Cheat meal: Kuinka syödä mitä mieli tekee ja olla silti tikis?

Kun aloittaa uuden elämäntavan, terveellisen ruokavalion tai dieetin, joutuu karsimaan monia lempiruokia tai ruoka-aineita, jotta muutos onnistuisi. Välillä tekee kuitenkin mieli ”kiellettyjä ruokia” ja saatatkin pohtia, saatko enää ikinä syödä lempiherkkujasi. Cheat meal eli toisin sanoen ”huijausateria” on jo treenimaailmassa vakiintunut termi, joka on dieetilläkin sallittu!Toisin sanoen: sinun ei siis tarvitse luopua herkuistasi ja samalla olla liian ankara itsellesi. Muistathan kuitenkin, että tämä ei saa toistua joka päivä!

Cheat meal – tuo tuttu sana fitnesspiireistä – tarkoittaa kerran viikossa syötävää vapaampaa ateriaa (vrt. clean eating). Syöt siis yhtenä päivänä viikossa himoitsemasi pasta-annoksen tai hampurilaisaterian eikä se kaada dieettiäsi. Ideana voi olla esimerkiksi lisätä hiilihydraatteja terveellisen ja monipuoliseen ruokavalioon, jotta keho jaksaa taas seuraavan viikon rankat treenit ja energiavarastot täyttyvät. Eräs cheat mealin variaatio on cheat day, kerran viikossa pidettävä päivä, jolloin saa syödä vapaammin, mutta kohtuudella. Se ei siis tarkoita, että päivän ajan tankataan hampurilaisia, pitsaa, jäätelöä, karkkia ja limua.

Laihdutettaessa syöt vähemmän kuin mihin olet tottunut, ja pahimmassa tapauksessa elimistösi saattaa joutua säästöliekille ja aineenvaihduntasi pysähtyä. Tämän takia ”cheating” kerran viikossa on ihan ok, jotta elimistösi saa lisää energiaa. Kohtuullinen herkuttelu voi jopa kiihdyttää rasvanpolttoa ja huijata elimistöä kuluttamaan enemmän kaloreita. Cheat meal -ateriat ovat sallittuja suunniteltuja herkkuhetkiä, jotka auttavat sinua pitäytymään terveellisessä ruokavaliossa eikä repsahduksia tule muina kuin suunniteltuina cheat meal -päivinä. Huijausateria ei siis pilaa edistystä, jos syöt 80 % ajasta terveellisesti ja 20 % ajasta rennommin.

Keho tottuu muutoksiin vähitellen. Kun vähennät herkkujen syömistä, huomaat kuinka ajan kuluessa ei enää teekään mieli ylimääräistä sokeria tai rasvaisia ruokia. Alat voimaan paremmin ja olet energisempi, kun ruokavaliostasi on karsittu ylimääräiset sokeripiikit. Cheat meal estää sortumasta herkutteluhetkiin, kun omaksut sen idean.

Tee terveellisestä syömisestä elämäntapa, jolloin sinun ei tarvitse olla jatkuvalla dieetillä. Syö terveellisesti 5-6 kertaa päivässä, kaksi lämmintä ateriaa, aamupala ja kaksi välipalaa sekä juo reilusti vettä päivän aikana. Jokaisella aterialla olisi hyvä syödä proteiinia, hyviä hiilihydraatteja sekä hyvälaatuista rasvaa.

Muista myös treenaamisen tärkeys monipuolisen ravinnon ohella. Mitä enemmän sinulla on lihasta, sitä enemmän poltat kaloreita, jopa levossa. Treenaa monipuolisesti ja syö terveellisesti. Silloin voit hyvin.

Vanha sanonta laihdutuksesta kuuluu ”kuluta enemmän kuin syöt”. Olipa se pettymys tai ei, suurimmassa osassa tapauksista tämä vanha sanonta pätee edelleen. Siispä nauti, pureskele, tunnustele. Älä ahmi – tulet syöneeksi vain pienen määrän kerralla, mutta olet silti kylläinen. Itseltään ei kannata kieltää kaikkea hyvää, sillä kieltojen kautta tulee repsahduksia ja terveelliset elämäntavat horjuvat. Salli siis itsellesi (ainakin) yksi herkkuateria kerran viikossa ja pysy tikis!