Jotkut ovat tyhjällä vatsalla treenaamisen vannoutuneita kannattajia, ja ylistävät sen hyötyjä maasta taivaaseen. Toiset taas kauhistelevat tällaista toimintaa, eivätkä varmasti moiseen rupea. Kannattaako aamuaerobinen?Asiasta löytyy tutkimusnäyttöjä suuntaan sekä toiseen. Tähän ikuiseen kiistaan ei saada pistettä tälläkään kirjoituksella, mutta voidaan kuitenkin kerätä sekä asiaa puoltavia, että vastustavia seikkoja. Muistutuksena vielä, että jokainen treenaa tyylillään, ja esimerkiksi fitness-kisaajat ovat aivan oma lukunsa. Tässä artikkelissa keskitytään tyhjällä vatsalla treenaamisen yleisiin periaatteisiin.
Ylös, ulos ja lenkille! Tyhjällä vatsalla treenaamista suositellaan sen rasvaa polttavan vaikutuksen vuoksi. Suoraan sängystä lenkkipolulle ampaistaan siis tehokkaan rasvanpolton toivossa. Aamulla lihasten hiilihydraattivarastot ovat vähissä pitkän paaston jäljiltä (olettaen, ettei yöpalaa ole nautittu). Tällöin kehon on siis käytettävä hyödyksi muita energianlähteitä, jolloin kroppa muuntaa rasvaa energiaksi. Teoriassa tyhjällä vatsalla treenaaminen siis kuluttaisi elimistön rasvavarastoja ottamalla niistä tarvitsemansa energian vajaan glykogeenivaraston takia. Eli polttaisi rasvaa. Keho myös oppii ajan kuluessa käyttämään rasvaa energiaksi paremmin, kun hiilareita ei ole käytössä. Toisaalta tämä hyöty saavutetaan ainakin toistuvassa kestävyystyyppisessä urheilussa joka tapauksessa, oli ennen treeniä syöty tai ei.
Vai sittenkin: ylös, aamupala, ulos ja lenkille? Itse liikuntasuorituksen aikana rasvanpoltto on oikeastaan suhteellisen vähäistä, joten ratkaisevampaa on pitkän aikavälin kokonaisuus. Ennen treeniä napattu safka näyttäisi lisäävän liikunnan aikaista ja sen jälkeistä energiankulutusta. Erityisesti proteiinipitoinen ruoka lisää proteiinisynteesiä, ja näin ollen kuluttaa energiaa. Näin siis myös estetään todennäköinen lihaskatabolia, jonka tyhjällä mahalla jumppailu aiheuttaa. Hiilarivarastojen ollessa tyhjiä, rasvojen lisäksi kroppa käyttää helposti myös lihasproteiinia energianlähteenä varsinkin, jos treeni on kovatehoista ja pitkäkestoista. Pienen aterian avulla treenistä saa myös maksimaaliset tehot irti, sillä tyhjillä energiavarastoilla huhkiessa harjoitusten teho yleensä jonkin verran laskee.
Kannaattako tyhjällä mahalla siis treenata? Jos pidät siitä, se sopii elämäntilanteesi ja arjen aikataulutukseen – anna mennä vaan! Et kuitenkaan välttämättä hyödy siitä rasvanpolttoa ajatellen. Jos taas paastotreenaaminen tuntuu vastenmieliseltä ja maha kurnii heti herättyäsi, älä suotta kisko ensimmäisenä lenkkareita jalkaan, vaan syö ensin pieni aamupala ja nauti vasta sen jälkeen aamuearobisesta hyvillä mielin. Ja muistathan, ettei aina tarvitse toistaa samaa kaavaa. Jonain aamuna heti heräämisen jälkeen lenkkipoluille kirmaaminen on suunnattoman virkistävää ja nautinnollista. Toisena päivänä ei taas heti unien jälkeen huvita lähteä huhkimaan ja hikoilemaan. Kuulostele siis kehoasi ja valitse treenin ajankohta sen mukaan!