi ärsyke riittävän nopeasti. Suositeltavaa optimaalisen kehityksen kannalta olisikin, että uusi ärsyke annetaan ennen kuin 72 h on kulunut edellisestä rasituksesta. Muussa tapauksessa voimatasosi putoavat takaisin aloitustasolle eikä lihas kehity.

Eli siis hiukan karrikoiden: jos odotat liian kauan treenataksesi lihaksen uudestaan, aloitat joka kerta samalta tasolta. Jos taas treenaat liian usein, lihaksillasi ei ole aikaa palautua ja siten kehittyä. Tästä syystä on tärkeää löytää kultainen keskitie jotta pystyy treenaamaan nousujohteisesti – voimaa ja lihasmassaa lisäten.

Voit pohtia, kannattaisiko sinun monijakoisen ja ehkä myös -mutkaisen treeniohjelman sijaan kokeilla treenata 1-jakoisella treeniohjelmalla koko kropan lihakset läpi n. 3-4 kertaa viikossa. Toki muutos voi tuntua oudolta, mutta tällä tyylillä jokainen lihas saa uuden ärsykkeen tarpeeksi ajoissa, ja lepopäivien johdosta myös riittävästi lepoa. Tämä taas johtaa eittämättä tuloksiin!

Lähde osittain: bodybuilding.com

 

 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: