Kesä on monen mielestä vuoden parasta aikaa: yöt ovat valoisia, pipot ja kaulahuivit saa unohtaa ja töiden jälkeen voi istahtaa terassille. Monelle kesän the juttu on grillaaminen. Jos makkara ja perunasalaatti eivät houkuta ja haluat pitää Tikis-tyylistä kiinni myös grillibileissä, mitä kannattaa valita parilalle? Kymmenen vinkkiä kesän grillikauteen!
Täytetyt herkkusienet
Sienet ovat loistavaa grilliruokaa sekä makunsa että matalan kaloripitoisuutensa vuoksi. Täytä sienet salaattijuustokuutioilla, mausta mieleisilläsi mausteilla ja kääri kalkkunaleikkele ympärille.
Täytetyt tomaatit
Tomaatit ovat hyviä paitsi salaatissa, myös grillissä! Täytä tomaatit esimerkiksi kevätsipulilla ja raejuustolla.
Vartaat
Kasvisvartaat ovat aina takuuvarma grilliherkku. Vartaaseen voit pujottaa kesäkurpitsaa, paprikaa, sieniä, maissia tai vaikka sipulia. Sivele vartaat oliiviöljy-lime-mausteseoksella.
Munakoiso
Munakoiso on varsin aliarvostettu kasvis. Munakoisossa ei ole kaloreita juuri lainkaan, mutta maku on ihanan pehmeä. Munakoiso kannattaa viipaloida ja sivellä kevyesti öljyllä ja maustaa vaikka valkosipulilla ja pippurilla. Munakoison valmistuksessa avain on itkettäminen eli viipaleiden kevyt suolaaminen ennen grillaamista, jolloin munakoiso ”hikoilee” kitkerän maun ulos.
Broileri
Tikis-tyyppi kaipaa treenin päälle usein muutakin kuin kasviksia. Rasvaisten makkaroiden ja pihvien sijaan grilliin kannattaa valita broileria. Valitse maustamaton liha, jolloin voit esitellä grillimestarin taitojasi maustamalla lihan itse tekemälläsi marinadilla. Jogurtti- tai sitrusmehupohjaiset kastikkeet ovat kevyimpiä vaihtoehtoja.
Kala
Myös kalaa voit valmistaa grillissä. Mikä voisi maistua paremmalta, kuin itse pyydetty kala kesäpäivänä grillistä? Jos käytät aikaasi kuitenkin mieluummin lenkkipolulla kuin virvelin varressa, pyydystä saaliisi kaupan kalatiskiltä. Kokeile esimerkiksi lohinyyttejä inkiväärillä ja valkosipulilla. Kala sisältää runsaasti hyödyllisiä rasvahappoja.
Burgerit
Jenkkibileet voit pitää myös Tikis-tyyliin! Valmista pihvit itse naudan paistijauhelihasta. Sämpylän korvikkeeksi kelpaa hyvin bataattilohkot tai ruisleivät. Lisukkeeksi salaattia, kurkkua ja tomaattia. Kastikkeen voit valita seuraavan kohdan alta. Burgereita on kiva tehdä porukalla, joten kutsu kaverit kylään ja laita grilli kuumaksi!
Grillattu ananas
Jälkiruuaksi sopii loistavasti tuore ananas. Kuuman ananaksen pariksi sopii kylmä banaanijäätelö (resepti löytyy täältä). Kruunaa kokonaisuus sulattamalla hieman tummaa suklaata päälle. Niin hyvää ja myös terveellistä!
Kastikkeet
Valmiskastikkeet ovat yleensä todella rasvaisia, täynnä lisäaineita eivätkä lopulta edes maistu kovin hyvältä. Tee itse kastike grilliherkuillesi. Tsatsikia saat sekoittamalla raastettua kurkkua, valkosipulia ja mausteita rasvattomaan jogurttiin. Guacamole valmistuu hetkessä avocadosta. Esimerkiksi burgereiden pariksi itse tehty salsa on lyömätön vaihtoehto. Helppoa ja nopeaa!
Juomat
Grillauksessa olennaisessa osassa on myös juomapuoli. Makeista siidereistä tulee yleensä vain turhia kaloreita. Kokeile grilliherkkujen kaveriksi raikasta hedelmämehua: jäiset mansikat ja limelohkot tuovat makua kivennäisveteen. Vaikka grillijuhlat venyisivät pidemmälle, varmistat seuraavan päivän treenivireen jättämällä alkoholin nauttimisen muille.
Näiden vinkkien avulla pysyt Tikis-kunnossa, vaikka grillaisit joka päivä. Jos kuitenkin perinteinen käristemakkara ja kylmä olut ovat suosikkiherkkujasi, ei dieetti kaadu pieniin myönnytyksiin silloin tällöin. Kun suurimman osan ajasta syöt hyvin, voit välillä herkutella hyvällä omallatunnolla.
Sitten vain grilli kuumaksi!