Helpot muutokset ruokavalioon

Olet varmaan ennenkin lukenut terveellisistä elämäntavoista ja ruokavaliosta. Jos ruokailutottumusten muuttaminen kuulostaa liian haastavalta tai työläältä, kannattaa lukea alla olevat vinkit. Pienillä muutoksilla voi saada paljonkin aikaan. Tikis listasi 5 asiaa, jotka jokainen meistä voi muuttaa helposti jokapäiväisessä elämässä.

1. Juo enemmän vettä

Oletko koskaan kiinnittänyt huomioita kuinka paljon juot vettä päivän aikana? Kahvia, teetä, mehua tai limsaa ei siis lasketa. Vedenjuonnin lisääminen on helpoin tapa parantaa ruokailutottumuksia. Merkkaa siis päivän aikana itsellesi ylös, kun juot lasin vettä ja laske illalla lopputulos. Jos veden litkiminen meinaa unohtua päivän aikana, lataa puhelimeesi sovellus, joka muistuttaa veden juonnista (löytyy hakusanoilla “water reminder”). Pidä vesipullo aina mukanasi, äläkä juo pelkästään janoon. Voit esimerkiksi sujauttaa jokaiseen laukkuusi ja reppuusi tyhjän vesipullon, joka on helppo täyttää vedellä työpaikalla, salilla, kirjastossa jne.

Lue lisää vedenjuonnin tärkeydestä täältä: 6 hyvää sytä juoda enemmän vettä

2. Popsi enemmän kasviksia, hedelmiä ja marjoja

Toimi samalla lailla kuin vedenjuonnin lisäämisen kanssa eli merkkaa ylös kuinka paljon ja kuinka usein syöt vihanneksia ja hedelmiä. Suosi kausivihanneksia – vastuullinen kuluttaja valitsee vihannekset ja hedelmät sesongin mukaan. Jokaisena vuodenaikana on mahdollista syödä terveellisesti ja ottaa huomioon myös ympäristöasiat. Esimerkiksi näin keväällä kannattaa suosia villivihanneksia, raparperia ja parsaa. Kesän herkkuja ovat tietenkin luonnonmarjat, varhaisperunat, salaatit ja yrtit. Lue lisää vinkkejä kasvisten lisäämiseksi täältä: Näin lisäät helposti kasvikset ruokavalioon

3. Rytmitä ruokailu

Liian pitkät tauot ruokailujen välissä aiheuttavat verensokerin laskemista, hermojen kiristymistä, väsymystä ja päänsärkyä. Pidä siis huolta siitä, että syöt säännöllisin väliajoin. Älä jätä aamiaista väliin tai skippaa lounasta kiireen takia, sillä tämä kostautuu myöhemmin. Pidä aina mukanasi jokin pieni välipala, esimerkiksi banaani, maitorahka tai pähkinöitä. Säännöllinen ruokailu pitää aineenvaihdunnan aktiivisena ja verensokerin tasaisena. Lisäksi, tämä on helpoin tapa parantaa kehonkoostumusta ja terveyttä.

4. Vertaile ravintosisältöjä

Älä takerru ainoastaan kalorimäärään, vaan vertaile myös hiilihydraattien, proteiinin,  rasvan , kuidun  ja vitamiinien määrää. Pakattujen elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä saat lisäksi tietoa ruuan alkuperästä, valmistajasta, säilöntä- ja lisäaineista sekä suolapitoisuudesta. Kiinnitä hinnan ohella huomioita myös tuotteen laatuun, tuoreuteen ja omiin tarpeisiisi. Jos ainesosaluettelossa on aineita, joita et tunnista, on ehkä parempi jättää tuote kaupan hyllylle.

5. Suosi luonnonmukaisuutta

Osta mansikkajugurtin sijaan mieluummin maustamatonta jugurttia ja mansikoita. Suosi yksinkertaisia, helppoja ruokia, tuoreutta ja laatua. Valmista itse niin paljon ruokaa kuin mahdollista – näin vältyt ylimääräisiltä lisäaineilta, sokerilta ja suolalta. Ja tiedät mitä syöt. Torjunta- ja säilöntäaineita sisältävän ruoan käsittely vaatii keholta ponnisteluja – syö siis puhtainta mahdollista ravintoa. Aitoa, ravinteikasta ruokaa ei voi korvata ravintolisillä ja purkkivitamiineilla.

Bon apetit!

 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: