Maastaveto on yksi salien kuningasliikkeistä. Se on hyvä koko kroppaa rasittava yleisliike, mutta myös hyvin vaarallinen, jos tekniikka ei ole hallussa. Tikis listasi maastavedon viisi yleisintä virhettä, joihin kannattaa kiinnittää huomoita.
1. Takapuolta ei tuoda tarpeeksi alas
Koska maastaveto on koko kropan liike (eikä vain selän taivutusta eteen ja taakse), on tärkeää tuoda takapuoli alas. Maastaveto on oikeastaan kyykkäämistä tanko käsissä. Oikein tehtynä maastaveto polttelee selän lisäksi takareisissä ja pakaroissa.
2. Veto lähtee rykäisemällä, ei puristamalla
Maastavedossa on kyse voimasta, ei nopeusvoimasta. Puristaminen onnistuu parhaiten aloittamalla siitä, että puristat tankoa kunnolla ja jännität koko kroppasi. Kun koko kroppa on kontrollissa (etenkin keskivartalo), ei veto edes voi lähteä rykäisemällä. Tämän myötä säilytetään kunnollinen vetotekniikka ja turvallisuus selälle ja muulle kropalle on vedon ajaksi taattu.
3. Lantiota ei ojenneta eteen
Maastavedon viimeistelee lantion ojennus eteen. Jokainen liike lähtee venytyksestä ja päättyy supistukseen, joten miksi jättää maastavedon supistusvaihe vajaaksi ja lantio taakse? Samalla kun lantio ojentuu eteen, puristuvat lavat yhteen ja supistus selässä sekä pakaroissa on suurin mahdollinen.
4. Selkä pyöristyy
Tällä takaat itsellesi välilevynpullistuman tai vähintään lihasten revähdystä ja ehkä nikamaliukumaa. Selän pyöristymisellä tarkoitetaan luonnollisen notkon eli lannerangan lordoosin häviämistä hetkellisesti. Suoralla selällä tarkoitetaan sitä, että liike tehdään luonnollinen notko säilyttäen. Se, että selkä näyttää peilistä katsottuna sivuprofiilissa suoralta, tarkoittaa että aiheutat vatsalihaksia jännittämällä notkon häviämisen eli selkä pyöristyy. Toki vatsalihakset vedossa jännittyvätkin, mutta ole tarkkana selän asennon säilymisessä!
5. Liikaa painoa
Tämä on virheistä suurin. Ja miksi? Koska tämä useimmiten aiheuttaa aiemmin luetellut neljä muuta virhettä. Liian suuri paino johtaa muun muassa siihen, ettei takapuolta saada tai uskalleta tuoda tarpeeksi alas tai että selkä pyöristyy. Painojen lisääminen ei saa koskaan salilla kilpailla suorituspuhtauden kanssa. Kun puhutaan muista kuin voimalajeihin tähtäävästä kuntosaliharjoittelusta, kyse on kuitenkin lihasten väsyttämisestä puhtailla liikesuorituksilla, turvallisesti ja tehokkaasti – ei mahdollisimman isojen painojen liikuttelusta.