9 treenimyyttiä – busted!

Liikuntaan liittyy monia asioita, joista kaikkia ei kannata uskoa. Tikis rikkoo jälleen myyttejä ja listaa uskomuksia, jotka kannattaa unohtaa treenatessa.

9 treenimyyttiä:

 

1. Rasva palaa parhaiten matalalla sykkeellä ja pitkäkestoisella treenillä

Kuuluisalla ”rasvanpolttosykkeellä” tarkoitetaan noin 90-130 sydämen lyöntiä minuutissa. On totta, että kevyessä liikunnassa keho käyttää paljon rasvaa ravintoaineeksi, kun taas rankemmassa treenissä hiilihydraatteja kuluu enemmän. Täytyy kuitenkin huomioida, että kovatehoinen liikunta kuluttaa merkittävästi enemmän energiaa kokonaisuudessa, ja vain kokonaisuudella on väliä. Mitä nopeammin juokset, sitä enemmän kulutat kaloreita. Rankka suoritus lisää myös levossa tapahtuvaa rasvanpolttoa. Itse ”rasvanpolttosyke” on huono termi, sillä rasvaa palaa huolimatta siitä, millä teholla treenaa.

2. Kuntosaliharjoittelu tekee naisesta ison lihaskimpun

Naiset eivät voi kasvattaa lihaksiaan samalla tehokkuudella ja nopeudella kuin miehet, koska heillä ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi testosteronia kehossaan. Nainen saa tehdä armottoman määrän työtä (ja kenties käyttää kyseenalaisia aineita) saavuttaakseen Hulk-lookin.

3. “Syön itseni läskiksi ja sitten muutan sen kaiken treenillä lihakseksi”

Rasva- ja lihassolut ovat kaksi täysin eri asiaa. Kissaa ei voi muuttaa koiraksi, vaikka mitä tekisi – samoin rasva ei muutu lihakseksi millään keinolla. Lihas ei myöskään muutu pitkässäkään levossa rasvaksi. Rakentaaksesi lihaksia sinun tulee syödä enemmän kuin kulutat ja treenata samalla. Polttaaksesi rasvaa sinun tulee kuluttaa enemmän kuin syöt.

4. Sixpack saadaan tekemällä vatsalihasliikkeitä

Vatsarutistukset toki kehittävät lihaksia, jolloin niistä tulee isommat ja vahvemmat. Vatsatreeni ei kuitenkaan polta lihasten päällä olevaa rasvaa, joka taas estää sixpackin näkymisen. Rasvaa ei voi polttaa paikallisesti, vaan valitettavasti sille on luotu mahdollisuus päättää itse, mistä lähteä. Perehdy enemmän sixpackin saloihin.

5. Vain suuri lihas voi olla vahva

Lihasten koko ja voima eivät kulje käsi kädessä. Voimaharjoittelu ei välttämättä lisää lihaksen kokoa huomattavasti, mutta se voi olla silti erittäin voimakas.

6. Juoksu on aina tehokkaampaa kuin kävely

Juosten usein kuluttaa enemmän kuin kävellen. Teho kuitenkin riippuu vauhdista, joten reipas kävely voi olla tehokkaampaa kuin kevyt hölkkä.

7. Treeni menee hukkaan, jos ei heti sen jälkeen nauti proteiinipatukkaa tai muuta palautusjuomaa

Välipala nopeuttaa palautumista ja se on tärkeä, jos haluaa kasvattaa lihasmassaa. Harjoitus ei silti ole turha, vaikkei söisi mitään. Proteiinivalmisteet eivät kuitenkaan ole tavallista ruokaa parempaa ravintoa, joten välipalaksi sopii yhtä hyvin esimerkiksi voileipä tai rahka. Treenin jälkeen tärkeintä on palauttaa kehon nestetasapaino juomalla paljon vettä.

8. Venyttely estää lihasten kipeytymisen

Ei aina. Venyttelyn hyödyistä käydään jatkuvaa taistelua puolesta ja vastaan. Sen hyöty kivunlievittäjänä riippuu treenin laadusta. Rankan treenin seurauksena lihakseen on saattanut syntyä mikrotraumoja, eli pieniä repeytymiä. Tällöin minkäänlainen venyttely ei estä seuraavan päivän kipua. Jos lihakseen taas on kertynyt maitohappoa, auttaa venyttely palautumista ja poistaa näin kipua.

9. ”Olen läski, koska minulla on huonot geenit. Turha treenata”

Ylipainoisuus on todellakin osittain periytyvää. Toiset lihovat melkeinpä vain hampurilaisen katsomisesta, toiset pysyvät hoikkina syömällä mitä tahansa. Täytyy silti muistaa, että hoikka voi olla ns. ”laihaläski”, joka on aivan yhtä vaarallista kuin ylipaino. Usein kuitenkin vanhemmilta peritään juuri geenien lisäksi liikunta- ja ruokailutottumukset. Lihominen johtuu huonosta syömisestä ja vähäisestä liikunnasta, joihin voit itse vaikuttaa.

Matkallakin voi treenata.