Yhteiskuntamme perustuu kiireeseen ja tehokkuuteen. Koko ajan pitää olla menossa, liikkumassa paikasta toiseen ja tehdä viisi asiaa yhtä aikaa. Valitettavasti vuorokaudessa on vain 24 tuntia. Siksi valveillaoloajan lisääminen ja etenkin nukkumaanmenon venyttäminen houkuttaa. Lisäajan nappaaminen uniajasta ei kuitenkaan ole järkevää. Uni on tärkeä fyysisen hyvinvoinnin perusta, ja ennen kaikki fysiologiset systeemit kehossa kärsivät jos unta ei saa tarpeeksi. Jos seuraavat merkit pätevät sinuun, on aika suunnata nukkumaan hiukan aiemmin.
1. Olet huonolla tuulella
Unen määrä ja tunnereaktiot ovat vahvasti yhteydessä toisiinsa. Esimerkiksi masennuksesta kärsivät ihmiset kertovat usein painivansa myös uniongelmien kanssa. Jopa väliaikainen unenpuute tai osittainen univaje vaikuttavat mielialaan, ajattelutapaan ja tärkeimpiin ihmissuhteisiin. Myös stressinsietokyky on pienempi, ja ihminen kokee olonsa helpommin ylivirittyneeksi. Pahimmassa tapauksessa voi syntyä stressikierre: ylivirittyneisyys tekee nukahtamisesta vaikeaa, mikä puolestaan huonontaa mielialaa entisestään.
2. Suorituskykysi kärsii
Unenpuute huonontaa päättely- ja keskittymiskykyä sekä luovuutta. Yllättäen se saattaa jopa aiheuttaa vaikeuksia oikeiden sanojen löytämisessä normaaleissa ja tutuissa tilanteissa. Yhdistettynä työpaikkaympäristöön unettomuus on suuri menoerä yhteiskunnalle. Univaje aiheuttaa tuottavuusongelmia, kun suorituskyky ja työteho laskevat. Usein luullaan, että päivän työt, esitykset ja projektit pitää saada valmiiksi, mutta todellinen kokonaisvaltaista suorituskykyä parantava tekijä on lisätä unen määrää.
3. Painoa kertyy salakavalasti
Ihmiset, jotka nukkuvat alle kuusi tuntia yössä ovat yleisemmin myös ylipainoisia. Unenpuute nimittäin vähentää kylläisyyshormoni leptiinin määrää, joka säätelee ruokahalua ja energiankäyttöä. Sen sijaan ruokahalua stimuloivan hormonin määrä lisääntyy. Greliini myös nopeuttaa mahalaukun tyhjenemistä. Niinpä jo lääketieteellisesti tehtyjen tutkimusten perusteella voidaan osoittaa, että riittävä unensaanti auttaa painonhallinnassa ja painonpudotuksessa.
4. Et näytä niin hyvältä kuin voisit
Kauneus kumpuaa lopulta sisältäpäin. Kuulostavatko punaiset ja turvonneet silmät, tummat silmänaluset, turvonneet kasvot, roikkuvat kasvojen lihakset ja elottoman näköinen iho tutulta? Kun kärsii univajeesta, koko olemus on nuutuneen näköinen. Sen huomaavat myös muut ihmiset. Ulkopuolinenkin osaa yleensä sanoa kenellä on ollut rankka yö. Onneksi tämä esteettinen ongelma on helposti korjattavissa: lisää unta palloon.
5. Ahdistut sosiaalisista tilanteista
Sosiaalisten tilanteiden ymmärtäminen ja hyvät vuorovaikutustaidot riippuvat aivojen kyvystä prosessoida tunteita. Univaje kuitenkin laittaa näitä kykyjä säätelevään aivolohkon osan uinumaan. Sosiaalisesti unelias ihminen on myös inhottava kaveri, etenkin töissä. Tutkimukset osoittavat, että väsymys aiheuttaa hutilointia ja itsekkyyttä. Univajeesta kärsivä ottaa helpommin kunniaa muiden tekemästä työstä. Tätä väsynyt ihminen ei yleensä tee tahallaan, vaan itsesäätelykyky heikkenee uupuneena.
6. Ei haluta
Etenkin naisten kohdalla väsymys vaikuttaa myös intiimeihin haluihin. Nukkumisen tärkeyttä seksuaalisudelle ei välttämättä edes tiedosta. Stressitasot ovat korkealla kun pitää kantaa huolta perheestä, työstä, treeneistä ja vielä parisuhteesta, eikä aikaa jaa haluttomuuden pohtimiselle. Lisäksi uniapnean oireet eli unenaikaiset hengityskatkokset ovat yhteydessä kadonneisiin haluihin. Kannattaa pohtia omaa tilannettaan ja kokeilla nukkua enemmän. Jos haluttomuuden uskoo johtuvan sairaudesta, tulee ongelmaan hakea ammattihoitoa.
7. Sinua väsyttää päivällä
Vaikka iltapäiväväsymys on tuttu tunne monille, on eri asia, saako energiatasot takaisin yhden kahvikupin voimalla vai kahvikannullisen voimalla. Jos olo tuntuu auttamattoman väsyneeltä, jopa epätoivoiselta päivän aikana, kannattaa nukkumiseen ottaa radikaali asennemuutos. Esimerkiksi nuokkuminen kokouksessa tai haukottelu viiden minuutin välein ei ole normaalia. Keskiverto aikuinen tarvitsee 7-9 tuntia unta yössä. Olisi myös tärkeää välttää puhelimen, tablettien ja muun elektroniikan käyttöä ennen nukkumaanmenoa. Elektroninen valo häiritsee luonnollista melatoniinin tuotantoa, ja sosiaalisen median koukuttava interaktiivisuus pitää myös psykologisen valmiuden hereillä.
Lähde: motto.time.com
Lue myös: 12 asiaa, jotka helpottavat nukahtamista