5 syytä punnertaa joka päivä

Ei ole kovinkaan montaa harjoitusta, jotka harjoittavat kehoa kokonaisvaltaisesti, polttavat rasvaa tehokkaasti ja vahvistavat vatsalihaksia nopeasti. Onneksi on kuitenkin punnerrukset, sillä ne tarjoavat juuri nämä edut ja ovat vieläpä nopeita tehdä. Lue viisi syytä, miksi kannattaa punnertaa joka päivä.

1. Ylävartalo vahvistuu

 

Lisäämällä päivittäin progressiivisesti toistoja punnerrusmäärään, voi rakentaa vahvemman ylävartalon ilman, että täytyy nostella valtavia painoja. Punnerrukset työstävät hyvin olkapäitä sekä rintaa ja kehittävät näin yläkroppaa.

2. Keskivartalo työskentelee (ilman vatsarutistuksia)

 

Vaikka punnerrukset helposti mielletään vain ylävartalotreeniksi, myös keskivartalo joutuu punnerruksissa töihin: poikittainen ja suora vatsalihas työskentelevät vakauttaakseen selkärangan. Tämä siis auttaa vahvistamaan ja kiinteyttämään vatsaa ilman vatsarutistuksia.

3. Energiatasot nousevat

 

Kun väsyttää, kokeile punnertamista energiaboostin saamiseksi. Liike tehostaa verenkiertoa, lämmittää kehoa ja laittaa aivoihin vauhtia. Eikä kannata välittää, vaikka muut toimistolla katsoisivatkin oudosti – punnerrussetin jälkeen työnteko sujuu taas!

4. Luut vahvistuvat

 

Luumassa vähenee luonnollisesti ikääntymisen myötä, jolloin luut ovat herkempiä murtumille. Luiden lujuuden säilyttämiseksi niitä täytyy kuormittaa. Punnerrukset vahvistavat isoja lihasryhmiä sekä ranteita ja kyynärpäitä. Vahvojen lihasten ansiosta luiden murtumariski pienenee.

5. Aineenvaihdunta kiihtyy

 

Punnerrukset haastavat useita lihaksia samaan aikaan, joten sydän pumppaa verta nopeammin ja hengitys tihenee. Tällöin aineenvaihdunta saa potkua, ja rasva palaa. Punnerruksilla voi siis muokata tehokkaasti kehonkoostumusta.

Yhden punnerrussetin tekeminen päivittäin on loistava tapa rakentaa lihasta, polttaa rasvaa ja parantaa kokonaisvaltaista kondista. Tee näin:

Aluksi tehdään putkeen niin monta punnerrusta kuin mahdollista. Kun tuntuu, että tarvitsee lepoa, pidetään tauko. Tämä saatu luku on mittari, johon verrataan seuraavia tuloksia. Esimerkiksi, jos punnerruksia tulee ensimmäisellä kerralla kahdeksan, niin seuraavalla kerralla tähdätään useampaan toistoon.

Jokaisena päivänä lisätään kaksi toistoa – vaikka sitten joutuisikin välissä huilaamaan hetken. Jos toisena päivänä menee yhdeksän punnerrusta putkeen, otetaan hetken lepo ja tehdään vielä se puuttuva yksi punnerrus. Kolmantena päivänä tavoiteluku on 12 ja niin edelleen.

Lähde: mindbodygreen

Kehonpainoharjoittelun perusteet -nettivalmennuksesta saat paljon vinkkejä kuinka aloittaa kehonpainoharjoittelu. Treenit voi tehdä ilman apuvälineitä, silloin kun sinulle sopii! 

P.S. Syksyllä ilmestyvä TIKIS – Treenihaastekirja sisältää myös punnerrushaasteen. Voit tilata kirjan ennakkoon TÄSTÄ. Kirja sisältää oikeat suoritustekniikat, eri tasoiset harjoitusohjelmat haasteen saavuttamiselle sekä vinkit vammojen välttämiseen.