Onko keltuaisesta mitään hyötyä?

Pelkkä valkuainen vai kokonainen kananmuna keltuaisineen kaikkineen? Kolesterolia? Epäterveellistä vai terveellistä? Voiko munia syödä joka päivä? Onko keltuaisesta mitään hyötyä? Kananmunaan liittyy paljon väittämiä ja epätietoisuutta. Käydäänpä läpi muutamia faktoja kananmunasta ja erityisesti keltuaisesta.

Kananmuna sisältää runsaasti proteiinia, lukuisia vitamiineja ja kivennäisaineita. Rasvaa keskikokoisessa (55 g) kananmunassa on hieman vajaat 6 grammaa, ja tästä määrästä kerta- tai monityydyttymättömiä, eli hyviä, rasvahappoja on yhteensä noin 2,5 grammaa. Kananmunan valkuainen sisältää pääasiassa proteiinia, vettä ja joitakin kivennäisaineita. Keltuainen puolestaan sisältää rasvaa, vitamiineja, kivennäisaineita ja lisäksi myös jonkin verran proteiinia. Juuri keltuaiseen liittyy kananmunakiistat. Mutta miksi?

Syy kananmunan välttelemiseen löytyy sen sisältämästä kolesterolista. Yksi kananmuna sisältää noin 200 mg kolesterolia, kun yleinen kolesterolin saantisuositus on alle 300 mg vuorokaudessa. Jos kolesterolia saadaan ravinnosta runsaasti, se suurentaa haitallisen LDL-kolesterolin pitoisuutta veressä, joka taas kalkkeuttaa verisuonia ja lisää näin riskiä sairastua muun muassa sepelvaltimotautiin. Sepelvaltimotauti taasen on suomalaisten varsin yleinen kuolinsyy. Tästä siis johtuu kananmunan saannin rajoitukset. Keltuaisesta löytyy kuitenkin hyviäkin puolia. Tässä niistä jokunen:

1. Rasvahapot

Keltuainen pitää sisällään niin sanotusti hyviksi rasvoiksi luokiteltavia kerta- ja monityydyttymättömiä rasvahappoja.

2. Vitamiinit

Keltuaisesta löytyy kaikkia rasvaliukoisia vitamiineja, eli A-, D-, E- ja K-vitamiineja. A-vitamiini tukee normaalia näkökykyä ja immuunipuolustusta. D-vitamiinin lukuisiin hyötyihin lukeutuu esimerkiksi sen joitakin syöpiä sekä sydän- ja verisuonitauteja ehkäisevä vaikutus. E-vitamiini on tehokas antioksidantti ja K-vitamiini osallistuu normaaliin veren hyytymisreaktioon. Keltuainen sisältää lisäksi runsaasti  sydämen, verisuonten ja hermoston toimintaan edullisesti vaikuttavaa B12-vitamiinia.

3. Kivennäis- ja hivenaineet

Keltuaisesta löytyy rautaa, sinkkiä, kalsiumia, seleeniä ja monia muita kivennäis- ja hivenaineita. Raudan tehtävänä on muun muassa osallistua hapen kuljetukseen kehossa, sinkki vahvistaa ihoa, kynsiä ja hiuksia, kalsium lujittaa luita ja seleeni ehkäisee tulehduksia sekä lisää vastustuskykyä.

4. Luteiini

Keltuainen sisältää luteiinia, jolla on havaittu olevan harmaakaihin ja silmänpohjan ikärappeuman riskiä pienentävä vaikutus.

Tässä on siis mainittu vain joitakin kananmunan terveellisiä ominaisuuksia, ja silti niitä on jo lukuisia. Uusissa, vuoden 2014, ravitsemussuosituksissa kananmunan käyttö kehotetaan rajoittamaan 2-3 munaan viikossa. Monet uudet tutkimukset kuitenkin osoittavat, ettei kananmunan kolesteroli juurikaan vaikuta veren kolesteroliin suurimmalla osalla ihmisistä. Keltuaisen käyttöön on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota, jos on kananmunien suurkuluttaja, omaa sukurasitteen korkealle kolesterolille tai kolesteroli on jo koholla. Perusterveelle kananmuna keltuaisineen kuitenkin sopii kohtuullisesti syötynä, eikä sen terveellisiäkään vaikutuksia käy kiistäminen!

Lue myös: Mitä eroa on valkoisella ja ruskealla kananmunalla?

 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: