Aktiiviliikkujan parhaat välipalat

Liikuntaa päivittäin harrastavan on tärkeää huolehtia säännöllisestä ruokarytmistä ja laadukkaista ravinnon lähteistä. Pääateriat ovat tärkeitä, mutta niiden välissä olisi hyvä syödä muutama kunnollinen välipala. Aktiivisella ihmisellä on harvoin aikaa kokkailla mitään gourmet-ruokia, joten välipalan täytyy olla nopea, maukas, ravitseva ja helposti mukaan otettava. Pelkällä leivällä ei jaksa pitkälle: välipalan tulisi sisältää sopivassa suhteessa hiilihydraatteja, proteiineja ja hyviä rasvoja. Tässä muutama idea:

1. Kotitekoiset proteiinipatukat

 

Moni harrastaa välipalana proteiinipatukoita, joita löytyykin kaikissa mahdollisissa makuvaihtoehdoissa toffeesta mansikka-valkosuklaaseen. Välipalapatukat voi valmistaa helposti myös itse maapähkinävoista, herajauheesta, pähkinöistä ja kaurahiutaleista. Kokeile eri makuja ja löydä oma suosikkireseptisi! Patukat voi pakastaa ja laukkuun on helppo napata aamulla jäinen patukka, joka iltapäivällä on valmis nautittavaksi.

Resepti: Näin teet proteiinipatukat itse! 

2. Smoothie

 

Monella on käsitys, että smoothie olisi aikaa ja vaivaa vievä välipala. Yllätys epäilijöille: eväspirtelön pyöräyttää alle viidessä minuutissa ja sen voi kulauttaa vaikka matkalla töihin tai pukuhuoneessa ennen treeniä. Smoothie kannattaa koostaa esimerkiksi marjoista, hedelmistä, leseistä, rahkasta, jogurtista ja herasta (tsekkaa herkullinen resepti tästä). Mukaan voi heittää makunsa mukaan superfoodeja, viherjauheita ja mausteita. Avokadosta saa smoothieen ihanan kermaisen koostumuksen ja lisäksi runsaasti hyviä rasvoja!

3. Hedelmäsalaatti

 

Pilko valmiiksi pakasterasiaan suosikkihedelmiäsi: banaani ja omena täyttävät sekä sisältävät runsaammin hiilihydraatteja, sitrushedelmät tuovat raikkautta ja niistä saa runsaasti C-vitamiinia. Kruunaa herkkusi vaniljarahkalla ja kourallisella saksanpähkinöitä.

4. Proteiinipannukakut

 

Valmista helpot muna-banaani-letut tai kokeile valmista Protein Pancake Mix -jauhesekoitusta. Pannarin voi voidella valmiiksi nokareella maapähkinävoita ja herkun nautiskella vaikkapa mustikoiden kera. Voit tehdä letut valmiiksi eväsrasiaan jo edellisenä iltana. Pannari säilyy kohtuullisen hyvin myös ilman jääkaappia työpäivän ajan.

5. Tuorepuuro

 

Tuorepuuro on kätevä eväs kiireisinä päivinä. Puuron voi tehdä edellisenä iltana tai vaikka aamulla valmiiksi iltapäivää varten. Sekoita valitsemaasi nesteeseen esimerkiksi kaurahiutaleita, leseitä ja chia-siemeniä. Lisää mukaan suosikkimarjojasi tai -hedelmiäsi ja mausteeksi hunajaa, kanelia tai kookoshiutaleita.

Tsekkaa resepti: Suklainen vanukas chian siemenistä

+ Hätävarat

Aina ei ehdi kauppaan tai kokkailemaan eväitä. Huolehdi, että sinulla on treenikassissasi ja työpaikallasi hyvin säilyviä välipaloja aina varastossa. Säilykeananas ja -tonnikala sekä valmiit proteiinipirtelöt toimivat hätäapuna yllättävissä tilanteissa ja auttavat jaksamaan oikean ruuan saamiseen asti.

Terveellisiä elämäntapoja aloittelevan kannattaa suunnitella ruokailut etukäteen ja tehdä eväät valmiiksi. Suurin syy mielitekoihin on yksinkertaisesti nälkä. Nälän yllättäessä napostelun ja ylimääräiset herkut välttää helpommin, kun terveelliset eväät ovat odottamassa. Ota siis Tikiksen välipalavinkit käyttöön ja huomaa kuinka jaksamisesi paranee!

 

 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: