Kyllästyttääkö riisi? Kokeile proteiinipitoista kvinoaa!

Jos kaipaat aterioidesi hiilihydraatin lähteille vaihtelua, kannattaa ehdottomasti kokeilla proteiinipitoista kvinoaa. Kvinoa ei ole viljojen tapaan heinäkasvi, mutta sitä voidaan käyttää viljojen tilalla ruuanlaitossa. Hiukan pähkinäisen makuiset kvinoan siemenet sopivat lisukkeeksi esimerkiksi riisin tai ohran tilalle. Terveellinen kvinoa on paitsi hyvä hiilareiden lähde, myös runsasproteiininen, gluteeniton ja täynnä kivennäisaineita.

Uusi puolen vuoden treeniohjelma salille, jolla saat takuulla sekä voimaa että lihasta!

Perustietoa Kvinoasta

 

Kvinoa on alunperin Andeilta lähtöisin oleva ruokakasvi, jota on käytetty ravintona jo monta tuhatta vuotta sitten. Nykyisin kvinoaa viljellään muuallakin, jopa Suomessa. Kvinoa syödään kokonaisina siemeninä, joten sen kivennäisainepitoisuus on korkea. Kvinoa sisältää reilusti muun muassa rautaa, magnesiumia, fosforia ja kalsiumia. Lisäksi se on hyvä kuidun lähde. Kvinoa on myös hyvin proteiinipitoinen, sillä sen painosta noin 13 % on protskua. Hiilihydraattia kvinoassa on 67 grammaa sadassa grammassa.

kvinoa puuro

Kvinoan siemenet sisältävät hyvänlaatuista rasvaa. Moniin siemeniin verrattuna kvinoaa voidaan pitää ”vähärasvaisena”, sillä niissä rasvan osuus on vain 6 % (vertailun vuoksi: esimerkiksi pinjansiemenissä rasvaa on 68 %). Herkullinen kvinoa on lisäksi luonnostaan gluteenitonta, joten se sopii loistavasti monenlaisiin ruokavalioihin.

Kvinoalla voit siis korvata lautaselta perinteiset hiilihydraatin lähteet. Herkullinen kvinoa sopii loistavasti myös ruokaisiin salaatteihin tai voit valmistaa siitä ihanaa puuroa. Kokeile myös keittää kvinoaa yrteillä ja mausteilla maustetussa vedessä, jolloin saat helposti ruokiin uutta makua! Kvinoa valmistetaan riisin tapaan keittämällä siemenet miedolla lämmöllä vedessä niin, että yhtä desilitraa kohden laitetaan 2 dl vettä. Kvinoa valmistuu noin vartissa. Huuhdo kvinoa ennen keittämistä.

 

-Riina