Miksi jokaisen urheilijan pitäisi meditoida

Tiesitkö, että monet maailman menestyneimmistä urheilijoista meditoivat? Kun katsoo viime vuosien tutkimustuloksia meditaation hyödyistä, ymmärtää hyvin miksi. Meditaation on osoitettu vaikuttavan esimerkiksi stressinsietokykyyn, stressistä palautumiseen, vastustuskykyyn, emotionaaliseen säätelyyn sekä mielialaan.

 

George Mumford, on yksi urheilumaailman tunnetuimmista meditaatio-ohjaajista. Hän päätyi opettamaan urheilijoille meditaatiota työskenneltyään ensin vankiloissa ja huumeongelmista kärsivien kanssa. Phil Jackson, joka kuuluu NBA:n menestyneimpiin valmentajiin oli itse pitkään harjoittanut meditaatiota ja oli vakuuttunut sen hyödyistä. Hän ei kuitenkaan onnistunut vakuuttamaan pelaajia, joten hän palkkasi Mumfordin.

Näin Mumford päätyi työskentelemään Chicago Bullsin kanssa ja sai muun muassa Michael Jordanin meditoimaan.

Mumford osasi puhua pelaajille ja ohjata harjoituksia niin, että he vakuuttuivat. Mumford työskenteli joitain vuosia Chicago Bullsin kanssa, jonka jälkeen hän ja Jackson siirtyivät valmentamaan Los Angeles Lakersia. Molemmissa joukkueissa he saivat huikeita tuloksia aikaan. Chicago Bulls voitti kuusi NBA mestaruutta ja Los Angeles Lakers viisi NBA mestaruutta sinä aikana, kun Jackson toimi heidän valmentajanaan.

Meditaatio on vakuuttanut monet harjoittajat sekä tutkijat. Tässä muutama ajatus siitä, miten meditaatio konkreettisesti hyödyttää urheilijaa.

 

Urheilu_meditaatio3

Läsnäolo suorituksen aikana

 

Annatko aiemmin tapahtuneen epäonnistumisen häiritä suoritustasi tällä hetkellä? Kuinka paljon annat menneen tai mahdollisen tulevan vaikuttaa siihen mitä teet juuri nyt? Meditaatioharjoitusten avulla voit oppia olemaan paremmin läsnä vallitsevassa hetkessä.

Urheilupsykologiasta tuttu termi in the zone on tila jossa kaikki muu, paitsi itse asia, jota on tekemässä, tuntuu häviävän. Joskus saattaa jopa tuntua siltä, että asiat tapahtuvat kuin itsestään, eli flow-tilassa.

Urheilupsykologiaa lukeneet tietävät, että tämä on se tila, jolloin ihminen voi yltää huippusuorituksiin. Se on tila, jolloin ei ole pelkoja, ei ole epävarmuutta tai negatiivisia ajatuksia estämässä tekemistä.

Ei kuitenkaan kannata jäädä odottamaan tai yrittää pakottaa flow-tilaa esille. Silloin se ei todennäköisesti tapahdu. Jos haluaa edistää flow-tilaa suoritusten aikana, kannattaa harjoitella tietoista läsnäoloa kentän ulkopuolella.

Pelon väistyminen

 

Vuoden 2015 Widom 2.0 -konferenssissa käytiin keskustelua aiheesta Playing in the Zone. Keskusteluun osallistuivat urheilupsykologit George Mumford ja Michael Gervais. He puhuvat muun muassa ongelmista, jotka juontavat juurensa siitä, että urheilija identifioi itseään urheilijana.

Meditaatio-ohjaaja George Mumford sanoo keskustelun aikana, että hänen missio on opettaa urheilijalle olemaan ensin ihminen, ja vasta tämän jälkeen urheilija.

Michael Gervais komppaa, että on ongelmallista, jos ihminen identifioituu hyvin vahvasti urheilijan rooliin ja näkee itsensä vain urheilijan identiteetin kautta.

Se tarkoittaa sitä, että tämän ihmisen koko identiteetti on vaarassa, joka kerta kun hän astuu kentälle. Tämä puolestaan luo valtavasti stressiä ja jännitystä, joka ei edistä pelaamista tai suoritusta. Meditaation avulla urheilija voi oppia rentoutumaan tästä paineesta.

Parempi vastustuskyky

 

Moni urheilija on saanut kokea suuren pettymyksen, kun sairastuu juuri ennen kisoja. Välillä taas jatkuva flunssaisuus estää treenaamisen ja toivottu kehitys jää siitä syystä saavuttamatta.

Raskas urheilu tekee kehon herkäksi ja alttiiksi sairastumiselle. Siitä syystä on äärimmäisen tärkeää pitää huolta vastustuskyvyn kunnosta ja palautumisesta suoritusten jälkeen. Meditaatio on oiva työkalu tähän.

Stressi on yksi pahimpia vastustuskyvyn vihollisia. Meditaatio parantaa vastustuskykyä vähentämällä stressiä, mutta myös muilla fysiologisilla tavoilla.

Professori Richard Davidson teki vuonna 2003  meditaatioon liittyvän tutkimuksen tutkijaryhmänsä kanssa. He huomasivat, että henkilöillä, jotka olivat käyttäneet yksinkertaisia meditaatiotekniikoita muutaman viikon ajan, oli enemmän vasta-aineita veressään kuin kontrolliryhmällä. Näytti myös siltä, että meditaatioharjoituksia tekevillä henkilöillä oli yleisesti parempi vastustuskyky kuin kontrolliryhmällä. Nämä tutkimustulokset on myöhemmin vahvistettu jatkotutkimuksissa.

Meditaation tai läsnäoloharjoituksen voi yksinkertaisimmillaan aloittaa siitä, että istuu alas tarkkailemaan omaa hengitystään. Aloittelijalle jonkun toisen ohjaama meditaatioharjoitus voi olla suureksi avuksi, sillä silloin ajatukset eivät jää kiinni epävarmuuteen siitä mitä pitäisi tehdä. Jopa viiden minuutin meditaatioharjoitus esimerkiksi ennen nukkumaanmenoa on suureksi hyödyksi.

 

Kirjoittaja: Meditaatio-ohjaaja Emma Sandström

Lähteet:

bostonglobe.com

ramdass.org

Wisdom 2.0 -keskustelu

Davidson, Richard J. PhD et al (2003), Alterations in Brain and Immune Function Produced by Mindfulness Meditation, Psychosomatic Medicine, vol 64 (4), 564-570.

Britta K Holzel, Sara W Lazar, Tim Gard, Zev Schuman-Olivier, David R Vago, Ulrich Ott, How (2011) Does Mindfulness Meditation Work? Proposing Mechanisms of Action From a Conceptual and Neural Perspective. Perspectives on Psychological Science, vol. 6 (6) 537-559.

Uusi puolen vuoden treeniohjelma salille, jolla saat takuulla sekä voimaa että lihasta!