Liikunta lääkkeenä osa 1: Ihottuma

Punaisia ihottumalaikkuja, tulehtuneita taipeita, kutinaa, hilseilyä, kipua ja ahdistusta. Esimerkiksi atooppinen ekseema eli atooppinen ihottuma on tehty juurikin näistä aineksista ja saattaa pahimmillaan viedä ihmisen sairaalahoitoon. Helpommissa tapauksissa ihottuma voi olla pääasiassa kiusallinen ja esteettinen vaiva, jonka saa kotikonsteinkin hallintaan. Liikunnasta huolehtiminen ihottuman hoidossa on tärkeää, vaikkakin usein haasteellista toteuttaa.

Vaikka useimmiten atooppiset oireet ilmenevät lapsuusiässä esimerkiksi taiveihottumana, saattaa tauti vaivata uudestaan aikuisiällä. Ekseema on ainakin osin perinnöllistä ja siihen vaikuttavat yksilöstä poiketen vaihtelevat ärsykkeet, kuten allergiat, vuodenaika ja stressi. Arviolta ainakin joka viides suomalainen kärsii ihottumaoireista jossain vaiheessa elämää. Toisilla ihottuma on ohimenevää esimerkiksi hormooneihin liittyvää oireilua ja toisilla kroonisempi, uudestaan ja uudestaan toistuva osa arkea. Omatoimisella hoitamisella ja omaan ihoon ja sen reagointiin tutustumalla voi saada paljon hyvää aikaan.

Ihottuman (atopia, psoriasis yms) kanssa liikkuminen ja hikoilu voi tuntua vastenmieliseltä. Oma hiki ja nopea lämpötilanmuutos kehossa saattaa ärsyttää tulehtuneita kohtia ja aiheuttaa hyvin häiritsevää kutinaa ja punoitusta. Ekseemainen iho on jo valmiiksi ylikuiva, joten suolaisen nesteen haihtuessa, kuivuu se entisestään. Melkein voisi ajatella, että on allerginen omalle hielleen, mikä ei todellakaan houkuttele harrastamaan liikuntaa. Varsinainen motivaationtappaja. Liikunta on kuitenkin hyvin tärkeä tekijä esimerkiksi stressinhallinnassa ja kehon aineenvaihdunnan ylläpitämisessä, joten sen terveysvaikutukset menevät ehdottomasti huonojen vaikutusten yli.

Kuivuus kuriin, tulehdus toisaalle

Sopivaa liikuntamuotoa miettiessä iho-ongelmien kanssa, täytyy osata kuunnella oman kehon tarpeita ja miettiä asioiden vaikutuksia pitkällä tähtäimellä. Jos iho on pahana, voi olla että kaikista mieluisin urheilulaji ei ole se paras vaihtoehto. Hankaavat vaatteet, liika kuumuus ja bakteerien määrä eivät yleensä tue tavoitteita ihon parantamisen suhteen. Mieti siis kuntosalin, lenkkeilyn, uimisen, tanssin, taistelulajien ja muiden lajien välillä, miten ne vaikuttavat sinuun ja mistä saisit itsellesi einiten iloa vahingoittamatta ihoasi.

Ihon kosteuttaminen ennen ja jälkeen treenin on todella tärkeää. Voiteeksi kannattaa valita kevyehkö perusvoide ainakin ennen treeniä, ettei tulehtuneet paikat pääse hautumaan. Treenivaatteiden hengittävyys ja jopa löysä istuvuus voivat tuoda helpotuksen treeninaikaiseen kutinaan. Myös oma pyyhe, hetken viilennystauot kesken treenin ja erittäin runsas veden juonti auttavat hallitsemaan ylikuumenemista ja kutinakohtauksia. Hyvä olisi myös löytää liikuntapaikka, joka on siisti ja jossa ei koe paineita ja häpeää muiden ihmisten suhteen.

Itse treeni ja sen intensiteetti kannattaa valita kehon reagoinnin mukaan, muttei kuitenkaan liikaa sen tuomaa negatiivisuutta pohtien. Joskus kova intensiteetti voi aiheuttaa ylikuumentumista, ja sitä kautta kutinaa ja punotusta. Toisaalta liian pitkät ja tehottomat treenisessiot eivät myöskään auta kohti tavoitteita. Hyvä olisi löytää sopiva keskitie, jolla kampeat itsellesi parempaa kuntoa, mutta et vahingoita kehosi suurinta elintä. Jos olet aloittelija, ammattilaisen puoleen kääntyminen voisi olla hyvä vaihtoehto sopivan treenimuodon löytämiseksi.

Suihkussa käynti on ihottuman kanssa oleellinen osa hoitoa. Hanklauus suihkussa on se, että normaali iho palauttaa kosteustasapainon suihkun jälkeen melko nopeasti, mutta atooppinen tms. ongelmallinen iho vaatii moninkertaisen ajan kosteustasapainon normalisointiin. Siksi suihkussakin käynti voi tuntua turhauttavan inhottavalta. Avain on käydä haaleassa, ei kuumassa suihkussa, käyttää itselleen sopivia, mietoja saippuoita ja suihkun jälkeen hankaamisen sijaan taputella iho kuivaksi pehmeällä pyyhkeellä. Rasvaaminen heti suihkun jälkeen on myös tärkeää kostaustasapainon saavuttamiseksi.

Psyyke vaakalaudalla

Ihottuma on monelle häveliäs asia ja itsetunto ei sen myötä todellakaan kohoa. Liikkumattomuus pahentaa psyykkisiä oireita ja kehon sietokykyä ärsykkeisiin. Raavittu iho ja unettomuuden koristamat kasvot tekevät esimerkiksi salille lähtemisestä eittämättä vaikeaa. Lääkäritkään eivät aina osaa neuvoa ihottumapotilaita liikkumaan, joten treenaamisen positiivisia vaikutuksia ei välttämättä aina osata yhdistää sairauden hoitoon. Jos siis olet iho-ongelman takia aliarvoinut liikunnan tärkeyttä hyvinvoinnissasi, kysy itseltäsi voisitko paremmin, jos kuntosi olisi korkeammalla ja kroppasi käsittelisi erilaisia ongelmia tehokkaammin.

Asiasta tietää lisää Personal Trainer ja Tikis-sisällöntuottaja Aino P, jolla on henkilökohtaista kokemusta vakavan atooppisen ihottuman päihittämisestä. Hän vastaa mielellään jatkokysymyksiin ja auttaa löytämään oikean balanssin liikunnan ja ihotuadin kanssa. Ota yhteyttä aino.papinniemi@gmail.com

– Aino P.

 

Apua ihottumaan ruokavaliosta:

Esittelyssä vehnätön ruokavalio

 

Lähteet:

Atopialiitto

Tohtori.fi

National Eczema

 

 

 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: