Proteiinit – miksi ja mistä?

Proteiinit eli valkuaisaineet ovat välttämättömiä elämälle. Ne ovat sekä suoja- että energiaravintoaineita. Sekä proteiinin liian vähäinen että runsas syönti on huono asia.  Liiallisesta proteiinin syömisestä aiheutuu se, että ylimääräinen proteiini ei muutu lihaskudokseksi vaan varastoituu kehoomme rasvakudoksena.

Miksi proteiinit ovat tärkeitä?

 

Proteiineilla on monta eri tehtävää kehossamme:

  • muodostavat uusia kudoksia kasvuiässä
  • uusivat kudoksia koko ihmisen elinkaaren ajan
  • lisäävät kehon vastustuskykyä, koska proteiinin muodostavat vasta-aineita
  • kuljettavat ravintoaineita ja kaasuja veressä
  • elimistö käyttää proteiineja entsyymien ja hormonien valmistukseen

 

Suositeltava proteiinien määrä koko päivän energiastamme on 10-20 % ja painokiloja kohti tarvitaan 1,1-1,3 g proteiinia. Eli 60-kiloinen henkilö tarvitsee vähintään 66 g proteiinia päivässä ja 90-kiloinen henkilö 99 g.

Suomessa ihmiset kuitenkin syövät usein hyvin runsaasti proteiinia. Proteiinia saadaan päivän aikana noin 100 g. Proteiinintarve kuitenkin vaihtelee ihmisten välillä runsaasti. Tarpeeseen vaikuttuvat esimerkiksi paino, ikä, sukupuoli ja aktiivisuus.

Terveen ihmisen on kuitenkin turha laskea proteiinintarvettaan ja saantia grammalleen. Riittää kun huolehtii, että syö monipuolisesti. Jos et syö lihaa, varmista, että syöt runsaasti esimerkiksi palkokasveja, pähkinöitä ja siemeniä tai muita proteiininlähteitä.

Mistä proteiinia saa?

 

Tässä on muutama esimerkki mistä ruoista proteiinia saa. Jokainen kuvien annoksista sisältää 7 g proteiinia:

1447675960297

 

Lähde: ruokatieto

Lue myös: Lisää nämä proteiinipitoiset kasvikset ruokavalioosi