Aloittelija, älä tee näitä virheitä salilla!

Kuntosaliharrastuksen voi aloittaa koska tahansa. Jotta harjoittelu olisi tehokasta, ja ennen kaikkea turvallista, tulee aloittelijan kiinnittää huomiota muutamaan tärkeään perusasiaan. Alla lista aloittelijoiden yleisimmistä virheistä, jotka huomioimalla on mahdollista välttyä harmeilta ja saada treenistä huomattavasti enemmän irti.

1. Ei asianmukaista ohjelmaa

Kuntosalilla treenaaminen maksaa. Aloittelija saattaa järkeillä ja säästää personal trainerin palkkaamisessa, sillä naapurissa asuva parturi-kampaaja Lissukin on ihmisen hyvinvoinnin ammattilainen ja tekee saliohjelman kahvipalkalla. Huom! tämä ei ole oikea paikka säästää. Vaikka netti onkin pullollaan erilaisia kuntosaliohjelmia, tarvitsee aloittelija opastajakseen ammattilaisen, joka opettaa oikeat suoritustekniikat, valitsee oikeankokoiset painot ja tekee tavoitetta tukevan liikuntasuunnitelman.

2. Treenaaminen ”koko rahan edestä”

Alkuinnostuksessa tulee helposti treenattua liikaa ja liian usein. Vaikka punttien kilistely hävyttömän ihanaa onkin, lepopäivät ovat kehittymisen kannalta ehdottoman tärkeitä. Aloittelijan kannattaa myös pohtia sitä, että jos aiempi treenitausta on koostunut lähinnä palapelien kokoamisesta ja lonkan vetämisestä, niin ensimmäisten treeniviikkojen tulisi olla kevyitä, jotta kroppa ehtii tottua uudenlaiseen kuormitukseen. Liiallisen treenaamisen palkkiona on yleensä loukkaantuminen tai ylikunto.

3. Huvipuistomeininki

Vaikka sali onkin täynnä kaikennäköistä vekkulia vehjettä ja vempelettä, kannattaa pohtia, onko hyödyllistä treenata tyylillä Linnanmäki jä käydä yhden treenin aikana kaikissa laitteissa. On suositeltavaa lisätä ohjelmaansa yhdistelmäliikkeitä, jossa yhden liikkeen aikana töitä tekee useampi lihasryhmä samaan aikaan. Kun lisää liikkeiden laatua ja vähentää niiden määrää, jää enemmän aikaa muuhun puuhasteluun.

4. Huono tekniikka ja liian nopea tempo

Jos liikerata ei ole hallinnassa ja tämän lisäksi keskivartalo kiemurtelee kuin käärmeen pissa erämaassa, on treenistä enemmän haittaa kuin hyötyä. Kun tähän yhdistetään vielä sama vauhti ja rykiminen kun tulpatonta mopoa poljettaessa, reisille mennään ja liukkaasti. Oma asento on suositeltavaa tarkistaa peilistä silloin tällöin, sillä kun liikkeet tehdään hyvässä ryhdissä, on mahdollista saada sata prosenttia voimavaroista käyttöön. Myös tekemisen tahdin tulee olla rauhallinen ja on hyvä muistaa että lihakset ovat sekä nosto- että laskuvaiheessa töissä eli temmon tulisi olla molempiin suuntiin suunnilleen sama. Näiden lisäksi myös hengittäminen silloin tällöin kannattaa.

5. Liian yksipuolinen treenaaminen

Kuntosaliharjoittelussa kannattaa suosia monipuolisuutta. Aloittelijan yleinen virhe on arkuus vapaapainojen käyttämiseen ja toiminnallisen harjoittelun puute. Kuntosalilaitteet ovat hyviä vasta-alkajille, mutta vielä tehokkaampaa on käyttää vapaita painoja, joilla treenatessa joutuu sekä kannattelemaan itseään että pitämään keskivartalon lihakset aktiivisina. Myös oman kehon painolla tehtävät toiminnalliset harjoitukset ovat hyviä ja lisäävät tasapainoa ja kehonhallintaa huomattavasti paremmin kuin laitteissa istuminen.

6. Epärealistiset tavoitteet/ei tavoitteita ollenkaan

Jokaisella on jokin syy kuntosalilla treenaamiseen. Itselleen kannattaa asettaa tavoite ja realistisia välitavoitteita. Tavoitteiden saavuttamisen ja tulkinnan suhteen kannattaa olla itselleen hiukan kriittinen. Jos on käynyt salilla kuukaudesta tai vuodesta toiseen ilman mitään näkyvää muutosta itsessä tai voima/kestävyystasossa, kannattaa taantuman syitä pohtia ellei tavoitteena ole elämäntapalaihdutuksen harrastaminen. Toisaalta myös fysiikan lait on järkevää pitää mielessä ja itselleen kannattaa olla armollinen, treeni on oikeilla urilla kun se on nousujohteista – oli kehitys sitten nopeaa tai hitaammanpuoleista.

Viimeisenä vakavin virhe, eli se, ettei kuntosalille mene. Kaikki ovat joskus olleet aloittelijoita ja uuden oppimiseen joutuu uhraamaan joskus enemmän aikaa ja vaivaa, mutta kun oma asenne on kohdallaan ja halu oppia on kova, ei tuloksilla ole muuta mahdollisuutta kuin syntyä. Iloisia hetkiä treenaamisen parissa!

 

 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: