5 yleisintä virhettä kuntosaliharjoittelussa

Kuntosaliliikkeitä on loputon määrä. Jokaisella liikkeellä on kuitenkin sama päämäärä: kuormittaa lihaksia, mikä vie kehitykseen ja sitä kautta lihaksen vahvistumiseen tai jo saavutetun tason ylläpitämiseen. Tässä kuitenkin yleisimmät virheet, joita kuntosaliharjoittelussa tehdään:

1. Keskivartalon tuki puuttuu

Yleisin virhe kaikissa liikkeissä on valitettavasti se, että ne tehdään ilman keskivartalon tukea. Oli liike mikä tahansa, keskivartalo tulisi pitää tiukkana ja niin sanotusti pakki kasassa. Tällöin selkä pysyy suorassa ja vältytään suurilta loukkaantumisilta.

Lue myös: Miten saavuttaa rautainen keskivartalo? 

2. Liian suuret painot

Toinen suuri virhe (joka saattaa myös johtaa loukkaantumisiin) on se, että liikkeisiin valitaan aivan liian suuret painot. Treenin tarkoitus on väsyttää lihas, ei liikutella mahdollisimman suuria painoja. Kun painot ovat pienemmät, voidaan keskittyä tekemään liike puristamalla juuri sillä lihaksella, johon kuormitus halutaan kohdistaa.

Toki tehokeinona on myös joskus antaa kropalle erilaista ärsykettä treenillä, joka tehdään todella isoilla painoilla ja liikkeet tehdään nimenomaan liikuttamalla isoa rautaa, mutta tällöin täytyy olla liikkeet jo valmiiksi hyvin hanskassa ja muutenkin tehokeinon tarkoituksenmukaisuus ja riskit tiedossa.

3. Huono ryhti

Vaikka muistettaisiin pitää pakki kasassa, useimmissa liikkeissä on yhtä tärkeää pitää rinta pystyssä. Tässä tuleekin kolmas virhe, sillä liian usein nähdään liikkeitä suoritettavan rinta lysyssä ja hartiat edessä, kun nimenomaan tarkoituksena on pitää rinta auki ja hartiat alhaalla ja takana. Tähän vaikuttaa myös jopa pään asento: on hankalaa pitää rinta pystyssä, jos on leuka rinnassa ja katse alhaalla. Eli rohkeasti leuka pystyyn ja katse ylös tai vähintään eteen.

Tsekkaa video: Selkä kuntoon! 

4. Väärät tai vajaat liikeradat

Neljäs suuri virhe on, ettei liikettä viedä venytyksestä supistukseen. Tähän voi johtaa vajaa tai väärä liikerata. Näihin molempiin vaikuttaa mm. edellä mainittu virhe eli liian suuret painot, mutta joskus syytä voidaan joutua hakemaan esimerkiksi lihaskireyksistä tai nivelten liikkumattomuudesta, jota on usein kuitenkin mahdollista kehittää.

Joskus vajaa liikerata voi olla myös tehokeino tehtäessä esimerkiksi puolittaisia hauiskääntöjä, mutta väärä liikerata on aina väärä, koska se usein johtaa loukkaantumisiin tai vähintään siihen, ettei liike mene kohdistettuun lihakseen.

Lue myös: Liikkuvuuden hyödyt voimantuoton näkökulmasta

5. Hengitys unohtuu

Viides virhe on, ettei muisteta hengittää. Lihas tarvitsee toimiakseen happea ja se saa sitä hengityksen kautta. Jos koko sarjan ajan pidätetään hengitystä tai unohdetaan edes osittain hengittää, kuinka saada lihaksesta kaikki mahdollinen irti etenkään viimeisissä toistoissa? On siis syynsä sille, miksi usein trainerit muistuttavat asiakkaitaan ottamaan happea kesken sarjojen. Näillä sanoilla – muistahan sinäkin!

Aiheesta lisää: Hengittämisen yllättävät terveyshyödyt 


Tule mukaan aloittelijoille suunnattuun SaliStartti-valmennukseen, joka alkaa 10.7.2017! Valmennuksen avulla opit miten treenata salilla turvallisesti ja tehokkaasti. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan: www.tikis.fi/valmennus-salistartti

 

 

 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: