Kasviöljyjä löytyy hamppuöljystä avokadoöljyyn, mutta mitä eroa niillä oikein on? Useiden kasviöljyjen nauttimisesta on tutkitusti terveydellisiä hyötyjä. Terveydelliset vaikutukset vaihtelevat ja terveellisyys riippuu öljyn käyttötavasta. Keho saa öljyistä tarvitsemaansa rasvaa ja energiaa. Osa kasviöljyistä saatavista rasvahapoista on sellaisia, joita elimistö ei pysty itse valmistamaan, joten ne tulisi saada kroppaan ravinnon mukana muualta. Rasvahapot ovat tärkeitä ihmiskeholle, sillä ne suojaavat sydäntä, aivoja, hermostoa ja ihoa. Öljyt myöskin hidastavat ravinnon imeytymistä, joten nälän tunne pysyy loitolla pidempään.
Kasviöljyjen terveellisyydestä on ollut paljon erilaisia käsityksiä. Esimerkiksi palmuöljyt eivät rasvahappojensa puolesta ole paljon sen terveellisempiä kuin eläinrasvat. Näitä öljyjä käytetään paljon leivonnaisissa ja rasvaisissa muromysleissä. Teollisuudessa käytetään myös epäterveellisiä kovetettuja kasviöljyjä, joten kannattaa olla tarkkana lukeeko tuotteessa osittain kovetettu kasvirasva, vai kasviöljy. Kasviöljy tuotekuvauksessa tarkoittaa juoksevaa käsittelemätöntä terveellistä öljyä.
Kasviöljyjä on terveellistä nauttia sellaisenaan tai ravinnon seassa. Joitakin kasviöljyjä ei kuitenkaan kannata kuumentaa, sillä öljyn monityydyttymättömät rasvahapot hapettuvat ja muuttuvat kuumentaessa. Esimerkiksi auringonkukka-, soija-, maissi- ja saffloriöljyissä on runsaasti linolihappoa, joka on monityydyttymätön rasvahappo. Linolihappo on omega-6-rasvahappo ja ihmiselle välttämätön. Oliivi- ja rypsiöljyt soveltuvat paremmin paistamiseen, sillä niissä on runsaammin kertatyydyttymätöntä öljyhappoa.
Öljyjen käyttömahdollisuudet
Pellavansiemenöljy on pähkinäisen makuinen öljy. Öljy sisältää omega-3-rasvahappoja. Öljy ei sovellu kuumentamiseen, mutta maistuu hyvälle esimerkiksi salaateissa, pirtelössä tai mausteena ruuassa.
Argaaniöljy on arganpuun paahdetuista pähkinöistä puristettu öljy. Öljy sopii salaatteihin ja ihonhoitoon.
Avokadoöljyssä on paljon tyydyttymättömiä rasvahappoja ja vähän rasvaliukoisia vitamiineja. Avokadoöly maistuu avokadolta, sillä öljy puristetaan hedelmälihasta. Ei sovellu paistamiseen.
Macadamiaöljy on tyydyttymätön öljy ja soveltuu jopa paremmin kuumentamiseen kuin oliiviöljy. Miedon makunsa vuoksi sopii hyvin myös salaatteihin.
Hamppuöljy sisältää omega-3,-6 ja -9-rasvahappoja. Suositellaan syötäväksi jopa sellaisenaan tai vaikkapa levitteenä.
Viinirypäleensiemenöljy on monityydyttymätön öljy, mutta kestää melko hyvin kuumentamista. Öljyssä on runsaasti omega-6-rasvahappoja.
Camelina-öljy sisältää omega-3- ja-6-rasvahappoja. Soveltuu salaatteihin ja ihonhoitoon. Öljy on myöskin kotimainen.
Seesaminsiemenöljy on voimakkaan makuinen öljy ja sopii hyvin aasialaisiin ruokiin. Öljy ei kestä kuumentamista, mutta muutama tippa riittää maustamaan ruuan.
Auringonkukkaöljyssä on E-vitamiinia, mikä on hyväksi muistille. Auringonkukkaöljy sopii esimerkiksi salaatteihin, mutta ei sovellu paistamiseen.
Hasselpähkinäöljy on maukas salaateissa ja leivonnaisissa. Myös saksanpähkinäöljy on herkullinen, mutta sen säilyvyys on huonompi.
Maapähkinäöljy on parasta silloin kun se on paahtamaton ja höyryttämätön. Öljy sopii kuumentamiseen ja maistuu hyvälle kasvisten ja wokkien kanssa.
Kookosöljy on kookoksesta puristettavaa öljyä, joka sisältää pitkäketjuisia rasvahappoja. Näistä erityisesti lauriinia pidetään terveysvaikutuksia tuottavana. Kookosöljyn käyttöä voi soveltaa moniin eri tarkoituksiin myös ihonhoidossa.
Manteliöljyä käytetään paljon leivonnassa ja marinadeissa. Manteliöljyä käytetään myöskin ihonhoitoon.
Rypsiöljy soveltuu paistamiseen ja sisältää suhteessa melko saman verran omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.
Oliiviöljy puristetaan öljypuun luumarjoista. Öljyä pystyy myös kuumentamaan ja se maistuu hyvälle salaateissa. Oliiviöljyä käytetään ruoanvalmistuksen lisäksi myös moniin muihinkin tarkoituksiin. Ekstraneitsyt- ja neitsytoliiviöljy eivät ole paras valinta paistamiseen. Tällaiset öljyt ovat täysin puhtaita ja puristettu suoraan oliiveista täysin mekaanisin menetelmin.
MCT-öljy valmistetaan usein hydrolisoidusta kookos- tai palmuöljystä, ja se imeytyy tehokkaammin kehoon. Nopea imeytyminen lisää kehon aineenvaihduntaa ja energiankulutusta. Öljy myös lisää kylläisyyden tunnetta ja vähentää sokerinhimoa. Öljyn maku on neutraali ja se sopii hyvin erilaisiin ruokiin ja juomiin.
– Elisa Juntunen
Lisää artikkeleita aiheesta:
Rasvahappojen viidakko – mitä sinun tulisi tietää rasvoista
MCT-öljy on monikäyttöinen ja nopea energianlähde
Kookosöljy – suuri helpotus treenaajan arkeen