8 ruokamyyttiä – busted!

Ruokavalioon ja syömiseen liittyy monenlaisia mielipiteitä ja harhaluuloja. Myös useat tutkimukset tarjoavat ristiriitaisia tietoja. Tikis murtaa tässä artikkelissa muutamia vääriä uskomuksia.

1. Rasvaton ruoka auttaa laihtumaan

 

Kevyissä vaihtoehdoissa on usein paljon sokeria. Esimerkiksi rasvattomassa jogurtissa sokerin määrä voi olla huima. Loppujen lopuksi rasvan tai sokerin määrällä ei ole kuitenkaan väliä, sillä lihot, jos syöt enemmän kuin kulutat. Kevyttuotteita tulee helposti syötyä paljon, joten ”laihduttava” vaikutus jää pois.

Lue myös: 8 syytä lakata juomasta kevytlimsaa 

2. Iltasyöminen lihottaa

 

Kellonajalla, jolloin nautit päivittäiset kalorisi, ei ole väliä. Olennaista on se, kuinka paljon syöt kulutukseen verrattuna. Iltasyömisen uskotaan lihottavan siksi, että monilla on tapana napostella iltaisin paljon epäterveellisiä ruokia. Kannattaa siis syödä tasaisesti pitkin päivää, ettei illalla tule himoa ahmia suuria määriä ruokaa.

3. Tietyt ruoka-aineet polttavat kaloreita

 

Mikään ruoka yksistään (chili, selleri tai ananas) ei voi mystisesti polttaa kaloreita. Tulisten ruokien syöminen tosin saattaa nostaa hien pintaan ja nopeuttaa aineenvaihdunta hetkellisesti. Käytännössä tällä on kuitenkin olemattoman pieni vaikutus.

4. Tietyt ruoka-aineet lihottavat

 

Jälleen kerran: ei ole väliä, mitä syöt, vaan kuinka paljon syöt. Ihmisten tiedetään laihtuneen syömällä pelkkiä hampurilaisia ja sipsejä päivästä toiseen. Tietenkään tämä ei ole järkevää, sillä kehomme tarvitsee monipuolista ravintoa. Hampurilaisdieetillä voisimme syödä vain pari hassua Bic Macia päivässä ja olo olisi varmasti kamala. Terveellistä ruokaa syömällä voi syödä enemmän ja samalla keho kiittää.

Lue myös: 8 ”laihdutusruokaa” jotka ovat oikeasti lihottavia ja epäterveellisiä

5. Kananmunia ei kannata syödä kolesterolin takia

 

Munan keltuaisessa tosiaan on kolesterolia, mutta ei niin paljoa etteikö munia uskaltaisi syödä. Lisäksi terveellä ihmisellä on ohjausjärjestelmä, jonka avulla kehon tuotannon kolesteroliarvot vähenevät, kun syömme kolesterolia sisältäviä elintarvikkeita. Kananmunat ovat ravintorikkaita ja terveellisiä ruoka-aineita, joita kenenkään ei tulisi jättää pois ruokavaliostaan.

6. Luut tarvitsevat maitoa

 

Luusto ei tarvitse maitoa, vaan kalsiumia, D-vitamiinia ja proteiineja. Näitä kaikkia sattuu löytymään juuri maidosta. Jos saat kyseiset ravintoaineet muualta, ei maitoa tarvitse juoda.

7. Luomu on terveellisempää

 

Luomun terveellisyydestä ei useiden tutkimustenkaan jälkeen ole löytynyt todisteita. Suomalainen ruoka on ylipäätään muuhun maailmaan verrattuna erittäin puhdasta ja luotettavaa, joten kalliiden luomutuotteiden ostaminen ei ole välttämätöntä. Tieteellistä näyttöä luomuruoan paremmuudesta ihmiselle tai ympäristölle ei ole (ainakaan vielä) olemassa.

8. Rasvainen ruoka parantaa krapulan

 

Mikään tutkimus ei ole todistanut pizzan auttavan kankkuseen. Tosin syöminen saattaa helpottaa oloa. Kannattaa silti kokeilla vähärasvaisia ruokia, sillä ne ovat ystävällisempiä mahalle ja suolistolle. Krapulassa tärkeintä on juoda paljon vettä, vaikka ei olisi jano.