Mikä avuksi jos kehitystä ei tapahdu? – 5 vinkkiä

Mitä tehdä jos treeni junnaa paikallaan ja tulokset eivät parane? Vaikka tilanne onkin turhauttava, ei kannata heittää pyyhettä kehään. Hoida ainakin nämä viisi perusasiaa kuntoon, jotta kehityskäyrä voi jatkaa kasvuaan.

1. Pidä huolta palautumisestasi

 

”Treenaa useammin niin kehityt nopeammin” ei pidä paikkaansa. Kroppa tarvitsee lepoa, jotta treeni kulkee ja tulokset paranevat. Vajaa palautuminen vie tehdyn treenin hyödyt. Todellinen kehitysaskel kun tapahtuu vasta levossa treenin jälkeen.

Mikä siis avuksi?

Jos palautuminen jää puolitiehen, kehitystä ei pääse tapahtumaan. Pidä siis lepopäiviä, ja anna keholle aikaa palautua. Etenkin rankkojen treenijaksojen jälkeen kannattaa pitää kevennettyjä viikkoja, ja keskittyä lihashuoltoon sekä palauttavaan treeniin kuten vesijuoksuun. Liikunnan lisäksi palautumiseen vaikuttavat uni ja ravinto.

Muista siis jatkossa: Lepää tarpeeksi, syö paremmin ja treenaa hyvällä fiiliksellä. Näin kehityt.

2. Laadi systemaattinen treeniohjelma

 

”Menen salille, teen jotain ja poistun”. Kuulostaako tutulta? Kehityksen junnaaminen saattaa johtua myös siitä, että selkeä ajatus, se punainen lanka, puuttuu treeneistä. Tällöin treenien teho laskee, palautukset venyvät ja kokonaisvaltainen vaikutus kehitykseen pienenee.

Mikä siis avuksi?

Systemaattisen treeniohjelman laatiminen tekee treeneistä napakammat ja tehokkaammat. Selkeä sisältö motivoi treenaamaan, sekä myös tekemään harjoituksen jämäkästi ja tehokkaasti. Kun tiedät mitä treeni tuo tullessaan, saat siitä yksinkertaisesti enemmän irti.


Tsekkaa Tikiksen laatima 6 kk Treeniohjelma!

tikis_6kk_980x150


3. Lisää painoa!

 

Etenkin naiset saattavat turhaan arkailla punttisalilla, ja treenata turhankin kevyillä painoilla. Ongelma on siis se, että lihas on tottunut rasitukseen, ja vaatisi lisä-ärsykettä kehittyäkseen.

Mikä siis avuksi?

Kun tekniikat on hiottu kuntoon, voi vastusta huoletta lisätä. Kehitysaskeleen ottaminen vaatii nimittäin ponnistelua. On myös tärkeää muistaa, että kun samaa treeniohjelmaa on noudatettu muutama viikko, tulee treenien sisältöä vaihtaa. Näin keho saa uusia haasteita.

4. Ota verryttely tavaksi

 

Tuntuiko vasta viimeinen kyykkysarja hyvältä? Monesti alkulämmittely laiminlyödään, ja seuraukset ovat surulliset. Osa harjoituksen hyödyistä jää kokonaan saamatta, kun puolet treeniajasta kuluu lihasten lämpiämiseen.

Mikä siis avuksi?

Alkulämmittely valmistaa kehosi suoritukseen. Se on avain hyvään ja tehokkaaseen treeniin, joka arvatenkin johtaa suorituskyvyn paranemiseen. Myös loppujäähdyttely kannattaa ottaa tavaksi. Kevyt hölkkä treenin lopuksi vetreyttää lihaksia, laittaa veren kiertämään ja aloittaa siten palautumisjakson.

Lisää aiheesta: 10 tehokasta tapaa alkulämmitellä 

5. Rentoudu kokonaisvaltaisesti

 

Keho ja mieli toimivat yhdessä. Urheileminen henkisesti rasittuneena tekee treenistä tehottoman. Kun ihminen käy ylikierroksilla, kropasta ei saa kaikkea irti. Samalla kehitys hidastuu.

Mikä siis avuksi?

Kun elämäntilanne on stressaava, ei kannata vaatia itseltään liikaa. Kehitysaskel on kiinni myös henkisestä puolesta, eikä väkisin vääntäminen johda kuin ylirasitustilaan. Anna itsellesi anteeksi, jos et aina jaksa tai ehdi treenata kovaa.

Usein liikunta myös auttaa stressin hallitsemisessa. Treenaa siis fiiliksen mukaan, ja muista että myös henkinen hyvinvointi on hyvä kehitystavoite.

Aiheesta lisää: 8 hyvää keinoa lievittää stressiä

– Tuuli