Energiajuomien käyttö on moninkertaistunut kymmenessä vuodessa ja suomalaiset käyttävät energiajuomiin vuosittain miljoonia euroja. Niitä saa nykyään lähes joka kaupasta ja kioskista, eri pakkauskoissa ja eri makuisina. Ne ovat mukautuneet yhteiskunnan kulutuksen lisääntyessä kasvavien vaatimusten raameihin. Energiajuomat ovat aiheuttaneet mediassa kohua ja ostokieltoa on kaavailtu alle 16-vuotiaille. Olet saattanut kuulla urbaanilegendoja, mutta mitä energiajuoma oikeasti sisältää?
Vaikka energiajuomien maku ja väri vaihtelevat paljon, ovat perusainesosat lähes kaikissa samat: vesi, kofeiini, tauriini ja/tai glukuronolaktoni ja guarana. Lisäksi monissa on lisättyä B-vitamiinia. Makuesanssit ja väriaineet vaihtelevat toki tuotteittain. Mitä nämä ainesosat ovat ja mitkä ovat niistä niitä kohistuja myrkkyjä vai ovatko mitkään?
Kofeiini
Kofeiinia saadaan noin 60 eri kasvin lehdistä, siemenistä ja hedelmistä. Se on siis luonnontuote, joka toimii ihmiskehossa piristeenä keskushermoston kautta. Aivoissa se estää adenosiinireseptoreiden toimintaa, joka puolestaan vähentää väsymyksen tunnetta ja on sitä kautta yhdistetty nukahtamisvaikeuksiin. Sen vaikutus kestää määrästä ja yksilöllisestä aineenvaihdunnasta riippuen muutamasta tunnista jopa kymmeneen tuntiin.
Kofeiinin suurimmiksi haittavaikutuksiksi luokitellaan yleisimmin kofeiiniriippuvuus ja kofeiinimyrkytys. Sen lisäksi, että sitä saadaan nykyään kahvin lisäksi myös energiajuomista, on sitä useissa muissakin tuotteissa, kuten suklaassa, purukumissa, patukoissa ja kurkkupastilleissa. Kofeiiniriippuvuudesta puhutaan silloin, jos sen nauttimisen lopettaminen aiheuttaa vieroitusoireita, kuten päänsärkyä, alakuloisuutta tai väsymystä.
Kofeiinimyrkytyksen voi saada nautittuaan suuria määriä kofeiinia pienen ajan eli muutaman tunnin sisällä. Tällöin veren kofeiinipitoisuus on useimmiten yli 600mg. Joillakin myrkytysoireita alkaa esiintyä jo pitoisuuden ollessa 300-400mg. Mukillinen eli 2dl kahvia sisältää keskimäärin 100mg kofeiinia ja 0,5l pullo energiajuomaa 160mg kofeiinia. Täytyy kuitenkin jälleen muistaa, että myös tässä tapauksessa yksilöllisellä aineenvaihdunnalla on suuri vaikutus myrkytysoireiden kehittymiselle. Myrkytyksen oireita ovat mm. vapina, sydämentykytys, pahoinvointi ja levottomuus. Vakava myrkytys saattaa aiheuttaa jopa kouristuksia.
Tauriini
Tauriini on aminohappo, jota saamme mm. lihasta, kalasta, äyriäisistä, kalasta, pavuista, pähkinöistä ja sienistä. Sitä muodostuu elimistössämme luontaisesti ja jo vauvana saamme sitä lisää äidinmaidon kautta.
Kemiallisesti se on aivojen välittäjäaine, joka sisältää rikkiä. Sen tehtävä on suojata hermosoluja hapenpuutteen ja alkoholin aiheuttamalta itsetuholta eli apoptoosilta. Ylimääräinen tauriini poistuu kehosta virtsan mukana ja täten sillä ei ole todettu olevan sivuvaikutuksia. Ainoa huolenaihe on sen käyttäytyminen alkoholin kanssa, koska tutkimusten mukaan lisääntynyt tauriinin määrä suojaamassa hermosoluja alkoholilta aiheuttaa verensokerin äkillistä romahtamista.
Glukuronolaktoni
Glukuronolaktoni on glukoosin eli sokerin aineenvaihdunnan tuote. Sitä muodostuu elimistössä luontaisesti ja sillä on osansa sidekudosten muodostumisessa. Jotta siitä olisi ihmiselle haittaa, sitä täytyy nauttia todella suuria pitoisuuksia. Jotta näihin pitoisuuksiin päästäisi, tarvitsisi 60 kiloisen ihmisen juoda 25 litraa energiajuomaa. Tällöin pitoisuus olisi yli 1000mg yhtä painokiloa kohden.
Guarana
Guarana on kofeiinia ja tanniinia sisältävä kasvi, joka on peräisin Brasiliasta. Sen (sivu)vaikutukset ovat samat kuin muilla kofeiinipitoisilla tuotteilla.
Sokeri
Sokeri on hiilihydraattia. Hiilihydraatit jaetaan hyviin ja huonoihin hiilihydraatteihin ja sokeri on niistä nimenomaan sitä huonoa hiilihydraattia. Yleisimmin energiajuomissa käytetty sokeri on glukoosi. Muita sokereita on fruktoosi, maltoosi ja laktoosi.
Hiilihydraatin päivittäinen tarve on noin 5 grammaa painokiloa kohden. Ylimääräinen hiilihydraatti varastoituu kehoon myöhemmin käytettävänä energiana eli glykogeeniksi tai rasvaksi. Tässä tuleekin sokerin suurin haittavaikutus eli liikalihavuus. Tämän myötä haittatekijöinä voi seurata esimerkiksi aikuistyypin diabetes.
Sokerimäärä yhdessä tölkissä (250ml) vastaa 11 sokeripalaa.
Energiajuomia ei suositella lapsille, raskaana oleville eikä kofeiiniherkille henkilöille. Energiajuomien haitallisin ainesosa on kofeiini, joka voi aiheuttaa joillekin jo pieninä määrinä sydämentykytystä, vapinaa ja hermostuneisuutta. Lapsille ja nuorille kofeiini voi aiheuttaa huonvointisuutta, kiihtyneisyyttä, ahdistuneisuutta, huimausta sekä unettomuutta. Säännöllisesti käytettynä energiajuomat ovat myös hammasterveyden kannalta haitallisia niiden happamuuden ja sokeripitoisuuden vuoksi.
Lopuksi vielä esimerkki energiajuoma Red Bullin ainesosaluettelosta sekä ravintosisällöstä:
Ainesosat: Vesi, sakkaroosi, glukoosi, happamuudensäätöaine (E331, E504), hiilihappo, hapot (E330), tauriini (0,4%), kofeiini (0,3%), inositoli (20mg/100ml), vitamiinit (B3, B5, B6, B12), aromit, väriaineet (E150a, E101)
Ravintosisältö/100 ml
Energiaa 192 kJ (45 kcal)
Proteiinia 0 g
Hiilihydraatteja 11 g
josta sokereita 11 g
Rasvaa 0 g
Ravintokuituja 0 g
Natriumia 0,04 g
Vitamiini B3 8mg/ 50%*
Vitamiini B5 2mg/ 33%*
Vitamiini B6 2mg/ 143%*
Vitamiini B12 2mikrog/ 80%*
(*päivän saantisuosituksesta)