Miten välttää ”someniska”?

Kuinka monta tuntia päivässä käytät tietokonetta, tablettia tai puhelinta? Saattaa olla jopa nopeampaa laskea kuinka monta tuntia päivästä ei kulu älylaitteen kanssa puuhastellessa. Nykypäivän teknologia on muuttanut elämäämme. Puhelin on jatkuvasti pöydällä käyttövalmiudessa, tabletilta luetaan kirjoja, katsotaan sarjoja ja pelataan pelejä. Tietokone on työpaikoilla toiminnan perusta ja kouluissa opiskelun kulmakivi.

Mikä someniska?

 

Tekniikka on mielenkiintoista, sosiaalista ja tehokasta. Ei siis ihme, että nykyihmisen nenä viistää jatkuvasti pitkin erilaisia ruutuja ja altistaa tekstariniskan syntymiselle. Kun katse on kohdistettuna alaspäin älylaitteeseen, pää notkahtaa helposti etukenoon. Huono ryhti rasittaa niskaa, sillä pää on suhteellisen painava niskan anatomiaan nähden. Jo pieni etukeno pään asennossa aiheuttaa huomattavan kuormitusta niskan rakenteissa. Jokaista etukenosenttiä kohden niska joutuu kannattelemaan noin kahden kilon lisäpainon. Pitkällä tähtäimellä kuormitus synnyttää kiputiloja niskan seudulla.

Terveysvaikutukset

 

Niska rakentuu välilevyistä, nikamista, nivelsiteistä, lihaksista ja hermoista. Jos niska kuormittuu lisäpainolle useita tunteja päivässä, sen moninaiset rakenteet alkavat kärsiä. ”Someniskan” yleinen tyyppi on lihasperäinen kipu, jossa etukenoasennosta syntyvä paine kuormittaa lihaksia ja nivelsiteitä. Likaset ja nivelsiteet paksuuntuvat, mikä saa niskan jäykäksi ja jumisen tuntuiseksi. Seurauksena niskajännitys säteilee päähän ja muualle kehoon kipuna. Pääkipu, kasvojen lihakset ja jopa alaselkä voivat kipeytyä. Mikäli tekstariniskaa ei hoideta, kiputiloista voi muodostua kroonisia. Hermovauriot, niveltulehdukset ja välilevyn pullistumat ovat esimerkkejä hoitamattoman niskakivun seurauksista.

Miten parantaa kipeytynyt niska?

 

Akupunktio voi edesauttaa niskan lihasten ja nivelsiteiden palautumista. Akunpunktiohoidon avulla jännitys niskassa laukeaa ja verenkierto käsitellyllä alueella lisääntyy. Näin saadaan tehostettua niskan seudun aineenvaihduntaa ja avattua tukoksia. Venyttely ja kevyt hieronta voivat myös edesauttaa niskajumien helpottamisessa. On kuitenkin muistettava, että niskan alue on hyvin herkkä, joten venyteltäessä nopeita liikkeitä ja ääriasentoja tulee välttää. Hierottaessa otteiden tulee olla kevyitä ja pyrkiä vaikuttamaan juuri verenkiertoa parantavasti. Liika painaminen saa lihakset entistä enemmän jumiin.

Miten välttää someniska?

 

Teknologia on tullut jäädäkseen. Siihen käyttäytymiskulttuurimme on sopeutunut jo varsin hyvin. Seuraavan askeleen on kuitenkin tapahduttava fyysisellä tasolla. Paras keino vähentää tekstariniskan syntymisen riskiä on opetella oikeat asennot ja päälle, niskalle ja koko keholle. Pää ei saa olla etukenossa eikä takakenossa, vaan niskan tulee kannatella pään painoa suorassa linjassa. Hartioiden tulee asettua ryhdikkäästi niskan molemmin puolin ja selän tulee yllä suoristettuna istuma-asennossa. Eteenpäin kaatuvat hartiat ja koukkuinen yläselkä johdattavat myös niskan huonoon asnetoon.

Muutama vinkki:

  • Istumatyössä kannattaa päälle laittaa ajastin, ja nousta ylös vähintään tunnin välein venyttelemään.
  • Keppijumppa on hyvä keino ojentaa ryhtiä ja saada veri kiertämään kehossa.
  • Keksi muistisääntö, aseta muistutus puhelimeen tai laita post-it lappuja muistuttamaan hyvän ryhdin ylläpitämisestä.
  • Seiso tehdessäsi töitä koneella ja nosta näyttö silmien korkeudelle.
  • Varmista että näet hyvin, sillä siristäessä ryhti kaatuu usein eteenpäin.

Ongelmia jo teininä?

 

Tekstariniska ei ole vain aikuisten vaiva, sillä yhä nuoremmat ja nuoremmat lapset käyttävät päivittäin älylaitteita useita tunteja. Kouluissa opetuksessa käytetään enenevissä määrin hyödyksi älylaitteita, kotona tabletilta katsotaan pikkukakkosta ja omasta puhelimesta pelataan pelejä ja hieman vanhempana selataan sosiaalista mediaa. Niskan kuormitus käynnistyy varhain. Uuden opetussuunnitelman myötä tärkeää tietoteknistä osaamista aletaan opettaa jo ala-asteikäisille. Olisiko siis oleellista harjoitella myös keholle turvallisia asentoja ja istumisen ergonomiaa?

 

Lisää aiheesta: Selkäkipujen ennaltaehkäisy

Lähde: mindbodyreen.com

 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: