Kuntosali vs. Crossfit

Kuntosalin nimeen ja sen avulla saavutettuihin tuloksiin on vannottu jo vuosia ja vuosia (aina Arskan kulta-ajoista lähtien). Muutaman viime vuoden aikana yhä useampi on kuitenkin vaihtanut salijäsenyytensä Crossfitin alkeiskurssiin – ja jäänyt sille tielle. Samaan aikaan uusia kuntosaleja avataan yhä kiihtyvämpään tahtiin, joten myös salelilla riittää kävijöitä. Molemmissa on siis oltava puolensa, mutta mitkä ne ovat?

Yksin vs. yhdessä

Kuntosalilla treenaaminen tapahtuu lähes poikkeuksetta yksin, kuulokkeet korvilla, jokainen omaan sarjaansa keskittyen. Jos treenihetki on se hetki päivästä, kun pää ja aivot nollataan kaikesta muusta, onkin sali siihen oiva valinta. Crossfitissä sen sijaan hikoillaan huomattavasti sosiaalisemmin: päivän treeni eli WOD (eli Workout Of the Day) voidaan suorittaa kokonaan parin tai ryhmän kanssa. Silloin kun jokainen tekee oman suorituksensa, täyttyy halli viimeistään loppusuoralla kavereiden kannustushuudoista. Itsenäiseen treeniin tottuneelle tiivis yhdessä tekeminen, etenkin alkeis- ja peruskursseilla, voi alkuun tuntua hieman vieraalta, mutta se muuttuu pian lähes itsestäänselvyydeksi. Loppujen lopuksi Crossfitissä kilpaillaan ennen kaikkea kuitenkin aikaa sekä itseä, ei treenikaveria vastaan.

Kohdistettua vs. kokonaisvaltaista

Mitä pidemmälle kuntosaliharrastus ja –harjoittelu etenee, sitä järjestelmällisemmäksi se yleensä muuttuu. 1-jakoinen ohjelma vaihtuu pian 3- ja 4-jakoiseen, mikä tarkoittaa treenin kohdistamista tiettynä päivänä vain tietylle lihakselle/lihasryhmälle. Crossfit-harjoitus on sen sijaan lähes poikkeuksetta koko kropan treeni, sillä monet telinevoimistelusta, yleisurheilusta ja painonnostosta poimitut liikkeet kuormittavat samanaikaisesti useita suuria lihaksia. Tähän seikkaan onkin hyvä kiinnittää huomiota palautumista ajatellen, oli kyse sitten sali- tai crossfit -harrastuksesta.

Vakio vs. vaihtelu

Salin puolella tuloksia saavutetaan, kun samaa ohjelmaa jaksaa toistaa tunnollisesti viikosta seuraavaan painoja aina pikkuhiljaa lisäten. Toki punttejakin voi ja kannattaa nostella vaihtelevilla tyyleillä ja nyrkkisääntö saman saliohjelman noudattamiseen on noin 2-3 kuukautta, jonka jälkeen kroppa viimeistään kaipaa jo uudenlaista ärsykettä. Crossfitissä toimitaan täysin päinvastoin – vuoteen mahtuu 365 erilaista harjoitusta treenin sisällön vaihdellessa päivittäin. Toiset nauttivat saadessaan lisätä rautaa tangon päihin säännöllisen ahertamisen jälkeen, toiset puolestaan saavat parhaat kiksit treenistä, jonka sisältö on vielä menomatkallakin arvoitus.

Muistettakoon että oli kyseessä sitten sali, crossfit tai jokin muu treenimuoto, tärkeintä on, että se on mielekästä ja juuri Sinua motivoivaa.

 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: