Raakaravinto vaikuttaa olevan nouseva trendi, ja esimerkiksi monet terveystietoiset julkkikset suosivat raakaruokaa. Raakaravinnon kannattajat vakuuttavat väsymyksen kaikkoavan, energian lisääntyvän, sairastelun vähenevän, unen paranevan ja fyysisten vaivojen katoavan raakaruuan avulla. Kuulostaa niin hyvältä, että Tikis päätti perehtyä raakaravinnon maailmaan.
Mistä raakaruoassa on siis kyse? Raakaruokavaliossa on kyse mahdollisimman käsittelemättömän ja luonnonmukaisen ravinnon syömisestä. Ruokia ei esimerkiksi kypsennetä yli kehonlämmön, eli noin 37 asteen. Kuumentamattomissa ruuissa entsyymit ja vitamiinit eivät pääse tuhoutumaan, minkä katsotaan olevan hyvinvoinnin ja terveyden kannalta oleellinen syy suosia raakaruokaa. Entsyymejä tarvitaan esimerkiksi ruuansulatuksen toimimiseksi, ja vitamiinien hyödyistä tuskin tarvitsee kirjoittaakaan. Raakaruuan siis katsotaan olevan ”tavallista” ruokaa ravintorikkaampaa. Raakaruokavaliossa suositaan erityisesti vihreälehtisiä vihanneksia, pähkinöitä ja siemeniä, marjoja, hedelmiä, ituja, merileviä sekä kylmäpuristettuja öljyjä.
Raakaravinto on saanut osakseen myös kritiikkiä. Vaikka kuumentaminen tosiaankin tuhoaa ravintoaineita, niin esimerkiksi jotkin vitamiinit, kuten A-vitamiinin esiaste beetakaroteeni, imeytyy paremmin kypsennetystä ruuasta. Kuumentaminen myös tuhoaa erityisesti pavuissa ja viljoissa olevia haitallisia myrkkyjä, kuten lektiinia ja fytaattia. Lektiini leviää muuttumattomana kehossa, ja fytaatti esimerkiksi haittaa mineraalien imeytymistä. Kuumentamalla ruuat lektiini- ja fytaattipitoisuudet saadaan huomattavasti pienemmiksi. Raakaravinnon sopivuudesta keskustelua herättää myös raakaruuan aiheuttamat vatsavaivat, sillä kaasunmuodostus lisääntyy kypsentämättömiä ruokia syötäessä. Raakaravinnon kannattajien mielestä raakaravintoon liittyvät vatsan väänteet johtuvat tottumattomuudesta puhtaaseen ruokaan ja kuuluvat osaksi kehon puhdistautumista raakaravintoon siirryttäessä.
Puhdas ja käsittelemätön ruoka on kuitenkin kiistatta terveellistä. Raakaruoan voi ottaa esimerkiksi osaksi omaa ruokavaliotaan, jolloin koko ruokavaliota ei tarvitse pistää uusiksi yhdeltä istumalta. Jos innostuit kokeilemaan, muista seuraavat vinkit:
- Käsittelemättömyys ja luonnonmukaisuus ovat avainsanat raakaravintoon
- Hylkää hella, uuni ja mikro – raakaruokaa ei kypsennetä yli 37 asteen, jolla ravintoaineet säilyvät parhaalla mahdollisella tavalla
- Vihreät kasvikset. Vihreitä kasviksia suositaan, sillä ne sisältävät paljon terveydelle edullista lehtivihreää. Vihreiden kasvisten lisäksi tärkeässä asemassa ovat myös marjat ja hedelmät sekä idut ja pavut.
- Pähkinät ja siemenet. Pähkinöistä ja siemenistä saa hyviä rasvoja ja proteiinia. Niiden liottaminen vedessä edistää aminohappojen imeytymistä ja tekee niistä helpommin sulavia.
- Kylmäpuristetut öljyt – tärkeä hyvien rasvahappojen lähde
- Tehosekoitin ja kuivuri. Tehosekoittimella valmistuvat muun muassa viherpirtelöt (Kevennä oloasi smoothiepaastolla) ja raakakeitot. Myös elintarvikekuivuri kuuluu kunnon raakaruokailijan varusteisiin.
Huomio! Jos noudatat mitä tahansa ruokavaliota tiukasti, muista huolehtia monipuolisuudesta, jotta saat tarvittavat määrät kaikkia tärkeitä ravintoaineita.
Syötkö sinä ruokasi raakana? Kerro millaisia kokemuksia sinulla on raakaravinnosta!