Hyvästi tagliatellet ja tortelliinit, sillä trendikäs pasta syntyy nyt kesäkurpitsasta! Kesäkurpitsan terveyshyödyt ovat huomattavat, ja samalla siitä saatava kalorimäärä on vain murto-osa verrattuna oikeaan pastaan. Kaiken lisäksi kesäkurpitsapastan valmistus on helppoa ja nopeaa.Kurpitsoja löytyy jokaisesta ruokakaupasta, ja kesällä ehkä jopa omalta kasvimaalta. Tätä trendiruokaa ei siis kannata jättää kokeilematta.
5 syytä syödä kesäkurpitsapastaa:
- Kesäkurpitsa on hyvin vähäkalorinen vihannes (17kcal/100g). Tämän ansiosta sen avulla voi korvata vähäenergisellä tavalla tavallisen pastan (350kcal/100g) tai vaikka riisin (370kcal/100g).
- Kesäkurpitsa sopii erinomaisesti kuitulähteeksi vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaville. Kesäkurpitsan kuori sisältää runsaasti kuitua, ja edistää siten vatsan ja ruoansulatuksen toimintaa
- Kesäkurpitsa sisältää antioksidantteja kuten karoteenia, luteiinia ja zeaxantiinia. Näiden antioksidanttien on muun muassa todettu vaikuttavan positiivisesti ihon terveyteen ja näkökykyyn.
- Kesäkurpitsassa on huomattava määrä folaatteja, jotka edistävät solujen uudistumista. Lisäksi se sisältää A-, B-, ja C-vitamiineja.
- Kesäkurpitsan on huipputerveellinen ja ekologinen vaihtoehto korvaamaan tavallisimmin käytettyjä hiilihydraatteja.
- Kesäkurpitsaa ei ole millään tavalla teollisesti prosessoitu, vaan sen on sataprosenttinen luonnontuote.
5 valmistustapaa
Aloita pesemällä kesäkurpitsa ja leikkaamalla sen päädyt pois. Halutessasi voit kuoria kesäkurpitsan, mutta muista, että kuori ja sen alus ovat vihanneksen ravintorikkain alue.
Valitse sitten mieleisesi tapa käsitellä kurpitsa pastaksi. Raasta kunnes saavutat pehmeän keskustan. Siemeniä sisältävä ja muuta vihanneslihaa pehmeämpi keskusta on hankala käsitellä pastaksi, mutta sen voin napostella vaikka alkupalaksi sellaisenaan.
Kuorimaveitsi: Vedä tavallisella kuorimaveitsellä pitkittäisiä pystysuuntaisia viiltoja kurpitsaan. Näin saat aikaan kaunista fettuccinen näköistä pastaa.
Juliennerauta: Juliennerauta on kuin juustohöylä partaterällä höystettynä. Sen avulla vihannesten leikkaaminen pitkiksi spagettimaisiksi suikaleiksi onnistuu vaivattomasti.
Raastinrauta: Tavallista raastinrautaa käyttämällä saa aikaan hieman lyhyempää pastaa. Valitse raastinraudasta isoreikäisin sivu ja tee pitkiä viiltoja.
Vihannessorvi: Vihannessorvi eli spiromaatti eli kansankielellä kasvisspagettikone on helpoin ja kätevin tapa valmistaa kesäkurpitsapastaa. Kurpitsa asetetaan sorviin, jota veivaamalla kurpitsa leikkautuu pastanauhaksi. Ihan kuin tekisi oikeaa spagettia!
Yleiskone: Yleiskoneella saa tehtyä karkeaa kesäkurpitsaraastetta. Lopputulos näyttää jopa hieman enemmän riisiltä kuin pastalta, mutta maistuu yhtä maukkaalta!
Kun pasta on valmis, lorauta pannulle tilkka öljyä, kuumenna, ja lisää mukaan raaka kesäkurpitsapasta sekä haluamasi mausteet. Paista pasta makusi mukaan pannulla kovankypsäksi al denteksi tai läpikypsäksi. Kesäkurpitsapastaa voi nauttia myös raakana. Muista myös, että muitakin vihanneksia ja juureksia kannattaa kokeilla pastan raaka-aineena.
3 ihanaa reseptiä
Neljään annokseen tarvitset koosta riippuen 3-6 kesäkurpitsaa. Raasta kesäkurpitsapasta ja valitse kylkeen maukas lisuke vaikka seuraavista hyväksi todetuista resepteistä.
Kesäkurpitsapasta ja avokadokastike
1-2 avokadoa
15 basilikanlehteä hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
teelusikallinen merisuolaa
mustapippuria maun mukaan
2 tl oliiviöljyä
puolikas sitruuna puristettuna
Sekoita ainekset kulhossa. Paista pastaa pannulla noin 2 minuuttia ja lisää kastike sekaan. Anna hautua pannulla 2-3 minuuttia. Tarjoile heti. Resepti toimii myös raakana.
Lähde: paleocupboard.com
Tomaattinen kesäkurpitsapasta
1 sitruuna puristettuna
2 tl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
5 dl kirsikkatomaatteja, kolmasosa puolitettuna
n. 1 dl tuoreita mintunlehtiä
Kypsennä halutessasi pasta. Sekoita pasta, sitruunamehu, oliiviöljy, suola ja pippuri kulhossa. Laita tomaatit kuumalle kuivalle pannulle paistumaan ja lisää hieman suolaa sekä pippuria. Paista kunnes tomaatit alkavat tummua. Sekoita tomaatit muiden ainesten joukkoon, ja lisää lopuksi mintunlehdet.
Lähde: thedailymeal.com
Kesäkurpitsa carbonara
12 pekoninsiivua
1 rkl ranskankermaa tai ruokakermaa
1 kananmuna
mustapippuria
Leikkaa pekoni pieniksi paloiksi ja paista pannulla. Sekoita kulhossa kermaviili, kananmuna ja mustapippuria. Kun pekoni on tarpeeksi rapsakkaa, poista pannu levyltä ja kaada pekonista irronnut rasva pois. Laita pannu takaisin liedelle ja lisää joukkoon pasta. Paista pari minuuttia ja lisää kermaviili-muna kastike. Paista hetken aikaa ja tarjoile.
Lähde: eugenia
Uusi puolen vuoden treeniohjelma salille, jolla saat takuulla sekä voimaa että lihasta!
Lue myös:
Yhden raaka-aineen pizzapohja – ei hiilareita!
Erikoinen vaihtoehto leivälle – bataattia leivänpaahtimessa