6 hyvää syytä juoda vettä enemmän kuin mihin olet tottunut

Veden hyödyistä ja haitoista kohistaan aina silloin tällöin varsin voimakkaastikin. Aikuisesta ihmisestä noin 50-60 prosenttia on vettä, ja vesi onkin perusedellytys elimistön normaalille toiminnalle. Haitalliseksi vesi muodostuu, kun sitä kittaa aivan äärimmäisiä määriä. Tikis selvitti miten paljon juoda vettä. Tällöin munuaiset eivät ehdi poistaa liikaa nestettä kehosta, ja elimistön elektrolyytti-tasapaino romahtaa – elimistö ikään kuin ”laimenee” liikaa. Joidenkin tutkimusten mukaan terve aikuinen ihminen saa kuitenkin juoda jopa 15-20 litraa vettä päivässä ilman vakavia sivuvaikutuksia, joten ihan äkkiseltään vesimyrkytystä ei saa. Järkeä sopii toki tässäkin käyttää, eikä rajoja kannata alkaa testaamaan – Tikis ei suosittele vesipokeria.

Sopiva vesimäärä vuorokaudessa on vähintään kaksi litraa mukaan luettuna ravinnosta saatu vesi. Juomalla nestettä tulisi nauttia 1-1,5 litraa päivittäin. Miksi tätä vedystä ja hapesta muodostuvaa kemiallista yhdistettä sitten kannattaa hörppiä? Tikis listasi veden juonnin hyötyjä:

1. Peruselintoiminnot

 

Elimistössä vettä tarvitaan mm. ruuansulatuksen toimintaan ja ravinteiden kuljetukseen, verivolyymin ylläpitämiseen, syljen ja kyynelnesteen muodostumiseen, kehon lämpötilan säätelyyn. Kaikki solujen aineenvaihduntareaktiot siis tapahtuvat vesiliuoksessa. Vesi on elimistölle välttämätöntä ja elintärkeää.

2. Suorituskyky

 

Nestehukka tunnetusti laskee suorituskykyä ja aiheuttaa urheiluvammoja. Selkeä janon tunne ilmenee vasta silloin, kun noin 2% elimistön painosta on menetetty nesteinä. Tällöin suorituskyky on jo alentunut. Hyvä nestetasapaino myös säästää hiilihydraattivarastoja suorituksen aikana. Muista tankata nesteitä myös hikisen urheilusuorituksen jälkeen, jotta nestetasapaino korjaantuu.

3. Lihasten hyvinvointi

 

Lihakset sisältävät pääasiassa vettä. Elimistön nesteistä noin 40% on solunsisäistä nestettä. Kuivuneet solut ”näivettyvät” ja uupuvat, joten juomalla riittävästi vettä saadaan kimmoisat, kauniit lihakset. Ja kukapa meistä ei käyttäisi kaikkia keinoja lihaksista huolehtimiseen?

4. Väsyttää ja päätä särkee?

 

Nestehukka on yleinen sekä väsymyksen että päänsäryn syy. Keskittymis- ja koordinaatiokyky, sekä reaktioaika heikkenevät nestevajauksessa. Väsymykseen tai päänsärkyyn voi siis auttaa ihan pelkästään pari lasillista vettä!

5. Vastustuskyky

 

Juomalla vettä huuhdot ja kosteutat suun, kurkun ja nielun limakalvoja. Kuivat limakalvot päästävät taudinaiheuttajia helpommin elimistöön, ja seurauksena tästä voi flunssa iskeä.

6. Vesi vanhin voitehista

 

Olet varmasti kuullut sanonnan veden kosmeettisista hyödyistä. On totta, että sisäisesti nautittuna vesi pitää ihon kimmoisana ja kauniina. Runsas vesi myös auttaa kuona-aineita poistumaan kehosta, joten voit saada kirkkaamman ihon juomalla vettä.

Veden juonnilla on selkeitä hyötyjä, joten kannattaa huolehtia riittävästä nesteytyksestä. Miten olisi lasillinen kylmää, raikasta ja puhdasta vettä? Kippis!