8 “laihdutusruokaa”, jotka ovat oikeasti lihottavia ja epäterveellisiä

Ravintokeskustelu on täynnä valheita, myyttejä ja väärinkäsityksiä. Terveellisinä ja laihduttavina mainostetut elintarvikkeet ovat usein hyvinkin epäterveellisiä. Tikis esittelee 8 ”terveellistä dieettiruokaa”, jotka todellisuudessa lihottavat helposti.

1. Murot

 

Niin kutsutut ”fitness-” ja ”sydänystävälliset” murot ovat usein yksi huonoimmista aamiaisvaihtoehdoista. Ne sisältävät erittäin paljon sokeria ja huonolaatuisia hiilihydraatteja, jotka ovat helposti lihottavia ainesosia. Murojen syöminen nostaa verensokerin ja insuliinitasot pilviin hetkessä. Myös lasku tapahtuu nopeasti vain muutamien tuntien kuluessa, jolloin nälkä iskee jälleen. On tärkeää selvittää murojen ravintosisältö. Älä mene lankaan, jos paketissa lukee ”vähän rasvaa” tai ”täysjyvää”, sillä sokerin määrä voi silti olla korkea. Suosi muroja, joissa ei ole sokeria tai jalostettuja ja puhdistettuja viljoja.

2. Mysli/myslipatukat

 

Jos mysli on tehty oikeista ainesosista, se on usein terveellistä. Valitettavasti harvaa mysliä voi syödä hyvällä omallatunnolla. Mysli sisältää paljon hyvää, kuten kauraa ja pähkinöitä. Sekaan lisätään kuitenkin usein isot määrät sokeria ja öljyä, jossa mysli paahdetaan. Maku on todella hyvä, jolloin tulee syötyä helposti enemmän kuin oli tarkoitus. Myös patukoita on erittäin helppo napsia päivän mittaan liian monta. Varo siis muromyslejä, jotka ovat usein paahdettuja. Suosi maustamattomia ja sokerittomia sekoituksia.

Lue myös: Mistä tietää onko välipalapatukka oikeasti terveellinen?

3. Rasvattomat ja maustetut jugurtit

 

Jugurtti on yleisesti tunnettu terveellisenä välipalana. Syö rauhassa, kunhan vain valitset maustamattoman version. Erilaiset maustetut ja vähärasvaiset jugurtit ovat moneen kertaan prosessoituja tuotteita. Valmistaja poistaa jugurtista rasvan, jolloin se maistuu pahalta. Rasvan tilalle makua parantamaan lisätään sokeria ja mitä erilaisempia makeutus- ja lisäaineita, kuten maissisiirappia ja keinotekoisia makeutusaineita. Suosi siis maustamattomia ja rasvaisia jugurtteja. Rasva ei ole pahasta, kunhan sitä syö kohtuudella.

Lue lisää: Älä pelkää rasvaa

4. Salaattikastikkeet

 

Vihannekset sisältävät pelkästään terveellisiä ainesosia. Salaatti on erinomainen ateria, kunhan varot kastikkeita. Moni ei pidä salaatista yksinään, jolloin päälle halutaan lisätä makua. Valitettavasti monet kastikkeet sisältävät paljon sokeria, lisäaineita ja epäterveellisiä öljyjä. Nämä sisältävät myös hurjan määrän kaloreita, jolloin terveellinen salaattilounas ei olekaan enää niin terveellinen. Tee siis itse oma kastikkeesi, älä osta valmista purkkia kaupasta. Käytä oliiviöljyä, etikkaa ja erilaisia mausteita. Helppo ja nopea kastike syntyy esimerkiksi oliiviöljystä, sitruunamehusta ja laadukkaasta suolasta ja pippurista! Voit pilkkoa sekaan myös tuoreita yrttejä antamaan lisää makua.

Lue myös: Opas täydelliseen salaattiin

5. Hedelmämehut

 

”Tämä mehuhan on terveellistä, se tulee hedelmästä. Eikö niin?” Valitettavasti suurin osa mehuista on vain hedelmänmakuista sokerivettä. Se ei välttämättä sisällä pienintäkään palaa oikeaa hedelmää vaan pelkästään makeutettua aromia. Myynnissä on tietysti myös 100 % oikeasta hedelmästä tehtyä mehua, mutta nämäkään eivät ole täysin vaarattomia.  Ne sisältävät usein paljon sokeria ja lisäaineita eikä kuitua juuri ollenkaan.

Hedelmä kannattaa mieluummin nauttia sellaisenaan, ei nesteen muodossa. Näin saat enemmän kuituja ja nälkä pysyy kauemmin poissa. Mehua tulee juotua helposti todella paljon, kun taas hedelmiä ei jaksa syödä kovinkaan montaa. Kaksi desiä appelsiinimehua sisältää yhtä paljon sokeria kuin kaksi kokonaista appelsiinia. Jos tekee kuitenkin mieli mehua, kannattaa se puristaa itse.

Lisää aiheesta: Energiaa ja terveyttä tuorepuristetuista mehuista!

6. Light-limsat

 

Moni laihduttaja vaihtaa sokerilimsan light-versioon, joka onkin tehokas tapa vähentää kaloreiden ja sokerin saantia. Light-versioiden terveellisyydestä on paljon mielipiteitä puolesta ja vastaan. Osa tutkimuksista väittää, että light-limsan juominen ei auta painonpudotuksessa, koska makeutusaineet saattavat kasvattaa ruokahalua. Vaikka itse limsa on kaloritonta, tulee helposti syötyä liikaa muuta ruokaa. Paras vaihtoehto on jättää limsat kokonaan pois ruokavaliosta. Jos ei kuitenkaan voi olla ilman, suositellaan mieluummin juomaan kohtuullisia määriä light-versioita sokerisen vaihtoehdon sijaan.

Lue myös: 8 hyvää syytä lakata juomasta kevytlimsaa sekä Mitä energiajuoma oikeasti sisältää?

7. Pähkinäsekoitukset

 

Useimmat pähkinäsekoitukset sisältävät kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä, ja joskus suklaata tai myslipaloja. Kyseessä on tuhti pakkaus, sillä kuivatut hedelmät sisältävät paljon sokeria, ja pähkinät on yleensä paahdettu, suolattu tai sokeroitu. Erilaiset mixit ovat hyvä energiabuusti ennen treenejä, mutta muuten ne ovat usein liian raskas välipala. Kannattaa mieluummin syödä käsittelemättömiä pähkinöitä.

8. Gluteenittomat vaihtoehdot

 

Gluteeniton ruokavalio on muodissa. Kaupat tarjoavat gluteenitonta versiota leivistä kekseihin. Muffinsi on kuitenki aina muffinsi, oli se gluteeniton tai ei. Se sisältää paljon hiilihydraatteja, sokeria ja rasvaa. Suosi ruokia, joissa ei luonnollisesti ole gluteenia, kuten kasvikset ja liha. Gluteenittomuus ei tee keksistä tai muusta leivonnaisesta terveellistä.