FODMAP-ruokavaliota käytetään monien suolistosairauksien hoidossa. FODMAP-hiilihydraatit (Fermentable, Oligo-, Di-, Mono-saccharides and Polyols) ovat epätäydellisesti imeytyviä hiilihydraatteja. Ne ovat lyhytkestoisia hiilihydraatteja, sokereita ja sokerialkoholeja, jotka fermentoituvat eli aloittavat käymisreaktion paksusuolessa. Ne imeytyvät heikosti ohutsuolesta, jolloin ne aiheuttavat ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsiville turvotusta, ilmavaivoja ja kipua. Näitä hiilihydraatteja ovat fruktoosi eli hedelmäsokeri, laktoosi eli maitosokeri, xylitoli, sorbitoli ja muut sokerialkoholit sekä fruktaani, galaktaani ja raffinoosi.
FODMAP-hiilihydraatit voivat aiheuttaa tuskallisia kiputiloja ja turvotusta henkilöille, joilla on ärtyneen suolen oireyhtymä, joka on ns. toiminnallinen suolistovaiva. Jos kärsit vaivasta tai hiilihydraatit turvottavat, voi apu löytyä FODMAP-ruokavaliosta.
Uusi puolen vuoden treeniohjelma salille, jolla saat takuulla sekä voimaa että lihasta!
FODMAP-hiilihydraatteja on hyvin monissa kasvikunnan tuotteissa eikä niiden täydellinen välttäminen ole mahdollista eikä edes tarpeellista. Niiden vähentäminen ruokavaliossa kuitenkin lievittää useimpien ärtyvästä suolesta kärsivän oireita.
Jos haluat kokeilla FODMAP-ruokavaliota vältä seuraavia raaka-aineita:
- omena, päärynä, kirsikka, aprikoosi, luumu, viinirypäle, vesimeloni (sis. fruktoosia)
- kuivatut hedelmät, erityisesti rusina, joka sisältää fruktoosia
- punajuuri, maa-artisokka, kaalit, sipuli (sis. inuliinia ja fruktaania)
- sienet
- pavut, linssit, herneet, maapähkinät, cashew-pähkinät (sis. galaktaania)
- tavalliset maitotuotteet (aiheuttaa ongelmia laktoosi-intolerantikolle)
- vehnä, ohra ja ruis ja niistä valmistetut tuotteet
- pastillit ja purukumit
- hunaja
- useat terveysjogurtit ja -juomat
Suosi näitä raaka-aineita:
- marjoja
- kypsiä sitrushedelmiä, banaaneja, kiiwejä, melonia (ei vesimelonia)
- vihanneksia, kuten kurkkua, tomaattia, salaattia, kesäkurpitsaa, munakoisoa, paprikaa, maissia, perunaa, kypsennettyä porkkanaa. Yleensä kypsennys parantaa sietokykyä.
- kauraa, riisiä ja muita gluteenittomia viljoja ja niistä valmistettuja tuotteita
- pähkinöitä (ei maa- tai cashewpähkinät), myös siemenet sopivat yleensä
- laktoosittomia maitotaloustuotteita
- kypsennettyjä juustoja
FODMAP-hiilihydraatteja on melko runsaasti myös vehnästä, rukiista ja ohrasta valmistetuissa viljatuotteissa, kuten leivissä, hiutaleissa, muroissa, puuroissa, leivonnaisissa. Ruokavalio kannattaa aina varmistaa ravitsemusterapeutin tai lääkärin kanssa, jotta se on varmasti turvallinen.
Se mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi toiselle – kokeilemalla löytyy siis itselle sopiva ruokavalio.
Lue myös: Paleoruokavalio – paluu ihmisen juurille?