Matalan kynnyksen meditaatioharjoitus aloittelijalle

Meditointi saattaa kuulostaa leidien tai hörhöjen hömpötykseltä, jos siihen ei ole aikaisemmin tutustunut. Se on kuitenkin nostanut lajina voimakkaasti päätään ja esimerkiksi hyvin monet huippu-urheilijat käyttävät meditointiharjoituksia stressinpurkuun ja suorituskyvyn parantamiseen. Enemmän meditoinnin hyödyistä voi lukea aikaisemmasta kirjoituksestamme: Miksi jokaisen urheilijan tulisi meditoida?

Nyt, kun ymmärrät miksi meditointia tulisi kokeilla, on aika kertoa miten se tehdään. Harjoituksia ja koulukuntia on valtavat määrät, mutta yksinkertaisuus palvelee jokaista aloittelijaa varmasti. Alla kuvailtu harjoitus on hyvin perinteinen ja helppo toteuttaa. Ensimmäiset kerrat ovat haastavia ja saattaa tuntua, että ajatukset eivät tahdo millään pysyä kurissa. Mieli on kuitenkin koulutettavissa lihaksen lailla eli tulokset tulevat toistojen kautta. Aloittelijalle koko harjoituksen pituutena voi kokeilla 5-10 minuuttia.

HARJOITUS

  1. Valitse rauhallinen tila ja laita elektroniikka tai muut häiriötekijät hetkeksi pois päältä. Vaatteiden tulisi olla mukavat.
  2. Istu maassa jalat ristissä tai tuolilla ilman selkänojaa selkä suorana. Jos haluat, voit myös olla makuuasennossa. Sulje silmät.
  3. Hengitys, joka on meditaatiossa avainasia, syvenee. Laske neljä syvää hengitystä sisään ja neljä ulos, vain keuhkoihin virtaavaan ilmaan keskittyen.
  4. Siirry omaan tahtiin mielikuvaharjoitukseen. Kuvittele olevasi rannalla, jossa on kaunis horisontti, kirkkaan sininen taivas ja pehmeitä poutapilviä. Olet rauhassa ja turvassa.
  5. Ajatukset tulevat ja menevät. Jotta ne pysyisivät kurissa, kuvittele niiden olevan näkemiäsi pilviä ja päästä ne lipumaan ohitsesi. Jos sinua vaivaa huomattavan häiritsevä ajatus, syvennä hengitystä ja keskity hetki siniseen väriin. Opettele päästämään irti.
  6. Joidenkin minuuttien jälkeen, syvennä hengitystä vielä muutaman kerran ja palauta se sitten hitaasti kohti normaalia hengitystä.

Jos haluat todella oppia hallitsemaan päätäsi paremmin, toista harjoitus säännöllisesti esimerkiksi joka aamu ja ilta ja pitkitä yhden harjoituksen kestoa omaan tahtiin vähitellen. Ajatuksista irti päästäminen ja vähitellen niiden hiljentäminen vie aikaa ja opettelua, mutta jo muutamista kerroista saa varmasti apua rentoutumiseen. Aikaa varmasti löytyy, täytyy vain malttaa antaa sitä itselleen.

Aino P.

 

 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: