Kuinka pitää selkä terveenä?

Selän terveys vaikuttaa suuresti yleiseen hyvinvointiin. Jos selkä temppuilee, arkisetkin asiat voivat muuttua hankaliksi. Selän ilmoittaessa itsestään kipuilemalla, huomaat, kuinka monen toiminnon suorittamiseen tervettä selkää tarvitaan.

Selkäkipu on varsin yleinen vaiva ja sen esiintyvyys näyttää edelleen lisääntyneen. Suomalaisista työikäisistä naisista viimeisen kuukauden aikana selkäkivuista on kärsinyt 41 % ja vastaavasti työikäisistä miehistä 35 %. Tavallisimmin selkäkipu kiusaa alaselän alueella ja tämäkin artikkeli keskittyy alaselkäkipuun. Lue tästä artikkelista, kuinka pitää selkä terveenä.

Miten selkä pysyy terveenä?

 

Selkä iloitsee liikkeestä, hyvästä ryhdistä ja terveellisistä elintavoista. Säännöllinen liikunta kannattaa selän kannalta, sillä se ehkäisee selkävaivojen uusiutumista ja pitkittymistä. Harrasta vaihtelevaa liikuntaa usempaan kertaan viikossa ja muista tehdä tämän lisäksi keskivartalotreenejä, jotta tukikorsetti pysyy tikissä. Tönöttäminen sotilaallisessa ryhdissä ei sovi selälle jatkuvasti, vaikka hyvältä näyttääkin. Selän liikkuvuutta harjoittavat liikkeet auttavat selkää pysymään kunnossa. Selkää täytyy venyttää, ojennella, rullata ja taivuttaa. Selkänikamien liike aktivoi aineenvaihduntaa selkärangan alueella, jolloin rakenteet saavat hapekasta verta huoltamaan kudoksia ja samalla viemään pois kuona-aineita kudoksista.

Keskivartalon syvien lihasten vahvistaminen on avainasemassa selän hyvinvoinnissa. Tikissä olevat syvät vatsalihakset toimivat selkärangan tukena kaikissa toiminnoissa istumisesta raskaisiin nostoihin. Lankuttaminen on siis syytä lisätä treeneihin, jos ei se siellä jo ole. Jos selän tukirakenteet eivät ole kunnossa, selkä lysähtää. Terveelliset elintavat auttavat myös selkää pysymään terveenä. Liikunta, tupakoimattomuus ja painonhallinta ovat tärkeässä asemassa.

Harjoitus

 

Kokeile tätä liikesarjaa selän vetreyttämiseen: makaa alustalla selinmakuulla polvet koukistettuina. Nosta hallitusti lantio alustasta niin, että päädyt puolisiltaan, hartiat pysyvät alustassa. Lähde sitten rullaamaan selkää niskasta alkaen nikama kerrallaan takaisin alustaan. Kiinnitä huomiota jokaisen nikaman laskeutumiseen alustalle. Toista tätä liikettä muutaman kerran. Nosta sitten polvet koukkuun vatsan päälle, ota käsillä ote polvista ja pyöritä polvista laajaa ympyrää ensin toiseen ja sitten toiseen suuntaan niin, että saat alaselän rentoutumaan.

Entä, jos selkä on jo kipeä?

 

Selkäkivuille altistaa raskas fyysinen työ, johon sisältyy toistuvia kuormitustekijöitä, kuten nostoja. Myös istumatyöläisen kannattaa kiinnittää selkään huomiota, sillä vaikka toimistotuolissa kököttäminen sinänsä ei näytä lisäävän selkäkipujen esiintyvyyttä, se kuitenkin rasittaa selkää.

Aiheesta lisää: Istumatyöntekijä, lisää liikettä arkeesi!

Ne kuuluisat geenit vaikuttavat merkittävästi selkäkipujen esiintymiseen: osittain selän rakenteiden kautta ja toisaalta sosiaaliepidemiologisen aseman periytymisellä. Lihavuus ja tupakointi lisäävät riskiä selkäkivuille: lihavuus lisää vaikeita kipuoireyhtymiä sekä lanneselän välilevytyrän riskiä ja tupakointi puolestaan suurentaa riskiä iskiasoireille.

Selkä kiittää säännöllisestä liikunnasta. Jos selkävaivoja on, heittäytyminen vuoteeseen odottelemaan selän parantumista on toivoton yritys. Säännöllinen ja monipuolinen liikunta sopii myös selkävaivaiselle. Selän kipua voi helpottaa lyhytaikaisesti särkylääkkeillä, mutta se ei yksinään ole riittävää hoitoa. Jos selän kipu alkaa äkillisesti, ja on hyvin voimakasta, säteilee jalkoihin tai pitkittyy useamman viikon mittaiseksi, tai siihen liittyy yleisvoinnin heikkenemistä, lääkärikäynti on tarpeen. Valtaosa selkäkivuista kuitenkin paranee omahoidolla muutamassa viikossa.

Lähde: kaypahoito.fi

Kirjoittaja: Riina Lindström


Suosittu nettivalmennuksemme SELKÄ KUNTOON keskittyy nimensä mukaisesti selän hyvinvointiin. Valmennus käsittää kaikki arjen liikkumisen perusteet – kuinka kävellä, istua, treenata, käydä kaupassa, tehdä töitä, ilman että selän alue rasittuu. Valmennuksella saat takuuvarmoja uusia oivalluksia arjen keskelle sekä treeneihin.

 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: