Kompressiovaatteet – kannattaako niihin sijoittaa?

Puristavia ja muotoja hyvin esille tuovia ihonmyötäisiä kompressiovaatteita löytyy urheilukaupoista vaikka minkälaisia, mutta onko niistä oikeasti hyötyä urheilusuorituksessa ja ovatko ne hintansa arvoisia vai ainoastaan keino tuoda esimerkiksi pepun muodot tarjottimella esille, niin hyvässä kuin pahassa?

Kompressiovaatteita on saatavilla sukkia, säärystimiä, trikoita ja paitoja. Ne lupaavat parempaa urheilusuoritusta ja tutkimusten mukaan nopeuttavat palautumista. Tutkimusten mukaan kuitenkaan suoritusta parantavia vaikutuksia ei kompressiovaatteilla juurikaan ole, mutta niiden hyöty on esimerkiksi alaraajojen ja – vartalon lihaskramppien ehkäisemisessä.

Kompressiovaatteet on suunniteltu niin, että kehon eri alueille kohdistuu erilainen paine. Lihakset lämpenevät ja verenkierto tehostuu, kun laskimoihin kohdistuva suurempi paine nopeuttaa veren kulkua sydämeen ja imusolmukkeisiin. Koska urheillessa lihaksiin kohdistuu iskuja ja tärähdyksiä, lihakset väsyvät nopeasti urheilusuorituksen aikana. Kompressiovaatteiden avulla lihastärinän aiheuttama haitta voi lieventyä.

Kompressio tukee lihaksia estäen pienten vammojen syntymistä lihassäikeissä suorituksen aikana. Kompressiovaatteiden käytön on havaittu vähentävän lihaskipuja, harjoitusten jälkeistä jäykkyyttä sekä lyhentävän palautumisaikaa. Kompressiovaatteet varsinkin, sukat, säärystimet ja trikoot auttavat penikka ja pohjevaivoihin esimerkiksi juostessa, jalkapalloa pelatessa tai hiihtäessä.

Tutkimukset lupaavat kompressiovaatteiden lisäävän tarkempaa kehonhallintaa. Niiden asteittainen paine parantaa ryhtiä ja lisää liikkuvuutta. Myös lihaskoordinaatio ja tasapaino saattavat parantua kompressiovaatteita käyttämällä. Ihonmyötäisten teknisten urheiluvaatteiden ansiosta kehonhallinta parantuu ja tulee tietoisempi tunne nivelistä, mikä helpottaa mm. uusien tekniikoiden oppimista.

Auttavat palautumaan

 

Tutkimusten mukaan kompressiovaatteet auttavat myös palautumaan urheilusuorituksesta nopeammin. Sydän- ja verenkiertoelimistö hyötyy asteittaisesta kompressiosta eli paineesta, koska sen ansiosta veri palautuu helpommin sydämeen. Tällöin lihaksiin kertyy vähemmän laktaattia eli maitohappoa ja se myös puhdistuu nopeammin pois. Lihassäikeiden jälleen rakentuminen nopeutuu, lihasten turvotus vähenee ja lihakset tuntuvat rennommilta, joten palautuminen on nopeampaa. Kompressiovaatteet siirtävät myös hien nopeasti iholta, joten olo tuntuu kuivalta ja mukavalta rankemmankin treenin aikana. Kompressiovaatteet on käsitelty antibakteerisesti, jolloin paha haju ja bakteerien kasvu vähenee.

 

Eniten hyötyä alaraajoissa

 

Tutkimusten mukaan kompressiovaate on hyödyllisimmillään alaraajoissa, vaikka ei urheilisikaan. Kompressiosukat tai -säärystimet voivat estää veritulpan syntymisen. Veritulppa syntyy yleensä säären alaosassa pitkän istumisen tai paikallaanolon seurauksena, kuten esimerkiksi matkustaessa. Koska kompressiovaatteiden käyttö lisää verenkiertoa laskimopaineen lisääntyessä, vähenee veritulpan riski, samoin jalkojen ja säärien turvotus. Myös lentosukkien vaikutus perustuu tällaiseen puristukseen.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kompressiosukkia tai -säärystimiä pitämällä esimerkiksi pakaralihakset aktivoituvat viisi prosenttia enemmän kuin ilman sukkia. Tämä auttaa siihen, että juoksija pystyy pitämään ryhtinsä paremmin suorituksen aikana, minkä seurauksena juoksu on tehokkaampaa. Krampit ja turvotukset ovat lähes aina alaraajojen ongelmia.

Kompressiovaatteiden miinuspuoli on, että kaikilla on erilaiset vartalot, joten kaikkien kompressiovaatteiden koot eivät aina istu kaikille ja vastaa omaa kokoa. Sen sijaan kompressiosukat on helpompi tehdä mittojen mukaan.

Oli sinulla kuinka sporttiset ja ihonmyötäiset vaatteet tahansa, muista kuitenkin, etteivät vaatteet liiku puolestasi. Oikeanlaiset urheiluvaatteet auttavat sinua liikkumaan mukavammin ja ehkäisemään lihasvaurioita, mutta työn teet sinä itse! 🙂

Lähteet: yle.fi ja 2xu.fi