Kauppojen hyllyt notkuvat nykyään vaihtoehtoja vaihtoehtojen perään ja jokainen meistä on lähes päivittäin valintojen äärellä – mitä ostaa ja mitä jättää suosiolla hyllylle. Vaikka järkeviä ja terveellisiä valintoja on paljon, on kuitenkin joitain tuotteita, jotka kannattaa jättää ostamatta. Lyhykäisyydessä kaupan hyllylle kannattaa jättää rasvat, sokerit ja vaalea vilja. Asia ei kuitenkaan ole ihan näin yksinkertainen, siksi Tikis listasi muutamia konkreettisia esimerkkejä.
Margariini
Margariini herättää paljon keskustelua (kuten voikin) ja jakaa mielipiteitä terveellisyydestään tai haitallisuudestaan. Jos kuitenkin ajatellaan terveellinen ruoka mahdollisimman puhtaana ja lisäaineettomana, voidaan todeta että margariini kannattaa jättää kaupanhyllylle.
Margariinit ovat pitkälle käsiteltyjä kasvirasvoja, jotka saattavat sisältää jopa yli 15 ainesosaa. Margariinit sisältävät transrasvoja (kuten sipsit, lähes kaikki leipomotuotteet, salaatinkastikkeet jne), jotka ovat suuri terveysriski ja sydäntautien aiheuttaja. Nykyään on myös valmistajia, jotka ovat korvanneet transrasvan jollain muulla valmisteella, mutta usein näidenkään aineiden vaikutuksista ei ole vielä tarpeeksi todisteita. Lue lisää rasvoista täältä.
Sokeri
Sokeri käyttäytyy liialti nautittuna kuten rasvakin eli varastoituu kehoon (yllätys yllätys rasvana). Se lisäksi nostaa verensokeria äkillisesti ja myös laskee yhtä nopeasti kuin on noussutkin. Lisäksi sokeri on myös huonoksi hampaille, kuten yleisesti tiedämme. Sokeria sisältäviä tuotteita on hyllyt pullollaan, joten tarkkana ainesosaluetteloiden kanssa. Tarkista aina sisältääkö ostamasi tuote turhaa sokeria, koska terveellisempiäkin vaihtoehtoja on olemassa.
Lue myös: Eroon sokerista 5 päivässä
Suklaa
Suklaa sisältää toki myös sokeria paljon, mutta se sisältää etenkin rasvaa. Noin kolmasosa suklaasta on silkkaa rasvaa. Joten ensi kerralla kun syöt suklaata, kuvittele että kaksi suklaanpalaa on rasvattomia ja joka kolmas puhdasta valkoista rasvaa. Vieläkö tekee kolmannen jälkeen mieli syödä?
Kokeile tilalla vaikkapa raakasuklaata, jota saa jo isompien ruokakauppojen hyllyiltä sellaisenaan tai sitä voi valmistaa itse. Ensikertalaisille on tarjolla myös raakasuklaan valmistuspaketteja. Tai mikä mukavampaa ajanvietettä kuin lähteä kaveriporukalla raakasuklaakurssille?
Pekoni
Pekonilla ja suklaalla on jotain yhteistä: rasvan määrä. Pekonissakin on siis noin 30% rasvaa. Rasva ei kuitenkaan ole pekonin ainoa huono puoli, vaan kaupanpäällisinä saa suuren määrän piilosuolaa. Pekonin suolapitoisuus on hieman alle 2%.
Korvaa pekoni mieluummin kokolihaleikkeleellä tai välillä herkutellen esimerkiksi parmankinkulla.
Einekset ja makkarat
Piilosuolaa ja turhaa rasvaa. Siinä on suurin osa eineksistä ja makkaroista kiteytettynä. Toki nykyään saa myös terveellisempiä vaihtoehtoja, mutta jotta voit olla varma mitä suuhusi pistät ja paljonko, jätä einekset ostamatta. Puhdasta ja tuoretta ruokaa ilman lisäaineita saat valmistaessasi ruokasi itse.
Ensi kerralla kauppaan mennessäsi ota einesruoka tai lenkkimakkara käteesi ja lue tuoteseloste. Kuinka paljon E-koodeja löydät ja tiedätkö mitä ne tarkoittavat? Tiedätkö siis oikeasti, mitä suuhusi laitat? Yleisin ja puhutuin E-koodi on varmasti E621 eli natriumglutamaatti. Tämän aromivahventeen käytöstä ovat monet valmistajat luopuneet, mutta entäs muut E-koodit? Ne ovat usein väriaineita, aromeja ja säilöntäaineita eli aineita, joita ihmiskeho ei tarvitse ja jotka ovat jopa haitallisia.
Entäpä esimerkiksi lenkkimakkaroiden lihapitoisuudet? Jos makkaran lihapitoisuus on 50%, mistä se muu massa koostuu? Harva tietää. Eikö kuitenkin olisi mukavampi tietää, millä kehoansa ruokkii?
Alkoholi
Alkoholi on kropalle kuin rasvaa kaataisi kurkusta alas. Toki sitä voi nauttia silloin tällöin kohtuudella, mutta hiilihydraattien ja sokerien määrä on huima ja kuten jo aiemmin tuli esille, ne keräytyvät kehoon rasvana. Lisäksi kehon ensisijainen polton lähde on alkoholi, joka tarkoittaa siis sitä, että tällöin rasvanpoltto on pysähtynyt kokonaan tai suurimmalta osin. Ja mitä me yleensä yhdistämme alkoholin kanssa nauttimiseen? Syömisen. Harvoin tällöin nautittu ruoka on kovinkaan vähärasvaista tai -sokerista. Ja tadaa, nämä rasvat ja sokerit eivät siis ehdi poltettaviksi vaan löytyvät vyötäröltäsi.
Vaalea leipä
Vaalea, eli ns. pullamössöleipä, sisältää paljon nopeita hiilihydraatteja, vähän kuitua ja paljon energiaa. Koska kuitujen määrä on vähäinen ja hiilihydraatin laatu heikko, se ei juurikaan pidä nälkää loitolla, eikä verensokeria tasaisena. Vaaleaa leipää saa nykyään myös täysjyväversiona, jolloin kuitujen määrä kasvaa ja hiilihydraatin laatu paranee. Suosi siis leipää, jossa on vähintään 6% kuitua.
Snacksit
Snackseihin kuuluvat mm. sipsit, popcornit ja suolapähkinät. Ne sisältävät runsaasti energiaa ja rasvaa ja ravintoarvoa niistä ei juurikaan löydy. Kroppa kaipaa polttoainetta, mutta nämä ovat sitä huonolaatuisimmassa muodossa.
Sipseissä käytetään runsaan suolan lisäksi myös huonolaatuisia öljyjä (kuten palmuöljyä, joka sisältää runsaasti haitallisia tyydyttyneitä rasvahappoja) sekä lukuisia E-koodeja.
Parempia vaihtoehtoja löydät täältä: Terveelliset herkut ja Aktiiviliikkujan parhaat välipalat
Kuva: Picjumbo