Treenaatko koko ajan? Järjestä aikaa myös huville ja levolle!

Oletko yksi niistä, joille vapaa-aika tarkoittaa treeniä tai liikuntaa jossain muodossa? Pyöriikö elämäsi urheilun ympärillä?

Kaverin polttarit tai mummon megasynttärit tulossa? Juhlat osuvat juuri pahasti nousujohteisen treeniviikkosi keskelle. Elämä ei aina mene suunnitellun mukaan, varsinkaan treenien suhteen. Mitä teet – pidätkö kiinni treeneistä ja tiukasta ruokavaliostasi vai hölläätkö vähän ja nautit muiden kanssa sinulle tärkeän ihmisen juhlapäivästä?

Välillä on hyvä tehdä myös muutakin kuin treenata. Elämässä sattuu ja tapahtuu. Urheilussa tulee loukkaantumisia, ja on hyvä opetella tekemään muutakin kuin urheilla. Siltä varalta, että jossain vaiheessa elämään tulee urheilusta tauko, on hyvä välillä tehdä jotain muuta kuin noudattaa tiukkaa aikataulua.

Lepopäiviä on hyvä pitää välillä vähän enemmän kuin kerran viikossa, jotta lihakset saavat levätä kunnolla. Lepopäivän ei tarvitse tarkoittaa sohvalla makaamista. Sovi treffit kaverin kanssa kahvilaan. Käy leffassa. Shoppaile. Keho ja mieli tarvitsevat huvittelua ja lepoa aika ajoin. Vaikka urheilu olisikin tapasi rentoutua ja heittää aivot narikkaan, välillä on hyvä osata rentoutua muilla tavoin kuin kovalla hikitreenillä. Käy kävelyllä metsässä, kuuntele linnun laulua, nauti kevään auringonsäteistä. Saat hyvää oloa luonnosta!

kellunta

Kerran kuussa vietetty baari-ilta voi tehdä myös hyvää, vaikka sitten ilman alkoholia. Saat tälläytyä oikein kunnolla ja tapaat uusia ihmisiä. Kukaan tuskin haluaa eläkepäivillä harmitella, että tuli vain treenattua eikä nautittua elämästä.

Tiukka treenaaminen ja muun elämän unohtaminen voi johtaa ylikuntoon ja pian et enää nautikaan urheilusta. On hyvä opetella tasapaino urheilun ja muun vapaa-ajan välille. Kuuntele kroppaasi. Rakasta kroppaasi ja liiku pitääksesi itsesi kunnossa, älä rääkäten tai rangaisten edellisen viikonlopun herkuttelusta. Elämästä tulee ensisijaisesti nauttia. Kukaan ei jaksa noudattaa tiukkaa ruokavaliota tai tiukkaa treeniohjelmaa lopun elämää. Löydä tasapaino, jossa voit sekä herkutella, levätä, liikkua ja syödä terveellisesti.

Tee asioita, joista pidät. Mutta välillä on hyvä siirtää focus omista pienistä ympyröistä laajemmalle. Kysele kavereiden kuulumisia ja miten he viettävät aikaa. Saatat saada ideoita omaan vapaa-aikaasi, jos tuntuu ettet osaa tehdä muuta kuin urheilla!

– Petra

 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: