Miten sauna edesauttaa treenituloksia?

Sauna on monelle suomalaiselle tavanomainen paikka rauhoittua ja rentoutua. Saunominen kuuluu osana suomalaiseen kulttuuriin ilman sen kummempia toiveita tai ajatuksia saunan terveydelle edullisista vaikutuksista. Monesti esimerkiksi ulkomailla saunoessa kuitenkin näkee ihmisiä, jotka tulevat kuntokeskusten saunoihin treenin jälkeen tavoitteenaan saavuttaa joitakin terveysvaikutuksia pikemminkin kuin nauttimaan saunan lämmöstä. Voiko saunomalla sitten edesauttaa treenituloksia? Tikis otti aiheesta selvää.

Saunomisella sinänsä ei ole lihaksiin anabolisesti vaikuttavia ominaisuuksia, mutta välillisesti se voinee vaikuttaa lihasten kasvuun edesauttamalla lihasten palautumista. Palautuminenhan on lihasten kasvun mahdollistamiseksi ensiarvioisen tärkeää. Saunan lämpö muun muassa lisää ihon verenkiertoa, saa sydämen pumppaamaan tehokkaammin verta kudoksille ja lisää mielihyvähormonina tunnetun endorfiinin eritystä. Näillä tekijöillä puolestaan on merkitystä urheilusuorituksesta palautumisen kannalta. Palautumisen tehostamiseksi Tikis suosittelee kokeilemaan venyttelyä saunassa! Lämmennyttä lihasta on helpompi ja turvallisempi venyttää kuin lämmittämätöntä muskelia, ja tätä hyödynnetäänkin esimerkiksi hot joogassa. Muista kuitenkin, ettei heti treenin jälkeen kannata tehdä kovin pitkiä venytyksiä, vaan jättää tällaiset pidempikestoiset venyttelyt muutaman tunnin päähän treenistä. Voit myös kokeilla lepopäivänä kunnon palauttavaa saunavenyttelyä.

Erityisesti urheilijoiden suosiossa tuntuu olevan infrapunasaunominen, jossa kudokset lämpenevät syvemmältä kuin tavallisessa saunassa. Infrapunasaunan toiminta perustuu infrapunasäteiden kudoksia lämmittävään vaikutukseen. Infrapunasäteiden vaikutuksesta kudokset siis lämpenevät, jolloin verenkierto- ja hengityselimistö alkaa toimia tehokkaammin ja aineenvaihdunta tehostuu. Tämän seurauksena maitohapon eli laktaatin pitäisi poistua lihaksista tehokkaammin ja palautumisen näin ollen nopeutua.

Saunomisen terveysvaikutuksista tehdyt tutkimukset ovat edelleen melko vähäisiä, mutta eivät ne ainakaa tyrmää mahdollisuutta, että löylyissä köllöttely edesauttaisi palautumista ja näin ollen myös treenituloksia. On kuitenkin syytä muistaa, että jokaisella meistä on erilainen lämmönsietokyky, joten väkisin ylälauteilla ei kannata kärvistellä treenitulosten optimoimiseksi. Innokkaan saunojan taas on syytä pitää mielessä nesteytyksen tärkeys, sillä nestehukka heikentää suorituskykyä olennaisesti. Ei siis liene perusteetonta muistuttaa veden juomisen tärkeydestä tässäkään yhteydessä. Tikis toivottaa meheviä löylyjä!

Lue myös: Onko infrapunasauna tavallista parempi?

 

 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: