Syöt hyvin ja treenaat usein, mutta paino ei kuitenkaan putoa? Totta puhuen, hyvin syöminen ja usein treenaaminen kulkevat käsi kädessä. Jos olemme rehellisiä itsellemme, voimme myöntää, että pystymme parempaan kummallakin osa-alueella. Eikö vain?
Kokonaisvaltainen hyvinvointi on elämäntapa. Rasva alkaa palaa, kun löydät liikuntaharrastuksen, josta nautit ja alat nähdä ruoan polttoaineena, tunnesyömisen sijaan.
Ei ole väliä kuka olet, tai mikä taustasi on, vastaus siihen miksi paino ei putoa, löytyy todennäköisesti näiden 7 syyn joukosta:
1. Syöt vääränlaista ruokaa
Jos paino ei putoa, ensimmäinen paikka mikä tulisi tarkistaa, on keittiö. Jotkut ihmiset keskittävät kaiken energiansa treenaamisen ja kalorien polttamiseen ja unohtavat katsoa mitä laittavat suuhunsa. Ruokavalio on vähintään 80 % taistelussa rasvaa vastaan. Se mitä sinun tulisi syödä riippuu paljon ruumiinrakenteesta, aineenvaihdunnasta ja muista tekijöistä. Hyvä nyrkkisääntö kuitenkin on syödä kaikkea luonnollista.
Syö tärkkelyspitoisia hiilihydraatteja (kuten perunaa, ruskeaa riisiä, viljoja) päivinä, jolloin on voimatreeni tai muuten raskas treeni. Lepopäivinä ja kevyen aerobisen liikunnan päivinä, yritä syödä enemmän proteiinia ja kasviksia kuin tärkkelyspitoisia ruokia. Vältä liikaa leipää, sokeria ja käsiteltyjä ruoka-aineita. Osta elintarvikkeita, joissa on lueteltu vähiten ainesosia etiketissä – jos et voi ääntää jotain ainesosaa, se on luultavasti jotain mitä et halua laittaa suuhusi.
Aiheesta lisää: Rasvanpolttoa tukeva ravitsemus
2. Syöt liian paljon
Jos olet jo putsannut ruokavaliosi kaikesta epäterveellisestä, eikä siltikään paino tipu, voi yksinkertaisesti olla, että syöt liikaa. Jotta laihtuisit, sinun tulisi kuluttaa enemmän kuin syöt. Tästä huolimatta sinun ei tarvitse nännyttää itseäsi nälkään. Kyse on tasapainosta. Sinun ei tarvitse laskea kaloreita tai käydä vaa’alla joka päivä. Syö silloin, kun sinulla on nälkä ja syö hitaasti, jotta voit lopettaa ennen kuin olet kylläinen. Terveelliset välipalat helpottavat aterioiden väliä etkä tule syöneeksi liikaa aterioiden aikana. Älä pelkää antamasta itsellesi lupaa syödä “terveellisiä” naposteltavia, kuten suklaakuorrutteisia mansikoita tai kookos-chiavanukasta. Kun alat kieltää itseltäsi syömisiä, joita tunnet puuttuvan elämästäsi, alat muuttua “humalahakuiseksi” ja ahmimisen vaara on suuri.
3. Teet liikaa aerobista liikuntaa
Kyllä vain, luit oikein! Aerobinen liikunta on välttämätön treenimuoto. Se pitää sydämesi terveenä, boostaa aineenvaihduntaasi ja antaa sinulle hyvän hien pintaan. Kuitenkin, jos teet pelkkää aerobista liikuntaa tai teet sitä liikaa – se voi pahimmassa tapauksessa vain lisätä ongelmia. Pidemmät aerobiset liikuntasessiot kuin 90 minuuttia ja säännölliset 16 kilometrin mittaiset juoksulenkit voivat syödä lihasmassaa, mikä on tarpeellista kiihdyttämään aineenvaihduntaa, mikä puolestaan polttaa kaloreita.
Aerobinen liikunta tekee kehosta enemmän kestävyyteen tähtäävän, jolloin keho varastoi enemmän rasvaa, jotta sillä olisi energiaa juosta kaikki kilometrit. Puhumattakaan siitä, että ruokahalusi kasvaa, mikä saa sinut helpommin napostelemaan tarpeettomia välipaloja tai ylensyömään.
4. Et tee voimaharjoittelua
Tämä kohta kulkee käsi kädessä kohdan 3 kanssa. Ei voi sanoa, ettei aerobista liikuntaa saisi tehdä. Jos rakastat pyöräilemistä tai juoksemista, jonkun muun syyn kuin painonpudottamisen takia, jatka samaan malliin! Mutta jos päätavoitteesi on painonpudottaminen, tarvitset muutakin, kuin pyöräilyä kalenteriisi. Paras tapa laihtua ja rakentaa lihasmassaa, on tehdä jonkinlainen voimaharjoittelu aerobisen treenin sijasta. Mitä enemmän on lihaksia, sitä enemmän rasvaa palaa.
Jos et ole valmis luopumaan aerobisesta liikunnasta, kokeile lisätä lyhyitä intervalliharjoitteita tavalliseen aerobiseen treenikertaasi. Tämänkaltaiset treenit ovat tehokkaita lisäämään hormoneja, jotka vaikuttavat rasvan palamiseen. Lisää siis intervalleja rutiineihisi. Harjoittelu oman kehon painolla, kuten punnerrukset ja kyykyt ovat hyvä vaihtoehto aloittaa ja myöhemmin voit lisätä oikeita painoja mukaan harjoitteluun.
Lisää aiheesta: Miksi voimaharjoittelu kannattaa
5. Et treenaa tarpeeksi kovaa
Ei ole olemassa tarkkaa yhtälöä treenaamisen ja terveellisesti syömisen välillä. Jokaisen tulee selvittää yrityksen ja erehdyksen kautta mikä toimii omalle keholle. Se, kuka viihtyy pisimpään salilla, ei aina vastaa fiteintä persoonaa. Ellet ole urheilija, kehonrakentaja tai maratoonari, tavallisen tallaajan ei tulisi treenata salilla tuntia pidempään päivässä.
Treenien tulisi olla intensiteetiltään kovia, ei aikaa vieviä. Pidä tämä mielessä: mitä kovempaa treenaat, sitä lyhyempi treenikertasi tulisi olla. Sitä varten on tärkeää maksimoida tehot salilla tai ryhmäliikuntatunnilla, jotta voit saavuttaa kiihtyneen energiakulutuksen eli jälkipolton, joka pitää aineenvaihdunnan liikkeessä vielä 24-48 tuntia treenin jälkeen.
6. Et anna kehollesi tarpeeksi aikaa palautua
Kun saavutat jälkipolton ja todella tunnet edellisen päivän treenin kehossasi, tee eri lihasryhmät seuraavan päivän treenissäsi. Jos treenaat koko kroppasi kerralla, tee seuraavana päivänä vain kevyt aerobinen treeni, venyttele tai pidä kokonaan lepopäivä.
Palautuminen ja lepo ovat usein tärkeämpiä kuin treeni. Levossa lihas kehittyy ja elimistö polttaa rasvaa. Joten anna itsellesi aikaa palautua kunnolla, jotta jaksat tehdä seuraavat treenit vielä tehokkaammin. Kaikista tärkeintä on kuitenkin kuunnella omaa kehoa. Tsemppaa kehoasi, mutta anna sille vähän rakkauttakin.
Lue lisää: Levon merkitys treenaamisessa
7. Kehosi on jatkuvassa stressitilassa
Liikunta aiheuttaa stressiä elimistöön. Kun sinulla on tasapaino treenaamisen ja levon välillä, on kehosi terve ja paino putoaa. Jos ei anna keholle tarpeeksi aikaa palautua, voi aiheutua harmia (katso edellinen kohta), ja keho alkaa tuottamaan liikaa kortisolia, stressihormonia. Kortisoli on sekä normaalia, että tärkeää, kun treenaa – se osallistuu prosessiin joka antaa lihaksille energiaa, jota tarvitaan liikkumiseen.
Kuitenkin, jos elimistö altistuu kortisolille pidemmän aikaa, se aiheuttaa negatiivisia vaikutuksia, kuten itsepäistä rasvaa alueille, joihin et sitä halua. Liikunta ei ole ainut kortisolin aiheuttaja. Stressaava henkilökohtainen elämä tai stressaava työ voivat myös aiheuttaa elimistöön liikaa kortisolia. Jos lopetat liikkumisen, elimistö lopettaa kortisolin tuottamisen, mutta henkisten stressitekijöiden sammuttaminen ei olekaan yhtä helppoa. Pidä huolta myös henkisestä ja emotionaalisesta terveydestä fyysisen terveyden lisäksi. Sinun tulisi pyrkiä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.
Lue 10 vinkkiä stressin helpotukseen
Pidetään huolta itsestämme, vain sillä tavoin paino putoaa ja treeni menee perille!
Lähde: health.com