Parisuhde: jarru vai apu hyvinvoinnille?

Kumppani voi olla ihmeellinen ymmärryksen, tuen ja inspiraation lähde. Toisaalta hän voi myös olla jotain aivan päinvastaista. Arvioidessasi onnellisuutta ja onnistumista tavoitteissasi parillasi on lopputuloksen kannalta paljon valtaa. 

Avaat kotioven väsyneenä päivän työstä ja treenistä, lasket kassin maahan ja laahustat olohuoneeseen nälkä mahassa kurnien. Sohvalla makaa puolisosi, joka murahtaa sinulle tervehdyksen ja jatkaa sitten TV:n katsomista. Keittiössä on tyhjä pakastepizzapaketti, huokaiset ja kaivat kaapista itse valmistamasi terveellisen kotiruoan. Suihkuun asti päästyäsi ajattelet elämääsi nyt. Olet vähän aikaa sitten aloittanut elämänmuutoksen terveellisempään suuntaan ja ylpeä siitä. Ainoa ongelma on, että puolisosi ei pidä muutoksesta lainkaan. Hän ihmettelee tarvettasi olla erilainen ja jatkaa itse epäterveellisen ruoan tuomista kotiin ja tiedät, kuinka vaikea sinun on sitä vastustaa. Tunnet olosi yksinäiseksi.

Treenaaminen, ruokavalion noudattaminen ja jatkuva fyysinen kehittyminen eivät ole kaikki kaikessa. Ne kuitenkin tarkoittavat monelle parempaa elämänlaatua ja onnellisuuden lähdettä. Mikä tahansa sekä tieteellinen tutkimus, että omakohtainen kokemus kertoo, että itsestään huolta pitäminen on tärkeää monella ihmiselämän tasolla. Henkilö, kenen kanssa jakaa arjen, pelaa merkittävää roolia näissä terveellisen ja epäterveellisen elämän valinnoissa. Kysymys kuuluu, toimiiko suhde hyvinvoinnin puolesta vai sitä vastaan?

On tavallaan väärin kategorisoida parisuhteet hyviin ja huonoihin vain sen perusteella edistääkö suhde hyvinvointia vai ei. Suhteet ovat monimutkainen asia, eivätkä kaikki tapaukset ole samanlaisia. Kuitenkin erityisesti sellaisissa tapauksissa, joissa parisuhteen toinen osapuoli haluaisi noudattaa terveellisen elämän kulmakiviä ja toinen iskee kaikessa sellaisessa jarrut pohjaan, voi tulla ongelmia varsinkin pitkällä tähtäimellä. Täysin eri elämäntyyli sekä erilaiset isot ja pienet tavoitteet arjessa ja sen ulkopuolella asettavat haasteen elämänlangan yhteen sovittamisessa.

Elämänmuutoksen alkutaipale saattaa koetella parisuhdetta rankasti. Jos pari on aikaisemmin viettänyt yhdessä aikaa enemmän tai vähemmän possuillen, toisen toive erilaisesta kuviosta saattaa tulla shokkina. Naljailu terveellisestä syömisestä ja liikunnasta saattaa johtua siitä, että toinen ei ole itse valmis elämäntapojen muutokseen ja kokee siitä jollain tasolla huonoa omatuntoa. Hän saattaa olla hidaste toisen kehittymiselle ja salaa toivoa, että tyttö- tai poikaystävä epäonnistuu yrityksessään olla parempi. Jokainen pystyy itse miettimään, kuinka paljon tulosystävällisempää on olla suhteessa, jossa tuetaan kehitystä positiiviseen ja jaetaan vastuu terveellisen arjen pyörittämisestä.

Hyvinvoinnin kannalta hyvä parisuhde voi olla mahdollisuus kokonaisuudessaan onnelliseen parisuhteeseen. Kun parilla on yhteisenä harrastuksena liikunta ja terveys, tuloksia tulee tehokkaammin, kuin yksin. Korkea vireystila ja aktiivisena pysyminen auttavat pitämään suhteessa tekemisen meininkiä ja siihen useimmiten kuuluvaa fyysistä vetovoimaa yllä. Pari, joka menee ja tekee yhdessä asioita on aika usein melko onnellisen näköinen.

On tärkeää löytää tila, jossa kumpikaan ei väheksy toisen tyyliä olla. Helpoiten se käy, kun suuret elämänmuutokset tehdään yhdessä ja kumpikin ymmärtää, mitkä asiat ovat tärkeitä onnellisuuden ylläpitämiseksi. Joudut ehkä aloittamaan matkan kohti unelmaminääsi yksin, mutta hyvällä tuurilla inspiroit toisen pitämään myös itsestään parempaa huolta. Jos näin ei käy, saattaa olla sinulle korkea aika olla hieman itsekäs.

Vuosi myöhemmin avaat jälleen kotioven väsyneenä, lasket kassin maahan ja laahustat olohuoneeseen. Vilkaiset taaksesi ovesta perässäsi sisään tulevaa kumppaniasi. Olette molemmat hiestä märkiä, uupuneita päivän työstä ja treenistä. Jääkaapista löytyy yhdessä kokattu terveellinen illallinen. Suihkussa mietit elämääsi nyt ja hymy viipyy huulillasi tavallista kauemmin. Liikunta ja ravinto ei ole ollut vastaus kaikkiin ongelmiin, mutta et vaihtaisi arkeasi enää entiseen. Naljailu on muuttunut kannustukseen ja ymmärtämättömyys tiedon jakamiseksi. Toisinaan päivät muuttuvat “cheat meal” treffeiksi, mutta pääasiassa kumpikin pitää huolen siitä, että tavoitteet eivät jäisi vain haaveiksi. Olet onnellinen, etkä enää matkallasi yksinäinen.

– Aino P.

 

 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: