Bodarin aerobinen treeni

Kun haluat tehdä aerobista, nostele painoja nopeammin. No ei nyt ihan sentään, vaikka kyllä kuntosalitreeniäkin voi tehdä sykkeet korkealla, kaloreita tehokkaasti polttaen. Ihan pelkästään se ei kuitenkaan riitä optimaalisen kunnon ja hyvinvoinnin rakentamiseen. Jonkinlaista aerobista treeniä olisi lihaskasvattajankin hyvä siis tehdä, mutta minkälaista?

Aerobisen kunnon hyödyt punttitreenissä

 

Hyvä aerobinen kunto edesauttaa tehokkaamman punttitreenin tekemistä monella tavalla. Kunto ei petä painoja nostellessa, kun pumpun teho riittää paahtamaan pidemmälle. Ollaan kurjassa tilanteessa, jos lihakset vielä jaksaisivat, mutta syke ja happi eivät enää kulje. Tällainen tilanne ei edesauta saavuttamaan lihaan parasta ärsykettä. Aerobinen harjoittelu lisää hiusverisuonten määrää lihaksissa, kiihdyttää aineenvaihduntaa ja edistää hyvinvointia.

Kevyt hikijumppa toimii myös alkulämmittelynä ja palauttavana treeninä.

 

Sopiva määrä ja tapa

 

Lihaskasvattaja ei saa lihaansa paisumaan, jos aerobista treeniä on viikkotasolla liikaa – tällaisessa tilanteessa lihas palaa ”turhana” pois. Toisaalta esimerkiksi juoksija ei hyödy lihasten ylimääräisestä kasvattamisesta. Summa summarum: molempia ominaisuuksia ei ole mahdollista kehittää huippuvireeseen ilman, että toinen siitä kärsii. Oikein suhteutettuna punttitreenistä on paljonkin hyötyä juoksuun ja toisin päin – on vain tärkeää tietää, kumpaa taitoa (ja kenties kroppatyyppiä) itse tavoittelee.

Kun tiedät tavoitteesi, tiedät mitä priorisoit. Bodaajalle sopiva aerobinen liikunta on esimerkiksi matalatehoinen aerobinen muutaman kerran viikossa. Pyöräilyn on todettu säästävän enemmän lihaksia juoksuun verrattaessa. Myös kävelylenkit ovat hyvä vaihtoehto. Välillä on toki täysin hyväksyttävää tehdä myös kovatehoisempaa jumppaa, mutta maltilla ja järkevissä määrin.

Dieetillä aerobisen merkitys ja oleellisuus treenissä kasvavat entisestään. Kuitenkaan paras vaihtoehto ei välttämättä ole tehdä pelkästään pitkää lenkkiä räkä poskella, vaan hydyntää HIIT-tyylistä treeniä esimerkiksi salijumpan päätteeksi. HIIT on lyhytkestoinen, lihasta säästävä ja räjähtävä rasvanpolttaja.

Aerobista treeniä lisätessä lihasmassan kasvattajan (ja kyllä dieettaajankin) tulee huomioida se, että syö riittävästi. Kataboliseen tilaan ei saisi itseään päästää tai kroppa alkaa syömään itseään.

Valitse tyyli, joka inspiroi sinua

 

Jos aerobinen tuntuu vastenmieliseltä ja se tuppaa aina jäämään välistä, kannattaa miettä, kuinka siitä tekisi itselleen mieluisaa. Aloita jokin sellainen harrastus (kuntosalitreenin rinnalle), jossa sinun tulee väkisinkin tehtyä hikijumppaa, mutta itsellesi mielekkäällä tavalla. Esimerkiksi kuntonyrkkeily/ tanssi/jalkapallo tai kuntopiiri kerran viikossa saavat aikaan riittävän viikottaisen hikirääkin. Nämä lajit eivät myöskään terrorisoi lihaskasvua lainkaan.

Pitääkö nyt pelätä, että kaikki lihakset katoavat?

 

Ei pidä. Sporttinen keho edellyttää monipuolista liikuntaa. Suurin osa meistä hyötyykin siitä, että harjoittelu sisältää sekä lihaskunto- että aerobista harjoittelua. Jos tavoittelet lihaksikasta vartaloa, painota kuntosalia, pidä muu treeniä punttia tukevana sekä kompensoida kalorinkulutusta ruokavaliolla.

Kirjoittaja Aino Papinniemi on helsinkiläinen Personal Trainer, journalisti ja taiteilija.