Bulgarialainen kyykky ja muut liikkeiden nimet – miten ne ovat syntyneet?

Oletko joskus miettinyt mistä ihmeestä eri kuntosaliliikkeiden nimet tulevat? Tikis kokosi yhteen yleisimmät ulkomaalaiset liikkeiden nimet.

Turkkilainen ylösnousu

on koko kehoa rasittava kahvakuulaliike. Kahvakuula taas on venäläinen keksintö, mutta ehkäpä turkkilaiset ovat halunneet osansa kahvakuulamaailmasta, joten he päättivät näyttää mallia miten turkkilaiset nousevat ylös… Yhden teorian mukaan nimen alkuperä on lähtöisin Turkista, jossa liike oli turkkilaisten painijoiden harjoite. Sittemmin liike on nähty voimailijoiden keskuudessa ja yhtenä tehokkaimmista kahvakuulaliikkeistä.

 

Romanialainen maastaveto

on saanut nimensä romanialaisen Nicolae “Nicu” Vladin mukaan, joka on eläkkeellä oleva painonnostaja. Hän voitti urallaan kolme olympiamitalia. Tarinan mukaan Vladin nähtiin Olympiakisoissa tekemässä saman tyylistä maastavetoa kuin suorinjaloin maastaveto, ennen mitalin voittoa tai, kun hän oli asettamassa maailmanennätystavoitetta. Tästä nimi romanialainen maastaveto.

Romanialaisessa maastavedossa selkä pysyy koko ajan staattisessa pidossa, eikä pyöristy kertaakaan. Polvet saavat olla hieman kulmassa ja ideana on viedä lantiota taaksepäin. Tanko kulkee reittä ja säärtä pitkin, mutta liikerata on pienempi kuin suorinjaloin maastavedossa. Tangon hyvä kohta on säären puolivälissä tai heti polven alapuolella. Venytys tuntuu takareisissä ja nostovaiheessa pusketaan lantiolla eteenpäin ja supistetaan pakaroita.

Scott-penkki

on tehokas liike hauislihakselle. Amerikkalainen kehonrakentaja Larry Scott kehitti tämän penkin. Penkin yläosa on pyöreä, jotta kädet voivat laskeutua alas asti. Scott-penkissä harjoitetaan hauista yleisimmin mutkatangolla, mutta liikkeen voi tehdä myös käsipainoilla.

Bulgarialainen kyykky

on askelkyykky tangolla, käsipainoilla tai smith-laitteessa, ja jossa toinen jalka on korokkeen päällä. Oikeaoppisesti korokkeen ei tarvitse olla kovin korkea. Takajalka lepää korokkeella ja paino on etummaisella jalalla. Liikkeen nimi tulee bulgarialaisten painonnostajien mukaan, sillä he tekivät paljon kyykkyä, jossa toinen jalka on korokkeen päällä ja toinen lattialla.

Slaavikyykky

on rakkaiden itä-naapureiden tapa lorvailla, jonka yhteydessä on kätevää hörppiä välillä pullo kirkasta, vai onko? Kyykky on alun perin islamikyykky. Islamilaisissa maissa islamikyykky on osa joogaa, jolloin asennossa tehdään henkisiä harjoituksia. Aluksi kyykkyasennossa istuminen voi olla raskasta, mutta ideana on kehittää ruumiin ja mielen hallintaa.

Slaavikyykky, jossa kantapäät ovat maassa ja jossa istutaan syvällä, peppu alhaalla, on monissa maissa tapa pitää lepohetki tai varjella vaatteita likaantumasta maahan. Mutta meille suomalaisille asento on osa treeniä! Yhdistämällä slaavikyykyn esimerkiksi jännehyppyihin, saa mukavan ja jopa polttavan tuntemuksen peppuun ja reisiin. Tee vuorotellen tabata-treeninä jännehyppyjä 20 sekuntia ja “lepää” slaavikyykkyasennossa 20 sekuntia, josta hyppää uudelleen ylös jännehyppyihin. Tee kumpaakin liikettä 8 kertaa vuorotellen ilman taukoja. Tästä treenistä on lepohetki kaukana, kun yrität ponnistaa jännehyppyyn kyykkyasennosta! Jos et vielä tiennyt miltä maitohapot tuntuvat kehossa – tämän jälkeen tiedät! 😉

 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: